2010. február 16.

Linzertészta főtt tojássárgájával


Van az úgy, hogy az ember agyába beleférkőzik valami, ami azután nem hagyja nyugodni. Ilyen volt ez a főtt tojássárgájával készített linzer. Kíváncsi voltam, milyen lehet? - most már tudom, hogy teljesen rendben van, mert megsütöttem.

Magát a receptet itt találtam. Nem feltétlenül értettem minden szavát, olyankor mentem a saját fejem után. Kicsit alakítottam is rajta, a hozzávalókon és a metóduson is. Az adag pont egy tepsi süti lett, legközelebb duplázok. Írták, hogy a lekvárra vigyázni kell, mert ha híg, akkor kifolyik a sütiből; ha nincs más, akkor keverni kell pl. dióval, ami felszívja a felesleges nedvességet.

Hozzávalók nálam:

120 g liszt
60 g étkezési keményítő
120 g hideg vaj
60 g porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
3 főtt tojás sárgája (9 percig kell főzni a tojásokat forrástól számítva)
csipet só
sűrű meggydzsem

kevés (maradék) csokimáz a végén díszítésnek

A lisztet egy tálba öntöttem a keményítővel, a sóval, a cukrokkal és a citromhéjjal együtt. A vajat kisebb kockákra vágva hozzáteszem, majd egy villával (vagy lehet simán kézzel is) morzsalékossá dolgoztam. Beletettem a tojássárgákat, először a villákkal széttörtem őket, majd kézzel gombóccá gyúrtam, letakarva 1 órára hideg helyre tettem.


Mikor kivettem, kézzel diónyi gombócokat gyúrtam belőlük. Volt hozzá egy kis segítség az eredeti receptben, miszerint egy golyó súlya 14 g, én az elsőt megmértem, ahhoz alakítottam a többit - egyet tévedtem, nekem 29 lett a végén;) A golyókat egy sütőpapíros tepsire sorakoztattam. Fakanál nyelével a közepébe majdnem az aljáig lyukat fúrtam, majd fél órára újra hideg helyre tettem.


Közben kerestem nagyon sűrű lekvárt, ami nem folyik biztosan a hő hatására, ezt mokkáskanállal tettem a kis lyukakba.


180 fokos légkeveréses sütőbe tettem, 13-15 perc alatt sültek meg. Volt egy kis csokimázam, amit vékonyan a tetejére csurgattam.

Finomak lettek!

7 megjegyzés:

Raindrop írta...

Kata!
Ez csinál valami extrát a tésztával? Van különleges funkciója így a sárgájának?

Gizi írta...

Még soha nem hallottam, hogy főtt tojássárgát tenni bele, de érdekes lehet. Ha te mondod biztosan finom, kifogom próbálni.!!!:)

Kata írta...

Raindrop, megmondom neked őszintén, hogy tudományos magyarázatot nem találtam, csak több ilyen receptet már régebben is, ezért próbálkoztam vele. Egészen "nagyvonalúan" úgy voltam vele, feláldozok az oltárán 3 tojást, hátha... Gyomorba ment mind, nem dobtuk ki:)))

Gizi, ugye mindig tanul az ember lánya valamit?:)

egycsipet írta...

Szépek lettek! :)

Főtt sárgája? Nekem az jutott az eszembe, hogy valakinek kimaradt és így sütötte el, hogy ne kelljen kidobnia. Egyszer kipróbálom, a lányom után úgyis mindig én eszem meg a sárgáját. :D

szepyke írta...

Istenem, hogy én mennyire imádom az ilyen falatnyi süteményeket!
Ezt csak úgy hopp, be a számba és aztán szopogatom. Imádom, és még soha nem hallottam ilyet, hogy főtt tojássárga kell bele.

Daisy írta...

Hallottam ilyen receptről, de még sosem próbáltam ki. Megettük a sárgáját is, ha volt főtt tojás.
Szépen megtartotta a formáját a tészta sütés közben is.

Kata írta...

Csipet, akkor jó lesz nálatok maradék felhasználásra:)

Szepyke, nálunk is hipp-hopp elfogyott...

Daisy, mi is megesszük egyébként a tojás minden alkotórészét, ehhez külön főztem.
A formáját állítólag a sütés előtti hűtés miatt tartja meg. Viszont az eredeti reciben 10 perc sütés után kellett volna a lekvárral megtölteni, annak semmi értelmét nem láttam, de a próba szerint nem is kellett az a macera.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin