2010. március 31.

Tojással töltött hús karamellizált zöldségkörettel


Ezt az ételt már több éve kinéztem magunknak, valamiért mégsem készült el. Amikor a Kifőztük újságba terveztük a húsvéti menüt, akkor eszembe jutott, meg is főztem gyorsan. Nagyon jó lett, jobb, mint gondoltam. A tojás és a hús között levő füstölt réteg egybeolvasztotta az ízeket, egy nagyon harmonikus ízű húsétel lett belőle. A köretről meg nem is beszélve, az ilyen zöldségekért meg teljesen odavagyok. Bátran ajánlom mindenkinek húsvétra is!

Hozzávalók 4 személyre:

6 nagyobb szelet sertéstarja
6 db főtt tojás
12 szelet bacon vagy (húsos) szalonna
só, bors
1 kanál olaj vagy (kacsa)zsír
½ dl száraz fehérbor

a körethez:

40 dkg répa
4 kisebb hagyma (szép, ha színes)
1 csomag újhagyma
5 dkg cukor
1,5 dl víz
3 evőkanál fehérborecet
só, bors

A hússzeleteket vékonyra kiklopfoltam. Mindegyikre 2-2 szelet szalonnát, majd arra egy tojást helyeztem. Amelyik hús kisebb volt, ott megfeleztem a tojást. Tekercseket készítettem belőlük, hústűvel vagy fogpiszkálóval megtűztem. Kicsit megsóztam, bővebben megborsoztam.



Egy széles serpenyőben zsiradékot hevítettem, belehelyeztem a tekercseket, körben átsütöttem őket. Aláöntöttem kb. ½ dl vizet és a bort, lefedtem, kb. 30 percig pároltam. Amikor puha volt a hús, levettem a fedőt és zsírjára sütöttem. Amíg a hús sült, elkészítettem a köretet. A répát hasábokra, a hagymákat félbevágtam, az újhagymákat több részre vágtam.

Egy teflonedényben a cukrot óvatosan megkaramellizáltam, amíg világosbarna lett. A lángot kicsire vettem, a már készenlétben lévő vizet óvatosan az edény szélénél beleöntöttem – vigyázat, mert nagyon fröcsög!!!!



Hozzáadtam a borecetet is, beletettem a zöldségeket, lefedtem, kis lángon 15 percig pároltam. Utána nagy lángon fedő nélkül elpárologtattam a folyadék nagy részét, hogy épp csak egy kevés maradjon alatta. Roppanós zöldségeket kaptam eredményül.

A tányéron az ételt meglocsoltuk a hús szaftjával.

Az újság innen letölthető!

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom, és a zöldség is mennyei

Chef Viki írta...

Hú, de jó! A fő része is, de a köret egyszerűen szuper!

Ottis írta...

Nagyon guszta, biztos kipróbálom!

Kata írta...

Bianka, olyan aranyos vagy, köszi:)

Viki, nálunk mostanában nagyon mennek az ehhez hasonló köretek.

Ottis, köszi:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin