2010. október 19.

Csirkemájas-zöldséges rizottó



A recept a Kifőztük gasztromagazin 8. számában jelent meg, a fázisképeket az újságban lehet megtekinteni.


Nagyon finom, olaszos étel. A zöldségeket lehet variálni, azt tegyünk bele, amit kedvelünk; fontos, hogy mindent vágjunk apró darabokra benne. Ha nem kapunk rizottó rizst – gyakorlatilag minden hiper- és szupermarketban kapható már -, akkor a 6. számú Kifőztükben, a technikák rovatban lévő instrukciók alapján készítsük el hozzá a rizst, csak víz helyett húslevessel engedjük fel. Igaz, így már csak májas rizs lesz belőle, de a finom ragu íze kárpótol.

Hozzávalók 4 személyre

8 csirkemáj szívvel
1 közepes fej vöröshagyma
1 kisebb padlizsán
2 répa
40 dkg rizottó rizs
1 l húsleves (leveskockából is készülhet)
2-3 dkg reszelt sajt
1 dl sűrű paradicsomlé
1/2 dl vörösbor vagy rozé
bors
bazsalikom
olaj

A csirkemájat különválasztjuk a szívtől, alaposan megtisztítjuk, levágjuk az oda nem illő részeket. A májat nagyobb darabokra, a szívet apróra vágjuk, félretesszük.
A zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát egészen apróra daraboljuk, a többi zöldséget is kisebb kockákra vágjuk.

Egy serpenyőben 3 evőkanál olajon a hagyma felét üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük a szív- és a répadarabokat, néhány percig együtt pároljuk. Belekeverjük a padlizsánkockákat, 5 percig kevergetjük közepes lángon. A csirkemájat beletéve, fehéredésig kevergetjük, majd felengedjük a borral, és amikor elforrt a ragu alól, beleöntjük a paradicsomlevet is. Teszünk bele bazsalikomot és frissen őrölt borsot is. Lefedjük és kis lángon addig pároljuk, amíg minden puha nem lesz a raguban. Addig biztosan készen lesz, amikorra a rizs megfő. Ha kész, a fedőt levéve a nedvességet elpárologtatjuk alóla. A végén megsózzuk.

Közben egy lábosban 3 evőkanálnyi olajon a rizst átforgatjuk, majd hozzátesszük a hagyma másik felét. Addig kevergetjük nagy lángon, amíg a rizsszemek teljesen szét nem pattognak. A lángot kissé lejjebb vesszük, kevés húslevessel felöntjük, időnként megkeverjük. Amikor elfőtte a levét, újabb adag húslevest öntünk hozzá; addig folytatjuk, amíg a rizs puha nem lesz.

A végén összekeverjük a rizst és a májas ragut. A tányéron megszórjuk kevés reszelt sajttal.

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta

duende írta...

Tényleg nagyon gusztusos! Egyszer már kéne csinálnom, képzeld, eddig csak menzán ettem ilyet - az is vagy százezer évvel ezelőtt történt, még megbódogult lyánykoromban... Valahogy mindig kimaradt.
Na, ha mostanság eszembe jut ilyet készíteni, hozzád jövök a receptért. :)

Kata írta...

Bianka, köszi!

Duende, szerintem király ez a kaja! Próbáld meg igazi rizottó rizzsel, akkor a menzai élmények egyből eltűnnek, az étel pedig egész más kategóriába kerül...

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin