2012. május 16.

Szabálytalan pakora spárgából, paradicsomszósszal




Szabálytalan azért, mert nem kellett volna előtte párolni a zöldséget, de miután elég dundik voltak a spárgák, nem mertem kockáztatni, hogy kemények maradnak.
A szósz isteni volt hozzá; eredetileg nem is ehhez a spárgához szántam, menet közben döntöttem, hogy "keményebben" fűszerezem, indiaisra. Igaz, nem tettem bele csatnihoz illő mennyiségű cukrot, de fogyókúrán vagyunk itthon... (Ez a szósz egyébként különféle fűszerekkel és még más gyökérzöldségekkel is variálva sok ételhez jó lehet, ennek a maradékát pl. rántott tengeri hal + sült krumpli pároshoz ettük meg, azzal is teljesen jó volt.)

Remélem, Hémangi és Renáta nem koppint majd a fejemre, hogy valamit nagyon rosszul csináltam:)
A fotót nézzétek el nekem, (nappali) sötétség volt, nem igazán sikerült jól kihozni belőle a színeket...

Hozzávalók 2 személyre

30 dkg zöld spárga
7 dkg csicseriborsóliszt
3 dkg finomliszt
1/2 kávéskanál asafoetida
csipet õrölt fahéj
csipet csilipor
1 kávéskanál õrölt koriander
1 kávéskanál õrölt római kömény
1/2 kávéskanál kurkuma
1 kávéskanál só
1-1,5 dl hideg víz
a sütéshez:
bő olaj

a szószhoz:
1 nagyobb sárgarépa
1 kisebb petrezselyemgyökér
5-6 dl paradicsomlé
1 evőkanál cukor
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál római kömény
csilipor ízlés szerint
1 evőkanál olaj

Először a szószt tesszük fel, mert annak több idő kell. 
A felforrósított olajon körbepirítjuk a finomra reszelt zöldségeket. Felöntjük a paradicsomlével, ízesítjük a fűszerekkel, és amikor felforrt, fedetlenül, kis lángon kb. 1-1,5 óráig lassan főzzük, amíg szósz állaga nem lesz.
Közben nagyobb lábosban vizet forralunk. Megmossuk a spárgát, letörjük a fás végét, és a kevés sóval és cukorral ízesített forró vízbe dobjuk 5-6 percre, majd kivesszük és konyharuhán vagy papírtörlőn leszárítjuk.
A lisztbe keverjük a fűszereket  Annyi vizet öntünk hozzá folyamatos kevergetés közben, hogy jó sűrű legyen, ne folyjon le majd a zöldségekről. 15 percig pihentetjük. Ezután újra átkeverjük a pakora tésztáját. Egyenként két villa segítségével belemártogatjuk a zöldségeket, majd a felmelegített olajban barnára sütjük. A szósszal együtt tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin