2012. május 12.

Piskótacsigás meggyes túrótorta




Még mindig a múlt hétvégi termésből hoztam ezt a süteményt. Mohától kölcsönöztem a receptet, nagyrészt követtem is, csak néhány apróságban különbözik. Még nincs friss meggy, ezért befőttből készült. Valószínűleg nekem kicsit alacsonyabb a tortaformám, ezért kicsit kevesebb túrókrémet készítek legközelebb; most ezt a csökkentett mennyiséget írom ide. A zselatin mennyiségét lehet még növelni fél zacskónyival, ha muszáj villogni, tökéletes szeleteket vágni belőle, viszont kevesebbel (1 zacskó) az íze lesz jobb szerintem.

A torta egyébként nagy sikert aratott, a fiam pl. kijelentette, hogy innentől ez lesz a kedvence:)

Hozzávalók 26 cm-es átmérőjű, 6 cm magas tortaformához


a piskótához:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt+csipet só
2 evőkanál rum
3 evőkanál olaj
a kenéséhez:
meggylekvár


a meggyréteghez:
1 üveg házi magvalt meggy (vagy 1,5 üveg bolti, abban sokkal kevesebb van)
1 evőkanál (házi) vaníliás cukor
2 evőkanál étkezési keményítő (vagy vaníliás pudingpor)

a túrókrémhez:
20 dkg mascarpone
20 dkg túró
2 dl habtejszín
1 doboz 20 %-os tejföl  (375 g)
1 kávéskanál citromaroma
1 teáskanál vaníliakivonat
 kb. 6 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
1 zacskó Zselatin Fix


Az egész tojásokat a cukorral nagyon habosra keverjük. Belecsurgatjuk az olajat és a rumot, majd lapáttal belekeverjük a lisztet is.
Sütőpapírral bélelt gáztepsibe tesszük, és előmelegített sütőben 180 fokon kb.15 perc alatt megsütjük. Nedves konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és a piskótát feltekerjük. Kicsit hűtjük, majd a megkenjük lekvárral, feltekerjük és félretesszük.

A meggyet 1,5 dl befőttlével, a cukorral és 2 evőkanál étkezési keményítővel együtt melegíteni kezdjük. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik, majd kihűtjük. 

A krémhez először habbá verjük a tejszínt. A mascarponét, a túrót, a tejfölt, a vaníliát és a citromaromát robotgéppel alaposan összekeverjük, majd további verés közepette beleszórjuk a zselatint, és végül a porcukrot. Ebbe keverjük óvatosan a tejszínhabot.


A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, a piskótatekercsből 1 cm vékony (ez fontos!) szeleteket vágunk, ezekkel kirakjuk a forma oldalát, majd az alját is.
A krém felét beleöntjük, erre kanalazzuk a meggy felét, erre jön a krém másik fele, a tetejére pedig a maradék meggy.

Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni, másnap tálaljuk.

3 megjegyzés:

Ízlésszindróma írta...

Naggyon guszta és gyönyörűű :)

Gabriella írta...

Szépséges!!! :)

Zsófia írta...

Woww Micsoda gyönyörű torta ! :) És biztosan nagyon finom is :) :P

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin