2018. október 14.

Paradicsomos-cukkinis tészta

Fincsi tésztaétel egy régebbi Kifőztük magazinból.




12 dkg paleo tészta
1 kisebb cukkini (kb. 25 dkg)
a szószhoz:
25 dkg darált hús
1 nagyobb vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál morzsolt oregánó
1 teáskanál morzsolt bazsalikom
1 kávéskanál őrölt, füstölt pirospaprika
1 babérlevél
1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
1 csapott kávéskanál tört csilipaprika
5 dl házi paradicsomlé
1 kávéskanál nyírfacukor

őrölt bors
(kókusz)zsír
a tetejére:
2-3 evőkanál reszelt parmezán
friss bazsalikomlevél

A szószhoz 1 evőkanálnyi zsíron a felaprított vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a húst, és megvárjuk, hogy kifehéredjen. Sózzuk, borsozzuk, felengedjük 4 dl paradicsomlével, majd belerakjuk az összes többi hozzávalót. Kis lángon, lefedve 1/2 órát pároljuk, majd még ugyanennyit fedő nélkül; ha szükséges, kevés vizet öntünk hozzá. Szaftos, kissé leveses mártást kell kapnunk.
Közben megfőzzük és leszűrjük a tésztát. A cukkinit héjastól kb. 1 × 1 cm-es kockákra vágjuk, és borssal megszórva, nagy lángon, kevés zsíron világosbarnára pirítjuk. 
A mártásba forgatjuk a tésztát és a cukkinit, majd enyhén kizsírozott tálba simítjuk. Megszórjuk parmezánnal, rálocsoljuk a maradék paradicsomlét. 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Friss bazsalikommal tálaljuk.

Tipp: természetesen nem csak paleo tésztából készíthető, de ebben az esetben csak akkor marad diétás, ha durum- vagy teljes kiőrlésű tésztát használunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin