2009. február 11.

Citromos spagetti parmezánnal és bazsalikommal


Olvastam néhány citromos spagetti variációt mostanában, de egyik sem az, amit én szoktam csinálni. Néhány évvel ezelőtt vonult be a repertoárba, leginkább az én kedvemért. Ezt megeszik ugyan itthon, de abszolút nem lelkesednek. Én viszont egyenesen rajongok érte, meg azok a szomszédaim is, akiknek továbbment annak idején a recept. Próbáljátok ki, és jöhetnek a vélemények:)

Hozzávalók 2 személyre:

25 dkg durum spagetti, 5 dkg vaj, jó 5 dkg reszelt parmezán sajt, 2 dl tejszín, 1 citrom leve és héja, sok chilipaprika apróra vágva vagy chilipor (természetesen ízlés szerint - akkor jó, ha csíp!), 2 púpos tk szárított bazsalikom vagy 1 tk szárított és sok zöld aprítva, só, bors

Egy nagy lábosban megfőzöm a tésztát.
Közben egy serpenyőben megolvasztom a vajat, belereszelem a citrom héját, beleszórom a chilit és a szárított bazsalikomot, illetve ha sok zöld van, akkor annak a felét is. Néhány kavarás után beleöntöm a tejszínt, kevés sót és sok frissen őrölt borsot, valamint a sajt nagyobbik részét. Ez egy jó sűrű szósz lesz. Kicsi lángon tartom, hogy a leve el ne párologjon. Ilyenkor szoktam megkostolni, ha kell még valami, akkor lehet korrigálni.
Ha kész a tészta, leszűröm, összekeverem a szósszal. A tányéron rászórjuk a maradék parmezánt.
Frissen a legjobb, leginkább melegen tartom a szószt és a tésztát is, és tálalás előtt keverem össze.

/Forrás: Tündérlala receptje az Index fórumról/

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez a recept nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni! Megkérdezhetem hogy milyen tejszínt használsz? Valahogy ódzkodom a növényi tejszínektől, tele vannak transzzsírsavval, boááá...

Névtelen írta...

Hihi, de vicces, ket oraja meg nem tudtam, hogy citromos spagettit ennek, aztan arra gondoltam, hgoy milyen jo lenne egy kis citromos spagetti. Es rakerestem a google-ban, ezt a receptet dobta ki. Megcsinaltam, es most (mar ebed utan) kinyitom a gasztro.blog.hu-t es ott van a recept. Es MOST esett le, hogy ezt most publikaltad, hogy meg sem neztem rajta a datumot, es ez nem valami regi joszag.
Szoval NAGYON koszonom, hogy eppen eszedbe jutott, mert kulonben ki tudja mit ebedeltem volna... (es nagyon finomi is volt, most azon torom a fejem, hogy a szosz maradekat ciki-e kitunkolni kenyerrel:)

duende írta...

Köszi Kata! Meg fogom csinálni legközelebb, ha spagettiehetnékem lesz! Nagyon kíváncsi vagyok rá, csak parmezánom nincs hozzá. De szerintem anélkül is jó lesz! :))

Tegnap is citromos spagettit ettem, csak éppen most a sajtos-tejfölös spagettinek adtam egy alap-citromosságot... :)

Kata írta...

Névtelennek: semmi különösfélét, bolti 2 dl-eset, ha előre eszembe jut, akkor poharasat, ha nem, akkor általában van itthon dobozos.

Zsuzska, írtam a bogodra:)

Duende, én meg legközelebb a tiedet főzöm, aztán majd megbeszéljük. Viszont legalább egy darab grana padanot vegyél hozzá, azzal már jól működik. Nálunk most maximum én egyedül ehetek néhány hétig citromos spagettit, mert egyébként lázadás lesz:)

duende írta...

:))

Van nálam egy meghívód játékra, Mi lennék? címmel. :)

Gabriella írta...

Kata, ez a recept, hogy ízlett a ház urának? :-))

Én nem régiben csináltam ehhez hasonlót és elvoltam ájulva töle. Nagyon nagyon finom.
A férjem meg csak turta, majd halkan megjegyezte: "Hát finom, de azért ne csináljak gyakran ilyet. :-))))))

Valahogy nagyon nem jönnek neki be ezek a finom, friss, új ízek. :-)))
A te férjed, hogy van ezzel?

Kata írta...

Gabriella, dettó ugyanez a helyzet...nem is tudom, milyen jelet tegyek, mert neked tennék egy mosolyt, a helyzetnek meg egy sírósat... A kettővel előző megjegyzés végén írtam Duendének, hogy egy ideig most csendben leszek citromos spagetti ügyileg, legalábbis a családnak nem főzhetek. A férjem ugyan láthatóan jóízűen ette meg az adag jó felét, de azt mondta, hogy nem szereti a "spagettire ragadt valamit", ami ugye egy tejszínes sajtszósz, mindenféle olyan fűszerekkel, amit egyébként imád, no meg a sajtszószt is:) Hát ki érti a férfiakat?! (Bezzeg a halcurryvel semmi gond nem volt...)

erős ildikó írta...

Ez a citromos spagetti nekem is nagyon megtetszett, a kipróbálandók (lassan végtelen hosszú) listájára került. Előresorolva persze, mert már nagyon vágyom rá, amúgyis tésztás vagyok.

Lirent írta...

Köszönöm a receptet, nagyon finom!

Kata írta...

Lirent, egészségedre!:) Megsúgom, nekem ez az egyik legnagyobb kedvencem!:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin