2009. március 7.

Gyufa tészta


Olyat csináltam, amit még sosem (ez utóbbira nem vagyok túl büszke): tésztát gyúrtam. Nemrégiben Duende oldalán irigyeltem meg a házi tésztát, és mivel a forrásunk sajnos úgy tűnik, kiapadóban van, kénytelen vagyok rávenni magamat a dologra. A probléma ott kezdődik, hogy az utóbbi időben rászoktam a durum tésztákra, jobban ízlenek, mint a tojásosok. Nem néztem még utána, hogy felénk merre árulnak durumlisztet, ezért úgy gondoltam, hogy legalább a tojássárgát kihagyom, és fehérjével fogom készíteni. Elkészült az, amelyik szerintem a legegyszerűbb, a gyufa tészta. Ezt nem kell annyira vékonyra nyújtani, mint a többit, gyorsan kész is lett. A fele egy pörkölt köreteként végezte, a többi pedig már szárazon figyel a kamrában.

Hozzávalók:

30 dkg liszt, 2 tojásfehérje, kb. 1 dl víz, pici só

A lisztből a fehérjével, a vízzel és a sóval rugalmas tésztát gyúrtam. 15 percet letakarva pihentettem. Akkor 4 gombócot készítettem belőle, és sorban az összeset lisztes deszkán kb. 1 mm-es vastag téglalappá nyújtottam.


Ekkor a deszkán 20 percet pihentettem újra, és jól meglisztezve a rövidebb oldalán kettévágva egymásra borítottam egyet-egyet, és késsel kb. 2 mm-esre vágtam.


Kettőt hagytam még egy jó félórát a deszkán, azt már könnyebben tudtam felvágni, jobban megszikkadtak.
Az első felét forrásban lévő sós vízben pár perc alatt megfőztem, leszűrtem; meg is etttük, megelégedéssel.

8 megjegyzés:

duende írta...

Garatulálok!!!! :)

nagyon ügyes vagy, Kata! Egészen úgy néz ki, mint anyukám isteni tésztája! És biztosan ugyanolyan finom is lett. :)
Anyu a túrós tésztát ilyen gyufaszálból szokta csinálni. Ezerszer finomabb, mint a bóti! Próbáld ki túrósan is, plussz+ nagypám kedvence: pörkölttel. Tórós tészta pörküttel, isteni! :)

Ügyi vagy!!!!

Puszi :)

Renata Kalman írta...

Nagyon tetszik!
Azt, amit elraksz mennyi ideig szárítottad?

erős ildikó írta...

Milyen régen készülök már itthon gyúrni valamilyen tésztát...
most megint eszembe juttattad!
A szárítás ideje engem is érdekelne.

Kata írta...

Duende, köszi, neked köszönhetem:))
Majd kipróbálom túrósan (igaz, az nálam nemböjtös!:)) is.

Lányok, én pont azon csodálkoztam, hogy milyen hamar megszáradt! Betettem a gyerek fűtetlen (kb. 19 fokos) szobájába, és 2 nap múlva csontszáraz lett. Mondjuk kicsi a mennyiség, legközelebb többel próbálkozok, és szélesmetéltet akarok!!!

Névtelen írta...

A kinai ismeroseim pontban ilyen tesztat csinalnak. Tojast viszont egyaltalan nem tesznek bele, csak vizet. A 'gyufaszalakat' meg irto hosszura hagyjak, aztan lehet oket egyesevel felszippantani a tanyerbol ;-)) Hogy hosszu legyen, ahhoz a tesztat -szamomra kovethetetlen sorrendben- osszevissze hajtogatjak. De ok jol ertik a csiziojat :-))

Ugyes vagy :-))

Kata írta...

Szia Ancsa:))
Számomra is az lenne a cél, hogy tojás nélkül; nem azért, mert valami bajom lenne vele, de az íze teljesen más... De ebből a lisztből nem hiszem, hogy menne...vagy mégis?

Vali írta...

Kata mi a mákos tésztát esszük gyufa tésztából. Kizárólag itthon készültből, mert a mákos tészta a lányom szerint (szerintem is) csak abból az igazi.
Én nem rég vettem egy tésztagépet (egy már van), de még nem volt időm kipróbálni. Lassan eljön az ideje.
Nagyon ügyes vagy. Én még nem próbáltam csak fehérjével, de párom édesanyja már igen.

Kata írta...

Vali, elárulom, egyáltalán nem volt nehéz. Mióta Duende elárulta, hogy ő tesz bele vizet, amennyit szükségesnek lát, felbátorodtam. Szerintem tudtam volna még bőven nyújtani rajta, meg is fogom próbálni. Csak most valahol durumlisztet akarok szerezni; megpróbálom egy malomboltban, hátha sikerül.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin