Az idén először sikerült üvegbe zárni nyári ízeket; egy kevés plusz cseresznye termett. Leírom, hogyan készítem a befőtteket. A különbség jóformán csak a cukor mennyiségében, illetve az esetlegesen hozzáadott fűszerekben szokott lenni.
Előkészítettem 6 üveget, annyi fér egyszerre a nagy lábosomba, amiben jól lehet dunsztolni.
Az üvegeket alaposan elmosogattam és kevés vízzel az aljában mikróba tettem 900 W-os teljesítményen 3 percre csírátlanítani. Ezek után tiszta törölgetőre tettem lecsorgatni, szárítani.
A cseresznyét a kitisztított mosogatóba tettem, leszáraztam, több lében jól megmostam. Az üvegek 2/3 részéig tettem a gyümölcsből, 3 tetejes kanál cukrot szórtam rájuk (jó édes cseresznye volt), és az üveg alját ütögetve segítettem a gyümölcsöknek jól eloszlani. Még többször ütögetve az alját telepakoltam az üvegeket, majd 3/4 részéig felöntöttem vízzel, mindegyik tetejére öntöttem 1 evőkanál főzőrumot (ennek hiányában 10 %-os ecetet szoktam - nem érződik meg a végeredményen, ezek tartósítják a befőttet).
Egy nagy lábosba, amelyiknek teteje is van, az aljába papírtörölközőt tettem. Ráállítottam az üvegeket, 3/4 részükig vizet öntöttem, rátettem a tetejét, és erősen közepes lángon addig melegítettem, amíg az üvegekben lévő folyadékban rendszeresen légbuborékok kezdtek felszállni - ez azután következik be, miután a lábosban lévő víz is felforrt. Ekkor kisebb lángra tettem, és 15 percig hagytam még bugyogni. Akkor elzártam a hőt alattuk, és addig hagytam benne az üvegeket, amíg az üvegek teljesen le nem hűltek.
A kamrába kerültek a helyükre.
Előkészítettem 6 üveget, annyi fér egyszerre a nagy lábosomba, amiben jól lehet dunsztolni.
Az üvegeket alaposan elmosogattam és kevés vízzel az aljában mikróba tettem 900 W-os teljesítményen 3 percre csírátlanítani. Ezek után tiszta törölgetőre tettem lecsorgatni, szárítani.
A cseresznyét a kitisztított mosogatóba tettem, leszáraztam, több lében jól megmostam. Az üvegek 2/3 részéig tettem a gyümölcsből, 3 tetejes kanál cukrot szórtam rájuk (jó édes cseresznye volt), és az üveg alját ütögetve segítettem a gyümölcsöknek jól eloszlani. Még többször ütögetve az alját telepakoltam az üvegeket, majd 3/4 részéig felöntöttem vízzel, mindegyik tetejére öntöttem 1 evőkanál főzőrumot (ennek hiányában 10 %-os ecetet szoktam - nem érződik meg a végeredményen, ezek tartósítják a befőttet).
Egy nagy lábosba, amelyiknek teteje is van, az aljába papírtörölközőt tettem. Ráállítottam az üvegeket, 3/4 részükig vizet öntöttem, rátettem a tetejét, és erősen közepes lángon addig melegítettem, amíg az üvegekben lévő folyadékban rendszeresen légbuborékok kezdtek felszállni - ez azután következik be, miután a lábosban lévő víz is felforrt. Ekkor kisebb lángra tettem, és 15 percig hagytam még bugyogni. Akkor elzártam a hőt alattuk, és addig hagytam benne az üvegeket, amíg az üvegek teljesen le nem hűltek.
A kamrába kerültek a helyükre.
12 megjegyzés:
Már tettél el cseresznyét? :O Itt minden később érik, még csak alig kezdenek érni az eprek a kertben.
Nekünk nincs cseresznyefánk (illetve nekünk semmilyen sincs, de a családnál van ez-az), de tavaly sikerült szednünk jó sokat valakitől. Reménykedem, hoyg idén is lesz termés és hátha nekünk is "potyog" majd pár szem!
Én általában úgy szoktam a befőtteket, hogy forrásban lévőszirupba dobom a gyümölcsöt, az első lobbanásig benne hagyom, majd üvegbe rakom. Mikor az összes gyümölcs üvegekben van, akkor a szirupot újra felfőzöm és úgy öntöm a gyümölcsökre. Így nem is kell mindegyiket dunsztolni. De ilyen "nyerset" is tudok!
Üdv
Gyönyörüségesek! :) Ügyes vagy!
Én nem szoktam beföttezni, csak lekvározok. Valahogy nálunk nem jön be a befött, pedig én szívesen eltennék. Holnap megyek epret szedni, ha az égiek is úgy akarják, aztán készítem a lekvárokat! :)
Nálunk csak most kezdett érni..
Nagyon tetszik a módszer, amit leírtál, az egyszerű csirátlanítási módszer is, teszek vele próbát hamarosan.
Lehet hogy mégis teszek el cseresznyebefőttet? :))
Van sok a hegyen. Jó módszer, anyu is így szokta.
nagyon ügyi vagy! :)
Imádom a kompótokat. A legjobb édesség.
Edit, nálunk az a 3 hetes napos idő érlelte meg biztosan, csak sajnos nagyon kicsik lettek, de ez van; viszont nagyon finom édesek, nem lehet abbahagyni az evését, ha elkezdi az ember:)
Mian, azért tettem el, mert ennyit nem tudtunk megenni, így legalább télen megesszük. Az eper meg felejtős lett nagy bánatomra az idén, 5-600 Ft/kilós áron bolondság lenne lekvárt főzni; nem bírtam olcsóbban venni:((
Napmátka, Duende, rajta:)
Kata, de ügyes vagy! Gyönyörűek ezek a befőttek! Télen hús mellé nálunk nagyon szeretik a gyerekek!
Én kompóttal még nem próbálkoztam, azt anyósom prímán készíti...Lekvár és dzsemek, az megy nekem.
Ma vettem 2 kg epret az "eperföldön" és azt mondták, hogy még 2 hétig lesz!!Ma is kamionokkal vitték szerte az országba...Lehet, hogy még fogsz kapni...Látod, ha közelebb lennél, küldenék, de Viki barátnőmmel együtt épp az ország másik végében vagytok:(
Trinity, de kár, hogy olyan messze laksz; pedig tudnánk Vikivel osztozni rajta... Az a bosszantó, hogy majdnem mindenhol lehetett normális áron epret kapni, felénk bezzeg végig drága volt, így marad a bolti eperlekvár. Azért az nem olyan borzasztó, vannak más gyümölcsökből, amiért sosem adnék pénzt.
Szorgos vagy! Cseresznyét nem hiszem, hogy elteszek, nincs... majd meggyet!
Ma rendeltem 5 kg meggyet a kolléganőmtől, lekvárt tervezek belőle főzni, illetve sütikbe tuszkolni :-) Nagyon szépek az üvegeid!
A mikrós csírátlanítást én is ismerem, tök jó!
Az eper: no comment! Fel vagyok háborodva :-)
Nálunk is eléggé drága maradt az eper, legalábbis az én zsebem nagyon tiltakozott ellene. Szerencsére tavaly nagyon sok lekvárt főztem, így idén úgysem tettem volna el eperből, de vagy két-három kilót nem ártott volna fagyasztani. Mindegy, talán még akadok egy ennyi eperre és ha drágább is, ennyit megvehetek.
Sziasztok, nem tudom ki merre lakik, de nekünk a szedd magad kertek jöttek be leginkább gyümölcsbeszerzés szempontjából. Gondolom van ilyesmi mindenfelé az országban. Múlt héten Pilisvörösváron szedtük az epret 350/kg áron (lett sok lekvár meg érik a likőr), tegnap pedig Pomázon a cseresznyét 200ért. Itt ráadásul csak az egész kilókat számolják, tehát ha 1.90 kg sikeredett a kosaradba, akkor is csak 1 kilót kell kifizetni. Rengeteg cseresznye van, apró szemű fekete és a nagy ropogós is, több száz fán. Ugyanitt lesz majd meggy, barackok és mindenféle kamrába való, akinek elérhető közelségben van, nagyon ajánlom.
Most esek neki a 10 kiló cseresznyének, kipróbálom ezt a receptet, köszönöm :)
Mahua, felénk pl. nagyon ritkán van ilyen; az idén meggyet hallottam még csak, de az éppen nekünk is van. Kifejezetten bogyósokat szerettem volna vásárolni normális áron, vagy szedni, de azt nem hallottam. Majd jövőre, addig marad az említettekből a "bóti".
Megjegyzés küldése