2009. június 28.

A nagy vegetariánus kihívás 2. - Zöldséges zöldborsóleves


Ez volt a könnyebbik része az ebédnek, egyszerűen kihagytam a levesből a hagymákat. Itt a receptben zárójelben fogom jelezni, hogy egyébként miként szoktam elkészíteni.
A levesbetéttel voltam kicsit gondban; először úgy gondoltam, hogy durum spagettit fogok kicsire tördelni, de találtam a polcon még egy kevés pici durum levestésztát, így még könnyebb lett a helyzet.

Hozzávalók:

45 dkg zöldborsó, 2-3 répa, fél karalábé, 1-2 szál zellerzöld, 1 bio húsleveskocka, só, bors, kakukkfű, oregánó, (kevés hagyma, 2 gerezd fokhagyma), 2 ek olaj (vagy ennek megfelelő vaj vagy margarin), 1 kk liszt
4-5 kis marék levestészta (vagy vajas galuska, grízgaluska...)

A zöldborsót, ha friss, megtisztítom (akkor kb. 1 kg csöves kell belőle), a répát, karalábét kisebb kockákra vágom, (a hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vagdosom).
A zsiradékot megforrósítom, hozzáteszem a répát (és a hagymát), kicsit átforrósítom, mehet bele a borsó és a karalábé, borssal megszórom, kavargatom, hogy mindenhol kicsit átsüljenek a darabkák. Akkor megsózom, (hozzáadom a fokhagymát,) kevés vizet öntök alá és fedő alatt majdnem puhára párolom a zöldségeket. Amikor kész, rászórom a lisztet, néhány kavarás után 1 decinyi hideg vízzel engedem fel, majd annyi melegebb vizet öntök rá, hogy kb. dupla annyi legyen, mint a zöldség térfogata. Akkor beleteszem a húsleveskockát, még sót és borsot, valamint a többi fűszert, felforralom. Belefőzöm a tésztát, és késznek nyilvánítom.

4 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Nagyon klassz lett, párom imádja az ilyen levest! Én nem vagyok nagy zöldborsó-rajongó (inkább nyersen), de azért a nomádportáról hozott borsóból csináltam egy kiadós levest, amíg a párom idehaza volt.

Kata írta...

Napmátka, mi (még itthon levők) mindnyájan nagy zöldborsó rajongók vagyunk, a fiam kifejezetten ilyen levest kért szombatra.

szepyke írta...

Én tejföllel és citromlével eszem a borsólevest. A Zuram kicsit hülyén néz rám ilyenkor, de ezt hoztam otthonról. Apukám is így eszi, tehát én is!:)

Kata írta...

Szepyke, szerintem az is finom lehet, én biztosan megenném. A férjeméknél tejesen ették, úgy is jó...tényleg, de rég főztem olyat!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin