2009. szeptember 10.

Zúzapörkölt


A lányom egyik kedvenc étele. Hétvégén főztem, vitt belőle a mélyhűtőjébe is, mert jól bírja a fagyasztást. A telefonjával fotózott, hogy legyen róla kép is:)

Hozzávalók:

1 kg csirke/pulykazúza

télen és tavasszal:
1 üveg 375 ml-es lecsó

nyáron és ősszel:
2-3 zöldpaprika felezve, vékony csíkokra vágva
3-4 paradicsom héja nélkül, felkockázva

1 közepes hagyma apróra vágva
1 ek zsír/olaj
1 ek édes pirospaprika + 1 mk csípős paprika
só, bors

1 dl tejföl + 1 mk liszt simára keverve

A zúzákat alaposan megtisztítom a nem odavaló fehér és sárgás részektől, a csirkéből lévőt 2 felé, a pulykából lévőt 4-5 felé vágom.
Kuktaedényben kezdem főzni. A hagymát a felmelegített zsiradékon üvegesre pirítom, ráteszem a zúzákat, azzal továbbsütöm. Néhány perc után rádobom a zöldpaprikát, néhány keverés után a paradicsomot is. Sózom, pici borsot tekerek rá, megvárom, míg elkezd levet ereszteni. Ekkor beleteszem a pirospaprikát és ráteszem a kuktafedőt. 20 percig főzöm, elzárom, megvárom, míg a fedőt elereszti (vagy rásegítek, hogy megtegye...). Ekkor megkóstolom, ha kell, utánaízesítek, és fedő nélkül elpárologtatom a felesleges levét és készre, puhára főzöm.
A végén belekeverem a tejfölös cuccot, 5 percet rotyogtatom vele. Mi galuskával és tejfölös salátával ettük.

11 megjegyzés:

Ancsika írta...

Az örök klasszikus!
Nagyon szeretem! :)

Gizi írta...

Nem fogod elhinni, de én is pont zúza pörköltet főztem, csak tarhonya volt mellé a köret. Meg elkészítettem a padlizsános-gombás tésztádat, csak én éppen cukkiniből és nagyon finom lett. Köszönet a receptért.

Chef Viki írta...

Így, ahogy a képen látom, simán bevállalnám :-)

Nagyon szeretem én is :-)

szepyke írta...

Integetek, és csak a nokedliből kérek!:DD

trinity írta...

Én meg még sosem ettem zúzapörköltet, csak gyerekként a levesben ettem zúzát...De ez lecsúszna simán!!!

Kata írta...

Örülök, hogy nem csak mi szeretjük.
Az pedig már gyanús kezdett lenni, hogy Szepyke régen nem integetett már nálam:D De remélem, a nokedlihez ettél volna abból a salátából...

Gizi, nem csodálkozom; akkorra már 2 napja "dédelgettem" a tervet magamban, biztosan kihallatszott, vagy én hallottam meg a tiedet:)

Trin, ez szerintem sokkal jobb, mint a levesben; de pl. a lányom levesben semmiképp nem eszi meg, de így lecsúszik egy nagy adag...3X szedett belőle!

Unknown írta...

A törött paprikát mikor szoktad rátenni?

Kata írta...

Anett, de jó, hogy észrevetted, pedig mindig átolvasom a recit, mielőtt kiteszem a blogra.
Javítom!

Névtelen írta...

Mi is nagyon szeretjük. Én kacsa zúzából szoktam csinálni!

trendo írta...

Én szoktam a karfiolos változatát is készíteni, vagyis a szinte már készen levő zúzapöribe bedugdosom a karfiolrózsákat és lefedve pár percet párolom együtt, hogy a karfiol ne tottyadjon meg, hanem gusztusos, ress maradjon. Plusz fűszerezés: reszelt szerecsendió (leheletnyi) és ráerősítek törött borssal is még a végén.

Kata írta...

Trendo, ez a lányom kedvenc étele, általában az ő kívánságára készül, viszont a karfiolt diszkvalifikálja helyből:( így csak akkor jöhetne szóba, ha ő nem eszik belőle, de nekem tetszik az ötlet!:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin