Eredetileg lazachoz volt a recept, de nálunk pontyfiléből szokott készülni. Biztosan abból még finomabb, de ha elkészítitek, kiderül, hogy ez is nagyszerű! Ráadásul "gyors és könnyű" kategória.
Hozzávalók 2 személyre:
35-40 dkg pontyfilé
só, bors, citromlé az alapízesítéshez
1 kisebb hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor zöldfűszer - nálam petrezselyem, bazsalikom, snidling
só, bors
csípős vagy chilipaprika ízlés szerint
1 tk olívaolaj
kb. 1 nagy ek szezámmag
2 ek liszt
3-4 ek. olaj a sütéshez
A körethez:
2 dl bulgur
kb. 3,5 dl forró víz
6 szem olajos aszalt paradicsom
(csípős) paprika
5-6 szál petrezselyemzöld
só, bors
A halfilét 4-5 milliméterenként beirdalom, sózom, borsozom, kevés citromlevet locsolok rá, szeletekre vágom, állni hagyom.
Először a köretet készítem elő. A bulgurra ráöntöm a forró vizet, sózom, borsozom, letakarom kb. 15 percre. Felvágom a petrezselymet, a paradicsomot és a paprikát, amikor már alig van alatta víz, hozzáteszem a gabonához, letakarom felhasználásig.
A halhoz a hagymát, a fokhagymát, a paprikát és a zöldfűszereket nagyjából felvágom, aprítógépbe teszem. Szórok rá kicsi sót, borsot, öntök rá egy kiskanálnyi olívaolajat, ezeket a géppel összedolgozom.
Az olajat felhevítem. A halszeletek bőrös felét belemártom lisztbe, és ezzel a felével a forró olajba teszem. Amíg sül, a felső felükre kiskanállal gyorsan rákenem a zöldfűszeres keveréket, megszórom szezámmaggal, kézzel vagy a kanállal kicsit belenyomkodom a húsba. Amikor megsült a bőrös fele - ez kb. 4 perc -, akkor megfordítom a halszeleteket, ezt az oldalt is pirosra sütöm. Vigyázni kell, mert könnyen és hamar megég a hagymák miatt! Ez is nagyjából 4 perc alatt készen van, óvatosan egy lapát segítségével kiteszem egy tányérra, és jön a mennyország!
Sajnos egy kicsit mindig túl szokott pirulni, de inkább édeskés szokott lenni, mint kesernyés. Ha valakit ez zavarna, akkor ki lehet próbálni a hagymák nélkül (talán egy kis fokhagymás sóval vagy fokhagymás olajjal tuningolva).
/Forrás: Anya77 receptje alapján az Nlc fórumról/
Hozzávalók 2 személyre:
35-40 dkg pontyfilé
só, bors, citromlé az alapízesítéshez
1 kisebb hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor zöldfűszer - nálam petrezselyem, bazsalikom, snidling
só, bors
csípős vagy chilipaprika ízlés szerint
1 tk olívaolaj
kb. 1 nagy ek szezámmag
2 ek liszt
3-4 ek. olaj a sütéshez
A körethez:
2 dl bulgur
kb. 3,5 dl forró víz
6 szem olajos aszalt paradicsom
(csípős) paprika
5-6 szál petrezselyemzöld
só, bors
A halfilét 4-5 milliméterenként beirdalom, sózom, borsozom, kevés citromlevet locsolok rá, szeletekre vágom, állni hagyom.
Először a köretet készítem elő. A bulgurra ráöntöm a forró vizet, sózom, borsozom, letakarom kb. 15 percre. Felvágom a petrezselymet, a paradicsomot és a paprikát, amikor már alig van alatta víz, hozzáteszem a gabonához, letakarom felhasználásig.
A halhoz a hagymát, a fokhagymát, a paprikát és a zöldfűszereket nagyjából felvágom, aprítógépbe teszem. Szórok rá kicsi sót, borsot, öntök rá egy kiskanálnyi olívaolajat, ezeket a géppel összedolgozom.
Az olajat felhevítem. A halszeletek bőrös felét belemártom lisztbe, és ezzel a felével a forró olajba teszem. Amíg sül, a felső felükre kiskanállal gyorsan rákenem a zöldfűszeres keveréket, megszórom szezámmaggal, kézzel vagy a kanállal kicsit belenyomkodom a húsba. Amikor megsült a bőrös fele - ez kb. 4 perc -, akkor megfordítom a halszeleteket, ezt az oldalt is pirosra sütöm. Vigyázni kell, mert könnyen és hamar megég a hagymák miatt! Ez is nagyjából 4 perc alatt készen van, óvatosan egy lapát segítségével kiteszem egy tányérra, és jön a mennyország!
Sajnos egy kicsit mindig túl szokott pirulni, de inkább édeskés szokott lenni, mint kesernyés. Ha valakit ez zavarna, akkor ki lehet próbálni a hagymák nélkül (talán egy kis fokhagymás sóval vagy fokhagymás olajjal tuningolva).
/Forrás: Anya77 receptje alapján az Nlc fórumról/
4 megjegyzés:
Ajaj, azt hiszem, hogy csak integetek, mert a halnak a "szagát" sem bírom!:)))
Szia Kata:)Benéztem hozzád kicsit és nagyon tetszik a blogod. sok finomságot látok itt is. üdv Réka.:)
Szepyke, én imádom, de te nyugodtan integessél - legalább a te részedet is megehetem:)
Ré, gyere máskor is, szeretettel várlak! (remélem, te szereted a halat...)
Szia Kata! Sajnos nem de a vőlegényem igen, és azért mert nem szeretem elkészítem... puszi
Ja felveszlek a blog listámra..
Megjegyzés küldése