Ahogy szétnéztem a blogokon a hétvégén, jónéhány helyen főtt-sült máj a tűzhelyeken. Nálunk is, sőt 2 májas ételt is készítettem, mert vettünk péntek délután 1 kilónyi sertésmájat.
A kisebbik feléből készült ez az étel. Édesanyám készített hasonlót régebben, én kicsit egyszerűsítettem rajta, de az élvezeti értékéből mit sem vesztett általa.
Hozzávalók 3 személyre:
45 dkg vékony szeletekre vágott sertésmáj
10 dkg füstölt húsos szalonna gyufaszál csíkokra vágva (nem muszáj nagyon vékonyra, legyen egy kis tartása)
1 közepes hagyma apróra vágva
3 dl paradicsomlé
só, bors, majoranna, zsálya
kevés zsír
kevés liszt
Egy nagyobb aljú serpenyőben a zsírt felforrósítottam, a szalonnacsíkokat kisütöttem benne, szűrőkanállal kiszedtem egy tányérra. A zsírba tettem a hagymát, üvegesre sütöttem benne, azt is kitettem a szalonna mellé.
Közben a májszeleteket elkezdtem a lisztbe mártani, amikor üres lett a serpenyő, a maradék zsíron nagyobb lángon mindkét oldalát pirosra sütöttem. Ráöntöttem a paradicsomot, a hagymát és a szalonnát, borsoztam, megszórtam majorannával és kevés zsályával. Kisebbre vettem a lángot, kb. 5 percig rotyogtattam, a végén ellenőrzésül kis darabot a fakanállal levágtam az egyikről, hogy milyen a közepe; icipicit volt rózsaszínű. Ekkor lefedtem és elzártam alatta a hőforrást. A maradék hő éppen elég ahhoz, hogy pont átsüljön, de ne keményedjen meg.
A liszt kellőképpen besűríti a mártást, nagyon nem kell vele spórolni, ha véletlenül kevés lenne a lé rajta, vízzel lehet kicsit hígítani.
Az ételt a tányéron sóztuk, krumplipürével ettük.
(A fotó abban az edényben készült, amiben szállítottuk, mert nem otthon ettük. A lé több rajta, amikor készen van, de nem lett volna túl fotogén, viszont a krumplipüré - vagy esetleg más zöldségpüré - jól felszívja. El tudnék képzelni hozzá zelleres vagy paszternákos krumplipürét vagy zelleres répapürét...az utóbbi zöldségpárosítás a minap remekül vizsgázott nálunk krémleves formájában.)
A kisebbik feléből készült ez az étel. Édesanyám készített hasonlót régebben, én kicsit egyszerűsítettem rajta, de az élvezeti értékéből mit sem vesztett általa.
Hozzávalók 3 személyre:
45 dkg vékony szeletekre vágott sertésmáj
10 dkg füstölt húsos szalonna gyufaszál csíkokra vágva (nem muszáj nagyon vékonyra, legyen egy kis tartása)
1 közepes hagyma apróra vágva
3 dl paradicsomlé
só, bors, majoranna, zsálya
kevés zsír
kevés liszt
Egy nagyobb aljú serpenyőben a zsírt felforrósítottam, a szalonnacsíkokat kisütöttem benne, szűrőkanállal kiszedtem egy tányérra. A zsírba tettem a hagymát, üvegesre sütöttem benne, azt is kitettem a szalonna mellé.
Közben a májszeleteket elkezdtem a lisztbe mártani, amikor üres lett a serpenyő, a maradék zsíron nagyobb lángon mindkét oldalát pirosra sütöttem. Ráöntöttem a paradicsomot, a hagymát és a szalonnát, borsoztam, megszórtam majorannával és kevés zsályával. Kisebbre vettem a lángot, kb. 5 percig rotyogtattam, a végén ellenőrzésül kis darabot a fakanállal levágtam az egyikről, hogy milyen a közepe; icipicit volt rózsaszínű. Ekkor lefedtem és elzártam alatta a hőforrást. A maradék hő éppen elég ahhoz, hogy pont átsüljön, de ne keményedjen meg.
A liszt kellőképpen besűríti a mártást, nagyon nem kell vele spórolni, ha véletlenül kevés lenne a lé rajta, vízzel lehet kicsit hígítani.
Az ételt a tányéron sóztuk, krumplipürével ettük.
(A fotó abban az edényben készült, amiben szállítottuk, mert nem otthon ettük. A lé több rajta, amikor készen van, de nem lett volna túl fotogén, viszont a krumplipüré - vagy esetleg más zöldségpüré - jól felszívja. El tudnék képzelni hozzá zelleres vagy paszternákos krumplipürét vagy zelleres répapürét...az utóbbi zöldségpárosítás a minap remekül vizsgázott nálunk krémleves formájában.)
6 megjegyzés:
Máj-járvány tört ki :-DDD
Állati finom lehetett a Tiéd is! Az a zsálya benne...
Nálam is járvány van, csak csirkemájas.... :)
Nézz be hozzám légyszi: http://felholanyka.blogspot.com/2010/01/mozis-jatek.html
:-)
én zelleres-borsós tört burgonyát csináltam decemberben, és az nagyon jó volt, a tömény zeller nekem szerintem túl tömény lenne :-)
Szia.
nagyon szép estét neked,nagyon finomat főztél.:) puszi
Gondolom, a máj-járvány oka a tömény hús-mérgezés lehet, a máj "csak" light-os belsőség:-DD
Lilla, az is finom lehetett! Mi a férjemmel a tömény zellerest is simán megesszük, de ehhez nekem is fel kellett nőjjek...
Ré, szép estét:) Bocs, de mostanáben kicsit kevesebb az időm, de majd visszarázódok egyszer...
Olyan jól néz ki, nagyon szívesen megkóstolnám! Nálunk máj nem kerülhet az asztalra, a férjem nem eheti.. Pedig mit nem adnék néha egy kis sült liba, csirke májért! Most juszt is napirendre tűzöm:)
Megjegyzés küldése