"Anyu, olyan fokhagymalevest főzzél, mint régen...amiben volt egy kis pálinka, meg nagyon sok fokhagyma!" - kérlelt szombat este a - már felnőtt - fiam (ideírom, nehogy valaki megvádoljon, hogy rontom az ifjúságot...) No meg annak a két kortynyi pálinkának egyébként is kiforr a szeszfoka, mire készen lesz a leves;)
Így hát nem volt mit gondolkozni, elkészült vasárnapra a leves, amely eredetileg Schäffer Erzsébet receptje a Nők Lapjából. És nagyon finom! (A pálinkát pedig ki lehet hagyni belőle.) Néhány apróság azért természetesen megváltozott benne, de hát nem tudok kibújni a bőrömből, de tán nem is akarok:)
Hozzávalók:
4 dkg vaj vagy margarin
4 dkg liszt
10 gerezd zúzott fokhagyma
1/2 l víz
1 l tej
2 dl tejszín
2 húsleveskocka
10 dkg kék sajt
csipet frissen reszelt szerecsendió
fél mokkáskanál őrölt fehér bors
fél mokkáskanál morzsolt majoránna
2 cent(iliter) szilvapálinka vagy konyak (elhagyható)
(aprított petrezselyemlevél - majd legközelebb)
A vajat megolvasztottam, beleszórtam a lisztet, és 1-2 percig közepes lángon buzgón kevergettem, hogy ne kapjon színt vajas liszt. Hozzátettem a fokhagymát, és kb. 1 percig együtt kavartam, amíg az illata intenzív lett. Akkor további kavarás közepette felöntöttem először a vízzel, két részletben (nehogy csomós maradjon a rántás), majd a tejjel és a tejszínnel is. Belemorzsoltam a húsleveskockákat és a sajtot, beleszórtam a fűszereket, végül a pálinka is belekerült. Felforraltam, majd kb. 20 percig lassan főztem kis lángon. Só nekem abszolút nem kellett bele, de gondolom, ez függ a kék sajttól is, hogy milyen fajta és mennyi kerül bele.
Pirított kenyérkockával tálaltam. Jó lett volna - ha lett volna itthon - friss petrezselyemlevél a tetejére...
Így hát nem volt mit gondolkozni, elkészült vasárnapra a leves, amely eredetileg Schäffer Erzsébet receptje a Nők Lapjából. És nagyon finom! (A pálinkát pedig ki lehet hagyni belőle.) Néhány apróság azért természetesen megváltozott benne, de hát nem tudok kibújni a bőrömből, de tán nem is akarok:)
Hozzávalók:
4 dkg vaj vagy margarin
4 dkg liszt
10 gerezd zúzott fokhagyma
1/2 l víz
1 l tej
2 dl tejszín
2 húsleveskocka
10 dkg kék sajt
csipet frissen reszelt szerecsendió
fél mokkáskanál őrölt fehér bors
fél mokkáskanál morzsolt majoránna
2 cent(iliter) szilvapálinka vagy konyak (elhagyható)
(aprított petrezselyemlevél - majd legközelebb)
A vajat megolvasztottam, beleszórtam a lisztet, és 1-2 percig közepes lángon buzgón kevergettem, hogy ne kapjon színt vajas liszt. Hozzátettem a fokhagymát, és kb. 1 percig együtt kavartam, amíg az illata intenzív lett. Akkor további kavarás közepette felöntöttem először a vízzel, két részletben (nehogy csomós maradjon a rántás), majd a tejjel és a tejszínnel is. Belemorzsoltam a húsleveskockákat és a sajtot, beleszórtam a fűszereket, végül a pálinka is belekerült. Felforraltam, majd kb. 20 percig lassan főztem kis lángon. Só nekem abszolút nem kellett bele, de gondolom, ez függ a kék sajttól is, hogy milyen fajta és mennyi kerül bele.
Pirított kenyérkockával tálaltam. Jó lett volna - ha lett volna itthon - friss petrezselyemlevél a tetejére...
11 megjegyzés:
Ezt nagyon szeretem :-)
Meg a hozzá kapcsolódó írást, ahogy elvitte Esterházy Péterhez, Závada Pálhoz, stb.
Én is nagyon szeretném
Nyelek nagyokat:)
Imádom én is, gyakran készítem hol így, hol úgy, szerencsére százféleképpen lehet és mind finom:-))))
Köszi Kata!!!! Éppen azon gondolkodtam, holnap milyen levest főzzek, na de már meg is van.:))
Nagyon ínycsiklandozóan néz ki, szerintem hétvégén meg is csinálom magamnak és a családnak
Emlékszem régen a nagymamám is ilyet csinált (isten nyugosztalja) nagyon finoman el tudta készíteni
Gizike mondta, hogy tegnap mindkettőnknél fokhagyma nap volt. Jöttem nézelődni. :)
Az enyém a minimál kategória, a tied a luxus kivitel. :)
Viki:))
Bianka, rajta!:)
Családi tűzhely, hidd el, nem is olyan sok idő, és máris kanalazhatod a kész levest...
Anikó, igen, ez is jól variálható étel.
Gizi, már láttam is nálad!
.hu tulajdonosok, bátran készítsétek el ti is
Thrini, fokhagymás ételből szerintem még a minimálos kivitel is ütős; mi nagyon szeretjük. Láttam egyébként a tiedet is, az is finom biztosan!
Sosem próbáltam sajttal. Nem érződik ki az íze? Intenzív ízű sajt?
Sophie, örülök, hogy itt vagy!:) A kéksajt elég intenzív ízű, sőt kissé megosztó sajt, van, aki imádja, és van, aki nem szereti. És igen, kiérződik az íze a levesben, pont ez a lényege jelen esetben. Ha még nem kóstoltad, előtte tégy egy próbát vele, kóstold meg magában. És keressél olyan kéksajtot, ami nem annyira érett: ha dekára veszed (vagy átlátszó fóliába van csomagolva), akkor látod, hogy sok-e a sajtban a "szín" vagy nem; válassz olyan darabkát, ahol kevesebb. Jó ízlelést kívánok!:)
Megjegyzés küldése