Fórumos barangolásaim eredménye ez a kalács is. Tavasz75 ötlete alapján - ami meggyzselés - vaníliapudingos volt - készült, persze megint tovább gondoltam az eredetit és ez lett a vége.
Hozzávalók:
60 dkg liszt (én keverni szoktam a lisztfajtákat, itt a következő volt: 40 dkg finomliszt, 15 dkg rétesliszt, 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt), 7 dkg porcukor, 7 dkg olvasztott vaj, 3 dl tej, 2 tojás sárgája, 2,5 dkg élesztő, 1 mokkáskanál só, kevés cukros tej a lekenéshez
A meggyeshez: 1 üveg magozott meggybefőtt (háziból kevesebb is elég), 1 főzős vaníliás pudingpor, kevés rum aroma és cukor ízlés szerint
A körtéshez: 3 keményebb körte, 1 főzős vaníliás pudingpor, fél citrom leve és héja, csipet szegfűszeg, cukor ízlés szerint
1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttattam az élesztőt. Összekevertem a liszteket a porcukorral és a sóval. A maradék tejet megmelegítettem, belekevertem a tojássárgákat.
A liszt közepébe beleöntöttem a felfuttatott élesztőt és a tejes elegyet, majd robotgéppel összedolgoztam. Amikor már felvette az összes folyadékot, hozzáöntöttem a langyos vajat és készre dagasztottam. Mivel ez puha állagú tészta, a tál oldaláról elválik, az alján viszont ottmarad. Egyik kezemmel kivettem a tálból, a másikkal pici lisztet szórtam a helyére, és a tésztát visszatéve kézzel gombócot dagasztottam belőle. Letakartam, és hagytam kelni egy jó órányit.
Közben gőzerővel dolgoztam a tölteléken.
A meggybefőtt levét leöntöttem egy mérőpohárba (3 dl kellett, nekem kevesebb volt, kipótoltam kicsi vízzel). Felforraltam egy kislábosban, és 1 csomag vaníliás pudingporral, cukorral és rum aromával sűrű zselét főztem belőle. Hagytam hűlni.
A meghámozott körtékből cukorral, citromlével és szegfűszeggel 2 dl vízben kompótot főztem, vigyázva, hogy ne nagyon főjön szét a gyümölcs. A levét leszűrtem, és 1 pudingporral ebből is zselét főztem, hagytam ezt is kihűlni.
Amikor a tészta duplájára kelt, kettéosztottam. Az egyik felét téglalapra nyújtottam, a két oldalsó harmadát egymással szimmetrikusan derelyevágóval bevágtam. A közepére került a meggyes zselé, a tetejére meggyet szórtam, és a két végéről indulva a széleket középre hajtva befedtem a tölteléket.
(Érdemes lett volna talán az előkészített tésztát a sütőpapírra tenni és ott megtölteni, mert töltve átemelni kicsit macerás volt...)
Ezután a tészta másik felét készítettem elő az előbbiek szerint, ment alulra a körtezselé, a tetejére a körtedarabok, tésztacsíkok a tetejére hajtogatva.
A meggybefőtt levét leöntöttem egy mérőpohárba (3 dl kellett, nekem kevesebb volt, kipótoltam kicsi vízzel). Felforraltam egy kislábosban, és 1 csomag vaníliás pudingporral, cukorral és rum aromával sűrű zselét főztem belőle. Hagytam hűlni.
A meghámozott körtékből cukorral, citromlével és szegfűszeggel 2 dl vízben kompótot főztem, vigyázva, hogy ne nagyon főjön szét a gyümölcs. A levét leszűrtem, és 1 pudingporral ebből is zselét főztem, hagytam ezt is kihűlni.
Amikor a tészta duplájára kelt, kettéosztottam. Az egyik felét téglalapra nyújtottam, a két oldalsó harmadát egymással szimmetrikusan derelyevágóval bevágtam. A közepére került a meggyes zselé, a tetejére meggyet szórtam, és a két végéről indulva a széleket középre hajtva befedtem a tölteléket.
(Érdemes lett volna talán az előkészített tésztát a sütőpapírra tenni és ott megtölteni, mert töltve átemelni kicsit macerás volt...)
Ezután a tészta másik felét készítettem elő az előbbiek szerint, ment alulra a körtezselé, a tetejére a körtedarabok, tésztacsíkok a tetejére hajtogatva.
A tepsin még hagytam kelni kb. 1/2 órát. Kis cukros tejjel lekentem a tetejét, utána 180 fokos sütőbe tettem (alsó-felső sütés), nálam 40 percet sült.
Nagyon finomak lettek, a zselé abszolút nem folyt ki (én ettől féltem egy kicsit).
Érdemes megvárni, hogy kihűljön, mert sokkal finomabb volt, mint melegen.
Még másnap is teljesen jó volt.
Érdemes megvárni, hogy kihűljön, mert sokkal finomabb volt, mint melegen.
Még másnap is teljesen jó volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése