2009. február 3.

Húsos-tejfölös savanyú káposzta egytál


Mi egy nagy lakótelep szélén lakunk; ez sok előnnyel jár. Rengeteg üzlet van, található posta, orvosi rendelő, gyógyszertár, óvoda, iskola...gyakorlatilag nem is muszáj kimozdulni innen, mert minden fontos dolog megtalálható, ami kell. A közelünkben sok-sok évvel ezelőtt nyílt egy kis baromfi húsbolt, kedves, készséges tulajdonossal, sokat jártunk oda. Azután valami ok folytán ő elment innen, átvette az üzletet valaki más. Innentől kezdve már nem az volt, ami azelőtt...a húsok nem voltak frissek, az emberek elmaradoztak emiatt, így aztán egy idő után kénytelenek voltunk más beszerzési hely után nézni, sőt inkább a zöldségesbolt felé vettem az irányt...
Most karácsony előtt meglepődve láttam, hogy emberek ki-be járnak abba a boltba, láttam a kiírást, miszerint új gazda lett. És minden van, a kínálat jobb, mint bármikor. Lehet, hogy megint több húst fogunk enni?

Tegnap reggel szemrevételeztem az itthoni készletet; volt gasztroajándékunk, egy 2 literes üveg savanyú káposzta és egy kis füstölt oldalas. Kerestem volna valami különleges felhasználási ötletet, de aztán egy egyszerű verziót választottam, saját kútfőből. Egytálételt készítettem, az most úgyis nagyon megy:) Elmentem abba a bizonyos boltba, vettem egy csontos pulyka felsőcombot, és a következő étel született:

Hozzávalók:

50 dkg csontos hús, kevés füstölt hús (esetleg kolbász), 10 dkg húsos szalonna, bő 1 kg savanyú káposzta, 1 közepes vöröshagyma, csombor, bors, (ha szükséges: só, fehérbor), 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt

A szalonnát és a húst kockákra vágtam, a hagymát apróra. A füstölt húst is kisebb kockákra vágtam, a csontról leszedtem, hogy hamarabb puhuljon. Egy vastagabb aljú lábosban a szalonnát megpirítottam, rátettem a hagymát, a húskockákat. Kicsit átpirítottam az egészet, megszórtam csomborral és borssal, beletettem a káposztát levével együtt, valamint az összes csontot is, azok jó ízt adnak az ételeknek. Felforraltam, egészen kis lángra tettem, 2 órán át főztem. Nekem volt elég lé a káposztán, ezért nem kellett rá pluszban. Fehérbort öntöttem volna rá, de az most megmaradt:) Meg kell kóstolni, hogy só kell-e, mert a káposzták nem egyformán vannak ízesítve... Amikor a hús jó omlós volt, a tejfölből, a lisztből 2 kanálnyi hideg vízzel habarást csináltam, és az ételhez adtam, 15 perc után készen volt.
Puha-ropogós kenyérrel ettük.

3 megjegyzés:

Gabriella írta...

nyami, nyami...

duende írta...

:)

Imádom a káposztás-egytálétkeket! Istenien néz ki, megnyalnám utána asszem mind a tíz ujjamat!!! :))

Kata írta...

Lányok jöhettek, 2 kistányérnyi még éppen akad a hűtőben, szeretettel várlak benneteket:)))

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin