2009. február 9.

Krumplis-sajtos csiga


Megint csigákat készítettem. Praktikus oka volt: 1 kg lisztből csináltam sósat, az első gondolatom kifli volt, de az nagyon sok idő, mire az ember lánya ennyi tésztából azt meghengergeti. Így jött a gondolat, hogy inkább csigásítom a dolgot, az sokkal hamarabb készen van.
Maga a tészta anyukám (családban és ismeretségi körben) híres-nevezetes krumplis pogácsa receptje. Igaz, valószínűleg nem a hozzávalókon múlik 100 %-ban, mert a recept nem titkos; mindenkinek megvan otthon, csak a végeredmény lesz mindenkinek másmilyen. Anyukámnak gyönyörű, pihe-puha belsejű, kívülről ropogós pogácsák születnek, nekünk többieknek csak valami klónozott másolat... Nagyon büszke voltam legutóbb, mert azt mondta, hogy már egész jól megközelítettem az övét.

Most a csigásnak fényképeztem a menetét, tehát jöjjön a recept:

Hozzávalók:1 kg finomliszt, nagyjából 40 dkg készen mért, melegen megtört, teljesen kihűtött krumpli, 25+10 dkg zsír vagy 30+10 dkg margarin, 5 dkg friss élesztő, 1 ek só, 1 mk cukor, 3 tojás sárgája, 1 dl tej, 200 g tejföl, kb. 200 g sajt, 2 tojásfehérje és magok a szóráshoz

A langyos tejben a cukorral felfuttatom az élesztőt. A lisztet összekeverem a sóval, a zsiradék első adagjával (a 10 dekát félreteszem), összedolgozom ujjheggyel, hozzáteszem a krumplit, morzsalékossá dolgozom össze az elegyet. Beleteszem a élesztős tejet és a többi hozzávalót, lágyabb tésztává dagasztom. Letakarom, hagyom pihenni kb. 1 órát, hogy duplájára nőjjön.
Kicsit átdagasztom, kettészedem. Az egyik cipót jó nagy négyszögre nyújtom. Megkenem a félretett zsiradék felével, meghintem kb 10 dkg reszelt sajttal. A rövidebb oldalánál megfelezem, elvágom, és mindkét oldaláról felhajtom a tésztát. Ugyanígy járok el a másik cipóval is.



A 4 rudat kb. 1 cm-es darabokra vágom, kicsit megigazítom, hogy kerekebb formát vegyen fel, sütópapíros tepsire teszem kicsit messzebb egymástól, mert nőnek rendesen. (Nekem 4 gáztepsinyi adag lett.) A telerakott tepsiket letakarom.




Közben bekapcsolom a sütőt 200 fokra alsó-felső sütésen. Az első tepsit nagyjából 25 perc pihentetés után teszem be a sütőbe, előtte lekeneem tojásfehérjével, kicsit megsózom, lenmagot és tökmagot szórok a tetejére (én ezeket szeretem a legjobban).

18-20 percet sültek a sütőben.

Aznap kívül ropogósak voltak, egy tepsi felét mindjárt jól előkóstoltuk még a vendégek érkezése előtt:)) Másnapra lezárt dobozban puhák lettek, és érdekes módon a sajtot akkor jobban lehetett érezni benne.

Csigák még nálam:

Sajtos-olívabogyós csiga
Fokhagymás-sajtos csiga

4 megjegyzés:

SZINTIA írta...

Hmmmm...biztosan finom! :)

duende írta...

Ezt én is megcsinálom! :)
A kekszedet is, mert keksz-süthetnékem van. Sosincs itthon semmi nasi, és az a kekszecske nagyon tetszik! :)

Vali írta...

Kata ez nagyon jól néz ki. Felveszem a listámba.

erős ildikó írta...

Hú, ezek a krumplis tészták nekem nagyon bejönnek. És nagy ötlet volt a krumplis pogácsa receptjét így átalakítani!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin