2010. január 7.

Levesbetét: pirított kenyérkocka mikróban




A múltkorában meséltem egy ismerősömnek, hogyan sütöm a kenyérkockát a krémleveseinkhez. Tetszett neki a sebtében elhadart elkészítési mód, kérdezte, nem tenném-e fel a blogra? Végül is miért ne? Tudom, hogy vannak, akik nem használnak mikrót, mert káros hatásai lehetnek, de nekem nincsenek ezügyben fenntartásaim.

A módszeremhez kell egy "crisp" funkciós mikró, maga a crisp tál, másnapos (vagy többnapos) kenyér és némi olaj, valamint lehetnek szabadon választott segédanyagok.

Személyenként felvágok nem nagy kockákra 1 szelet kenyeret. Beleteszem 1 sorban a crisp tálra, öntök rá olajat - kb. 1 teáskanállal szeletenként -, kézzel kicsit összekavarom, hogy az olaj egy része a kenyéren legyen. Beteszem a mikróba, és 2:30 percre beállítom crisp funkción. Amikor lejár, kiveszem, megint keverek egyet rajta, és visszateszem még, 1 perc és másfél perc között kell még neki idő, hogy készen legyen; ez függ a kenyér frissességétől; minél szárazabb, annál kevesebb idő kell már ahhoz, hogy készen legyen. Amikor késznek nyilvánítottuk, azonnal ki kell venni, mert megéghet a teteje. Én most késtem kicsit, meg is látszik néhány kockán, ami a tál szélén van...

5 perc alatt szinte a semmiből lehet levesbetétet gyártani. Meg lehet variálni is; lehet fűszereket hinteni vagy a 2. felvonásban reszelt sajtot szórni rá. A legfinomabbat házi kenyérből lehet gyártani.

3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Király! Mindig a kenyérpirítót szoktam előcibálni, és utána felkockázni :-)

A mikróm meg crisp-es! Megvettem az ötletet! Köszi!

szepyke írta...

Nincs mikróóóóóóm! Kinyirtam.:)

Kata írta...

Viki, szívesen!

Szepyke, én is folyamatosan ettől tartok, mert nem egy mai darab...

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin