2010. június 20.

VKF XXXV. - Csülökpörkölt főzés képekben


Voltunk az idén is - mint tavaly - a Csabai Sörfesztiválon pörköltet főzni. Tavaly egy kevésbé ízletes pörkölttel harmadikok voltunk, az idén nem nyertünk semmit, csak és kizárólag egy isteni finom pörköltet, amit jutalmul megehettünk - ez is valami, nem?:)

A körülményekről egy kicsit írnék. Ugye attól szenvedtünk, hogy állandóan esett az eső, mondjuk nálunk azért volt szünet is közben. A főzés közben inkább a melegtől volt bajunk... Ha leírom, hogy a hivatalos meteorológiai jelentés szerint 32 fok volt a városunkban, a főzés helyén, ahol árnyékot gyakorlatilag csak az épületek adtak, ott legalább volt 35-37 fok. Ehhez pedig adjunk hozzá még néhányat, mert 80, azaz nyolcvan csapat gyújtott tüzet a bográcsa alatt...ugye ki tudjátok számolni, hogy nem fáztunk:D Mire megvolt az eredményhirdetés, addigra folyt a víz rólunk, és halálosan elfáradt a társaság; azóta szerencsére akklimatizálódtunk:)

Fényképeztünk közben, de nem mindegyik sikerült tökéletesen, de a főbb lépések megvannak. Nem fogok pontos receptet írni, mert nem vittünk mérleget, de írok néhány titkot, hogy szerintünk mitől lesz finom a csülökpörkölt:

1. az aránylag jó sok hagymától - 1 kg húshoz kb. 25 dkg hagyma kell
2 titkos hozzávalóktól: fokhagyma, köménymag
3. a házi szép pirospaprikától
4. a gondos odafigyeléstől:)

És akkor jöjjenek a fotók!



Gondos férfi- és női kezek vagdalják a csülökhúst darabokra; 5 csülökkel kellett elbánni egy-egy csapatnak. A felső kép jobb oldalán engedélyezett doppingszer található;)

Gyűlik a hús a tálban.



A pörköltnek jót tesz, ha csontok is főnek benne. Otthon felejtettük a fűrészt, de szerencsére a mellettünk főző szarvasi csapat kisegített bennünket:) itt és most is köszönet nekik érte!


Itt már a bográcsban van a hagyma és a csülök zsírosabb része, együtt pirulnak egy kicsit.

Ezen a fotón már a pirospaprikán kívül minden benne van, párolódik, fő a hús.


Itt pedig már arra vár a bogrács tartalma, hogy megegyük. Sajnos a tányérról már nem készült fénykép, éhesek voltunk; én is már csak akkor kapcsoltam, mikor leszedtük a tányérokat az asztalról. De szép piros volt a színe, jó sűrű volt a leve, az íze pedig nagyon jóóó!


És akkor jövőre ugyanitt találkozunk!

(a felső kép innen van)

6 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Gondoltam is rátok, eszméletlen hőség volt azon a hétvégén!

Ránézésre isteni finomat főztetek :-)

Dia írta...

Imádom! Most reggelire be bírnék vállalni egy adagot! :-)

Alíz, Erdélyből írta...

Mi is 38 fokos melegben főztünk Déván, de túléltük. :) Ezt a csülökpörköltet majd egyszer ki kell próbálnom.

Bianka írta...

Azt a mindenit micsoda finomság. Elég intenzíven korog is a hasam, már csak a látványtól és mi lenne, ha érezném az illatát

Livi írta...

A csülökpöri örök csoda :)

Gizi írta...

Szuper jó kis főzőcskézés lehetett és látom még doppingolhattatok is!!!:)) Gyönyörű szép színe van, biztosan nagyon finom volt.:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin