2010. június 22.

VKF XXXV. - Összefoglaló 1.


Köszönöm azoknak, akik a mostoha időjárás és a szabadságolások ellenére is részt vettek ezen a fordulón. Így utólag kiderült, jó, hogy adtam kiskaput, mert az esőzések nem igazán kedveztek a szabadtéri programoknak, így a kinti gasztronómiai programoknak sem.

Nagyon jó kis pályaművek születtek! Jöttek az alapételek bográcsban főzve, sütöttünk grillen és tárcsán, imitáltuk ezeket sütőben, valamint születtek ezekhez kiegészítő ételek: saláták, kenyerek, egyéb finomságok.

A posztokat blogcímek szerinti ABC sorrendben közlöm. Ha valaki kimaradna vagy még utólag jön pályázat, akkor sikítsatok, és akkor a 2. részben bepótolom.


Ági, aki nem csak főz, hanem ír is, méghozzá kitűnően, mindkét tevékenységét megcsillogtatta ebben a fordulóban. A 998. bejegyzésében olvashatunk a náluk hagyományosnak számító grill-ételekről, illetve arról a déltengeri rák-nyársról, amit Ági direkt erre az alkalomra készített. Jó kis egzotikus étel lehet, szívesen megkóstolnám.
A 999. bejegyzés pedig egy jó kis novellát rejt ebben a témában, Ági köszi, hogy még ezzel is készültél, egyben szeretnék gratulálni az 1000. bejegyzéshez a blogodon!
Andici boszorkánykonyhájában kerti parti volt, a tárcsa szélén sültek a husik, a közepén pedig a szalmakrumpli ....hmmm...finom lehetett!


Andi, aki cukijában leginkább csodás süteményekkel szokott elkápráztatni bennünket, dicséretes módon nem akart lemaradni a VKF-ről, ezért halat grillezett újkrumplival, és készített hozzá finom gombás lecsót is. Jó kis összeállítás!

A Zsuzsi főz, illetve süt, méghozzá az egyik kedvencemet, indiai fűszeres joghurtban pácolt csirkenyársakat. Van a nyárson hús, gomba, cukkini, paprika, szalonna, hagyma...kell még valami egy ilyen nyársra? nem hiszem...A Blogger kulinária egyik konyhájában Dóra és társai igazi, kemény ennivalót, pacalt főztek bográcsban. Ez egy igen megosztó étel, egyesek imádják, mások pedig meg sem kóstolják. Dóráék felvállaltak ezzel egy hittérítő szerepet, próbálják megszerettetni ezt az ételt - sikerrel! Csak így tovább!


Citromdisznó blogban Csuszta vall néhány régi, szabadtéri főzős emlékéről, valamint arról, miként próbált ihletet szerezni a témához illő étel kitalálásáról. Néhány régi, elfeledett étel villan fel egy könyv kapcsán, mint pl. a varjúpörkölt...érdemes elolvasni az írást. Végül ők is egy indiai ételt főztek, nevezetesen indiai csicseriborsós krumplicurry-t, bográcsban. Jó kis fűszeres étel, biztosan finom lehetett!
A családi tűzhely konyhájában egy klasszikus grill étel, saslik sült. Mint írták - és én egyetértek vele -, hogy az egy nagyon hálás étel, mert rengeteg variációja létezik. A családfő készíti náluk az ételt, a család többi tagja pedig hálásan elfogyasztja az elkészített finomságokat. Gyakori az ilyen munkamegosztás, szerencsére a férfiak szeretik kivenni a részüket a kinti sütögetésből:)
Diával főzni jó, és egészen biztosan enni is! Ráadásul Dia a 4. emeleti erkélyen rakott "tüzet", mondja még valaki, hogy egy ilyen házban ez lehetetlen:)
Tüzes csirkemell készült 'a la Stahl...mondtam már, hogy imádok mindent, ami csípős? De ez csak a menü egyik része volt, volt még karaj, szűzpecsenye, gomba, saláta; biztosan mindenki jóllakott. És megjött tőle időközben annak a bizonyos Zöld ász salátának a receptje is!

Dög főz, méghozzá finomat! Shelly blogjának szlogenje: "Amit ma megehetsz, ne halaszd holnapra." Én szívesen megenném máris a kakukkfüves csirkecombokat, ha itt lenne valami csoda folytán előttem! Nekem is ez az egyik kedvenc húsom a grillen; ragyogóan át lehet sütni viszonylag rövid idő alatt, és sosem szárad ki, szaftos marad. Aszalt paradicsommal, mozzarellával sütve, és padlizsánnal kísérve isteni finom lehet.


Fakanálforgató tollforgató Alíz nem mindennapi ételt küldött a pályázatra! nevezetesen "citerás pityókástokán", alias tárkonyos bográcsgulyás a neve, ráadásul Déván megnyertek vele egy nagyszabású főzőversenyt, amihez itt is szeretettel gratulálok neki és társainak is! Az ételt 100 emberre főzték, ami nem kis teljesítmény, aki szokott nagyobb mennyiségeket főzni, az tudja értékelni a dolgot...


Thrini a Faluvégi kurta konyhában csevapot/kebabot sütött grillen. Nagyon egyszerű a recept, mégis kívánatos és nyilván nagyon finom kis husirudak lettek, egyéb köretekkel, tudtam volna választani az asztalról! Ráadásul megosztott velünk Thrini egy apró trükköt is: egy kis serpenyőt tett a sütés végén a rácsra és ebben sütötte meg zsiradékban az apró újkrumplikat. A maradékhő hasznos felhasználása, köszönjük a tippet!
Felhőlány egy szuper teljes menüt készített a konyhában, raclett sütőn, mellette egy gyönyörű focaccia is megsült a hagyományos tűzhelyben. Csirkenyárs és zsenge zöldségek sültek, hozzá egy joghurtos öntet, mindez gyönyörű tálalásban, csodás fotókkal. Legszívesebben leenné az ember az ételeket a képernyőről, de sajnos még nem találták fel a teleportálást, így marad a nyálcsorgatás vagy pedig a reprodukció a saját konyhánkban...az utóbbi esetben járunk jobban, úgy gondolom, a recept adva van hozzá:)
Gabriella, aki a kreatív konyhájában alkot, ráadásul Hollandiában, kisebbik gyermeke születése után hosszabb kihagyás után jött, hogy részt vegyen a közös kerti sütés-főzésen; nagyon örültem neki! Mint kiderült, hétvégén náluk gyakoriak a BBQ-sütések; most nem húsos, hanem zöldséges recepteket hozott nekünk. Az egyik egy jópofa mozzarellás padlizsántorony, ami mellé kaptunk két fűszervaj receptet is: egy fűszereset és egy pirosat. A másik recept pedig paradicsomos-citromos cukkini, ami ugyancsak rendkívül jól mutat.Saci Gyalogbéka cukormentes kísérleti konyhájában alkot, nem is olyan régóta. Mint írja, ez az első VKF-részvétele, ezért kímélettel bánjunk vele és a recepttel. Én persze rögtön visszaírtam, hogy ezt nem tudom garantálni, mert kíméletlenül, pillanatok alatt tudtam volna elpusztítani a tányér tartalmát, annyira jól néz ki; szerencsére nem haragudott meg ezért rám:) Van egy jó kis trükk a grillezett csirkemell leírásában, ami nagyon tetszik nekem, kéretik eredetiben elolvasni!


Livi a Gyémánt Konyhában alkotja finomabbnál finomabb ételeit. Vizsgaidőszak ide vagy oda, ő sem akart lemaradni a VKF-ról, amiért neki is beírok egy nagy piros pontot az ellenőrzőjébe:) Ráadásul hatalmas ötletet hozott: filmes dobozokban sütötte meg a husit és a gombát, ráadásul még csípős is volt, amit szeretek...pazar lehetett!
Livi, csak azt írd meg majd nekünk szuper titkosan, hogy hol van ezeknek a filmes dobozoknak a lelőhelye?!

Földim, Viki, a Házias konyha gazdája is 2 recepttel jelentkezett, annak ellenére, hogy a kinti főzésre hivatott helyen akkora víz állt, hogy szóba sem jöhetett semmiféle tűzrakás. Viki ennek ellenére nem esett kétségbe, megfőzte lábosban azt, amit egyébként bográcsban szokott.
Az egyik a betyáros lebbencs, ami az írása szerint egy egyszerű, de nagyszerű étel - az ilyenek nagyon finomak tudnak lenni!
A másik étel a buzsáki fatányéros, amit eddig nem is ismertem; azt hiszem, közelebbi ismeretséget kell vele kössek a fotó alapján!
Jade konyhájában Judit csodálatos kebabot sütött. Mint minden, ami a keze alól kikerül, ez is nagyon szép; az étel is és a fotó is. Ő is arra kényszerült, hogy a tűzhely sütőjét használja, de kinti tűzön is egy könnyen elkészülő, dekoratív ételt tudunk a recept alapján elkészíteni. Jól befűszerezett húsgombócok nyársra húzva, különféle színű paprikákkal és paradicsommal felváltva; ki tudna ennek ellenállni? Én aligha:)
Jókaja ontja a jobbnál jobb recepteket; most is kettővel jelentkezett. Az egyik egy kofta - felnyársalt kolbászkák néven szerepel, és eredetileg több kiló húsból egy népes társaságnak készült. Darált hús bőkezűen fűszerezve, pálcikára fűzve; biztosan jó lehet.
A másik pedig tulajdonképpen egy jó kolbász, egészen vékony bélbe töltve és saját ízlésre fűszerezve; nem is olyan nagy ördöngősség, Jókaja utasításait követve nem lehet elrontani. Tessék hát bátran hozzáfogni!

Éééés itt a vége az 1. résznek, hamarosan jön a következő, befejező összefoglaló!

13 megjegyzés:

Thrini írta...

De fürge voltál, az összefoglaló elkészítésében!
Jó kis étel gyűjtemény! Várom a 2. részt! :)

Chef Viki írta...

Remek összefoglaló!

Na csak jöjjön a jó idő, izzítjuk a parazsat!

Bianka írta...

Ez igen gyors volt :) nagyon jó volt a téma is és az összefoglalás is

Alíz, Erdélyből írta...

Köszönjük az összefoglalót és a nyilvános gratulációt is. Nagyon ötletes volt ez a forduló, kár lett volna kihagyni. :)

Ági, aki főz írta...

Én köszönöm! Olyan éhes lettem, hogy mindjárt felfalom a képernyőt!

duende írta...

Tyű, de gyors vagy! :)

Nekem is csorog a nyálam... :))

Dia írta...

Remek lett! Köszönjük és várjuk a többit!
A célzást vettem, :-) salátát felteszem ma! :-)

Zsuzsi írta...

Jó témához jó összefoglaló dukál!
Köszönöm a játékot!

Gabriella írta...

Kata, mikor feküdtél le. :-))))
Puszi, Gabriella

Jade írta...

Köszi, Kata! Remek összefoglaló! Én is várom a folytatást!

Kata írta...

Köszönöm mindenkinek a kedves szavakat:)

Alíz, a gratulációt megérdemlitek:)

Dia, a saláta linkjét pótolom, köszi!

Gabriella, most csak éjjel van időm erre, de szerintem te is így csinálod;)

Livi írta...

Kata olyan gyors voltál a nagy tanulásban észre sem vettem, hogy már össze is foglaltál és át is adtad a stafétát :D
Gratulálok a fordulóhoz, látom sikeres volt :)
A film dobozok lelőhelyei szerintem csak családi padlások és pincék lehetnek ;) Nekünk is valahogy így kerültek a birtokunkba...
Helyettesíthető beáldozható tepsivel és alufóliával ;)
Köszönöm a piros pontot :D

Kata írta...

Livi, akkor te nagyon tanulsz, biztosan meg is lesz az eredménye!
Köszi az infót és a gratulációt, majd igyekszem figyelni téged, hogy hozzád mikor mehet egy vállveregetés:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin