2010. október 25.

Zöldfűszeres sertésszűz körtés-rizses rétessel, rokfort mártással


Gabojsza receptje, némi változtatással….és Gabojsza anya, mondhatom, ez tényleg isteni!:)
Minden viccet félretéve, a vendégeimtől csillagos 10 pontot kaptam érte, pedig nem is pontozós vacsora volt. Már jó régen kinéztem magamnak ezt az ételt, és most, amikor a menüt terveztem, előkerült a link; utána már nem is hezitáltam, mit készítsek. Némi változtatás van az eredetihez képest, nem hiszem, hogy rontottam volna rajta, tükrözi az ízlésünket.

Hozzávalók 8 főre:

1,5 kg sertés szűzpecsenye
1 nagy csokor friss zöldfűszer: nálam petrezselyemzöld, zsálya, majoranna, kakukkfű vegyesen
tengeri só és frissen őrölt tarka bors
1 teáskanál mozsárban összetört rózsabors
kb. 7-8 dl húsleves
12 réteslap (4x3)
25 dkg rizs
2 tojás
néhány evőkanál olaj
3 körte
3-4 ágacska friss rozmaring + kevés szárított
10 dkg rokfort (kék)sajt
4 dl tejszín
1 teáskanál finomliszt
3+3 dkg vaj
1 nagy evőkanál méz
néhány csepp citromlé
só, bors

Előző este a sertésszüzet lehártyáztam, megmostam, papírtörlővel leszárítottam. Kiterítettem a szüzekhez ugyanannyi darab megfelelő méretű alufóliadarabot, enyhén bekentem olajjal. A húsokat megszórtam pici tengeri sóval, bőven tarka borssal és az aprított zöldekkel. Szorosan betekertem külön-külön a fóliákba, azok végeit szaloncukor-szerűen összefogtam és másnapig hűtőben érleltem.

Másnap a rizst szűrőbe tettem, alaposan megmostam, félretettem lecsöpögni. A körtéket meghámoztam és kis kockákra vágtam.
Serpenyőben megolvasztottam a vajat, megkaramellizáltam rajta a mézet és átforgattam benne a körtekockákat, kevés citromlével meglocsoltam. Amikor a gyümölcs már puhulni kezdett (nem „kopogott”), megszórtam friss, aprított rozmaringgal, tekertem rá borsot, majd levettem a tűzről és hagytam kihűlni.
3 evőkanál olajon a rizst megforgattam; addig kevergettem, amíg a szemek szétpattogtak. Annyi meleg vizet öntöttem rá, amennyi egy ujjnyira ellepte. Megsóztam, borsot szórtam rá, lefedtem, kis lángra tettem és megvártam, amíg puha lett (ez kb. 10-15 perc). Ezt is hűlni hagytam.

A tojásokat jól felvertem, kicsit sóztam és borsoztam. Nagyobb tálban összekevertem a körtét és a rizst, kicsit utána ízesítettem rozmaringporral és a rózsaborssal. Hozzákevertem a felvert tojást.

A húscsomagokat fóliástól mélyebb tepsibe helyeztem, jó ujjnyi húslevest öntöttem bele, 150 fokos sütőben 40 percig sütöttem, tűpróbával ellenőriztem.

Közben nedves konyharuhára fektettem egy réteslapot, megkentem kevés olvasztott vajjal, ráterítettem hasonlóan két másikat, csíkban ráhalmoztam a szélére rizstöltelék negyedét. A konyharuha segítségével feltekertem, sütőpapíros tepsire tettem. Így jártam el a többivel is. Amikor mind a 4 rétestekercs készen lett, a tetejüket megkentem olvasztott vajjal és 200 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.

Kis edényben felmelegítem a tejszínt, beleolvasztottam a rokfort sajtot, borsoztam és kevergetve hagytam kicsit főni. A lisztet kanálnyi hideg vízzel összekevertem, a mártásba öntöttem, hagytam összeforrni.

Tálaláskor kihámoztam a fóliából a szaftos szüzet, felszeleteltem, tányérra helyeztem, mellé rizses-körtés rétest tettem, hozzá mártást csorgattam.

Mondom, hihetetlenül jó! És nem is olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik a leírás alapján. Bátran kezdjetek hozzá, nagy sikert lehet vele aratni, akár karácsonykor is megállja a helyét, mert rém elegáns étel.

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Atya ég micsoda fenséges összeállítás

Alexa Christi írta...

Gratulálok Neked is és Gabojszának is:-) nem nagyon kell bizonygatni, hogy nagyszerű a végő ízhatás! A tálalás is gyönyörű!

ivan írta...

Ahogy ezt a receptet olvastam,az "ádámcsutkámat" majd lenyeltem.
Rendkivül jó összeállítás,(nem csak ínyenceknek.)
Minden esetre az ünnepekre be van tervezve,(most megyek iszom rá egyet,mert az elképzelt ízétől megszomjaztam.)
Jó nálad étkezni.

Vali írta...

Hát ez nagyon jól hangzik. Szép is és biztos finom is lehetett.

Gabriella írta...

Tetszik a rétesed! Szép lett nagyon!

Kata írta...

Bianka, igen ez jó szó: fenséges!

Nem vagyok mesterszakács, köszi:)

Ivan, köszi neked is! ízlett a gasztromán vendégeknek is és a puritánabb ízlésű édesanyámnak is; ez ugye mond valamit?

Vali, igen, fincsi volt!

Gabriella, a maradék rétest vacsi után is ettük, falatkák helyett; a rozmaring és a rózsabors szerintem megdobta az ízét rendesen:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin