2011. január 17.

Kenyérmorzsa / zsemlemorzsa házilag


Decemberben tobzódtunk a földi javakban, most januárban spóroljunk egy kicsit:) Az evéssel is, de a hozzávalókkal ugyanúgy; keressük meg, mit tehetünk, hogy ne pocsékoljunk, használjunk fel minden maradékot, amit csak lehet.

Ennek jegyében teszem fel most ezt a bejegyzést, amit egyszer már félig megírtam, utána jól elfelejtkeztem róla. Arról van szó, hogy gyűjtsük össze a maradék kenyeret, nem sós kiflit és zsemlét, majd szétvágva szárítsuk meg zörgősre. Késes aprítógépben vagy sima, mezei húsdarálón készítsünk belőle zsemlemorzsát. Az anyagi megtakarítás nem nevezhető nagynak, de a lelkünknek jót tehet, hogy nem dobtuk a kukába. Másrészt pedig sokkal, de sokkal ízletesebb az ezzel készült étel, mint a boltban vásárolt párjával. Aki akarja, kiszitálhatja belőle a nagyobb darabokat, de én nem szoktam; szerintem jó az, ha kicsit rusztikus marad.

Sok embernek biztosan nem mondtam újat, de hátha nem írtam feleslegesen...



4 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon jó ötlet
Mi olyan kevés kenyeret eszünk, hogy arra a kevésre pont annyit veszünk ami el is fogy

Viki írta...

Jaj de jó. Ilyet én is szoktam csinálni, bár morzsát szinte csak a szilvásgombóchoz használunk, de kenyeret egy morzsát sem dobunk ki. Meg is nyugodtam, mert azt hittem, hogy csak én vagyok ilyen kis "spórolós" :)))
Én most a fagyasztómat akarom üresre főzni, míg ki nem ürül, nem megyek vásárolni :)))

Anikó írta...

És mennyivel finomabb a rántotthúson a panír, egész más az íze. Nem akartam elhinni amíg ki nem próbáltam. Sokkal-sokkal finomabb.
Az első képeden lévő tál láttán, amiben a kenyerek vannak,nevettem :-)))), ugyanilyenem van nekem is, még a mintázata is ugyanaz./Persze mindenhol lehet ilyeneket kapni/

Vali írta...

Szia!
Én is mindig szárítom a kenyeret. 4 éve saját sütésű pékárut fogyasztunk és szinte el kell csenem egy-egy szeletet a szárításhoz. Mikor látom, hogy már kevés a kenyér sütöm az újabbat, hogy maradjon morzsának való.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin