2012. május 22.

Krémes tejberizs karamellizált eperrel




A recept a májusi Kifőztükben jelent meg, az újság rövid regisztráció után régebbi társaival egyetemben ingyen letölthető innen.

Hozzávalók 4 tálkához

10 dkg (lehetőleg kerek szemű) rizs
2 dl tejszín
6 dl tej
1 vaníliarúd
1 púpozott evőkanál cukor
csipet só

az öntethez:
20 dkg nem túl puha eper
2 csapott evőkanál cukor

Vasstag aljú kisebb lábost kiöblítünk hideg vízzel. Beleöntjük a tejszínt, a tejet, beleszórjuk a megtisztított rizst, beletesszük a vaníliarúd kikapart magját, magát a rudat is és a sót. Közepes lángon felforraljuk a lábos tartalmát, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a rizs sűrű, nagyon puha és krémes nem lesz. Akkor kivesszük belőle a vaníliarúd hüvelyét, belekanalazzuk a cukrot, és megvárjuk, míg összeforr. Ezután levesszük a tűzről és kihűtjük a rizst.
Az öntethez a cukrot karamellizáljuk, fél dl vízzel felöntjük, majd elforraljuk róla a vizet. Beletesszük a darabokra vágott epret, és 3-4 percig kevergetjük-puhítjuk.


Tálaláskor a rizst tálkákba szedjük és meglocsoljuk az eperöntettel.

2 megjegyzés:

duende írta...

Ennél tökéletesebb desszert nem is kell! :) Számomra ez a csúcsok csúcsa. Tejberizs, finom gyümölcsöntettel. Világklasszis. :)

Kata írta...

Duende, köszi:) egyetértünk;)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin