2009. június 6.

Tökfőzelék


Láttam már több helyen is, hogy a bloggertársak feltették a saját verziójukat, íme az enyém. Hozzáfűzésül csak annyit, hogy gyerekkoromban ki lehetett volna űzni egy tökfőzelékkel, most pedig nagyon-nagyon szeretem. Sőt tavaly nyáron elkezdtem variálni kicsit, mert volt egy időszak, amikor minden héten kaptunk valahonnan egy tökfélét, és féltem, hogy meg fogjuk unni. Ugye, a mélyhűtő kapacitása is véges...

Tényleg, tököt nem lehet üvegbe elrakni??? Ha valaki tud erre módszert, kérem, írja meg nekem!

Hozzávalók 4 személyre:

1,25 dkg gyalult tök, 1 közepes apróra vágott vöröshagyma, apróra vágott kapor, 3 kanál (rétes)liszt, kb. 3-4 dl joghurt vagy kefír vagy tejföl, só, bors, 3 ek olaj, (1 púpos tk pirospaprika), (ecet és pici cukor)

Az olajat felforrósítom, ráteszem a vöröshagymát, néhány percig párolom. Hozzáteszem a kaprot és a lisztet, és újabb 3-4 perc kavarás következik. Ráteszem a tököt, elkeverem, beleöntöm valamelyik tejféleséget, kisebbre veszem a hőt alatta. Sót és borsot teszek bele, illetve ha a kedvem úgy tartja, akkor pirospaprikát is, és újabb kavarások következnek, figyelem, hogy kell-e még bele tejféleség, nem nagyon sűrű-e? Ha túl sűrű lenne, öntök még hozzá vagy ugyanabból az anyagból, amit eddig használtam, vagy pedig víz is kerülhet bele.
Amikor puha a tök, akkor megízlelem, kell-e még bele ízesítő, ha igen, pótolom. Az ecettel én úgy vagyok, hogy ha tejfölt használtam, akkor teszek bele, de akkor 1 mokkáskanálnyi cukor is dukál hozzá. Ha savanyúbb anyag ment bele, akkor nekem már nem hiányzik (viszont a fiúk a tányérban azért tesznek bele...).

A képen látható főzelékbe is került - mert még volt a mélyhűtőben - egy jó marék felszeletelt (piros színű) paprika, nagyon finom ízt ad a főzeléknek, a tökkel egyidőben kerül bele. Volt olyan is, mikor csípőspaprikát is dobtunk bele, és volt, amikor paradicsomot tettünk hozzá, azzal is finom volt.

Most már indul a tökszezon; ha friss tököt főzök, a héját levágom róla, de utána magostól-mindenestől szoktam megreszelni, kár kidobni a belsejét, a magok puhára főnek benne. Jó tökfőzeléket lehet még főzni patisszonból vagy a kicsit nagyobbra nőtt cukiniből is.

11 megjegyzés:

sedith írta...

Köszi a tökös változatokat! A következő nálam azt hiszem, egy ilyen paprikacsíkos lesz, emrt nekem is van még egy adagocska a fagyasztóban.

Amúgy lehet üvegben is eltenni tököt, sóban. Valamikor régen egyszer próbáltam, de nekem nem sikerült. A szomszédasszony viszont tudom, hyog szokott eltenni, nos, őt majd kifaggatom és akkor beszámolok róla. HA neked esetleg sürgős (bár a tök úgyis egész nyáron terem), akkor megejthetem hamarabb is a kikérdezést!:)

duende írta...

Ez is Top 10-es étel nálam, az előkelő kb. 3. helyet foglalja el! Imádom! Igen, mindenkinek megvan a titti tökfőzelék-receptje. :) (Nálam is fenn van, asszem ősszel tettem fel.)

Nagyon hasonlóan készítem én is! :)

Chef Viki írta...

A világból ki lehetett vele kergetni :-) Főleg a menzás vacakkal, brrrr...

Aztán rájöttem, hogy én a kaporral vagyok haragban, ezért minimálisat szoktam csak beletenni, jó tejfölösen, ecettel, na úgy már elfogy nálunk is :-)

lúdanyó írta...

Kata, kimásolok neked egy receptet. Nem próbáltam ki, de a szerző Pelle Józsefné, aki a 60-as, 70-es, 80-as évek egyik szakácskönyvíró nagyasszonya volt. Van több receptje is, nekem ez volt a legszimpatikusabb:
Tök gőzölve:
A meghámozott, kibelezett tököt egy tiszta konyharuhára gyaluljuk,rövid ideig szikkadni hagyjuk. Üvegbe tesszük, közepére jól megmosott zöld kaprot gyömöszölünk. Egy liter vizet 2 dkg sóval felforralunk, amikor kihűlt, a tökre öntjük, a tetejére késhegynyi szalicilt vagy benz. nátriumot szórunk és 10 percig gőzöljük.

sedith írta...

NA, meg is volt a "következő".:D CSak a lányokkal vagyok itthon és ezt készítettem ebédre. Nagyon finom lett, ízlett, bár, bevallom, a fokhagymát megbírta volna. Én azt hiszem, ezentúl mindig fogok egy leheletnyit tenni bele, annyira jó volt múltkor. :)

Kata írta...

Edit, örülök, hogy ízlett! Legközelebb tényleg teszek én is bele egy kis fokhagymát. A sós eltevést, ha egyszer meglesz, beírhatod, habár így ránézésre Lúdanyó receptje szimpinek tűnik, lehet, hogy inkább azt választom először kipróbálni.

Szóval Lúdanyó, segítőkész tündér vagy amellett, hogy szupi receptekkel raktad teli a blogodat:) Feltétlenül ki fogom próbálni, ha megint teleleszünk tökkel.

Duende, mi tényleg sok mindent hasonlóan főzünk, a különbségek a tájjellegű dolgokban vannak, az meg külön jó!

Viki, én az utóbbi időben lettem ennyire jóban vele, valamiért úgy sejtem, van még időd megszeretni;)
Ha meg a kapor a baj, próbáld meg csomborral, biztos úgy is finom.

erős ildikó írta...

Mi is nagyon szeretjük (sajnos a blogomon még nincs fent a receptje.)

duende írta...

Igy igaz, Kata! :)

Gyöngyi írta...

Ezt a cikket mintha én írtam volna:) Gyerekkoromban ki lehetett üldözni a világból a tökkel (többek között..). Aztán Anyósom egyszer megkínált, azóta a szerelmese lettem!
http://www.gportal.hu/gindex.php?pg=18889508&nid=3305034

Névtelen írta...

szia,
ma úgy csináltam a főzeléket, ahogy te írtad. a legjobb!! köszi!
répalány:-)

Kata írta...

Répalány, nagyon örülök, hogy ízlett!:) meg annak is, hogy jelentkeztél:)))

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin