2010. január 20.

Narancsos meggyleves


Van nálunk egy íratlan házi szabály: vasárnap, ha itthon van a lányom, akkor valamilyen gyümölcslevesnek kell lennie – merthogy leves kell mindenképpen! Már rengeteg variációt megfőztem, mindig töröm a fejemet, főleg így télen, hogy mit kellene kitalálni, ami még nem volt. Így született meg ez a gyönyörű, narancssárga színben pompázó leves. Téli, mert narancslé volt az alapja, de belecsempésztem a nyarat a meggy személyében. Az már csak ráadás, hogy igazi gyors és könnyű kategória.

Hozzávalók 4 személyre

kb. 40 dkg fagyasztott meggy
1 l 100%-os narancslé
10 dkg cukor (lehet, hogy még kell bele egy kicsi, gondolom, narancslé- és ízlésfüggő)
kevés szegfűszeg
1 csipet só
1 dl habtejszín
1 púpozott teáskanál vaníliás pudingpor vagy ugyanennyi liszt + vaníliáscukor vagy egy kis darab vaníliarúd kakapart belseje

Egy fazékba szórtam a cukrot, és mélysárgára karamellizáltam. Rádobtam a meggyet, néhányat kevertem rajta, majd ráöntöttem a narancslevet. Ennél a műveletnél nem árt némi óvatosság, mert irtóra sistereg, de hamar abbahagyja, és az odaragadás jeleit mutató cukor a folyadék felmelegedésével együtt feloldódik, és nem fog ragaszkodni az edény aljához:)
Közben a pudingport összekevertem a tejszínnel, és amikor a gyümölcs majdnem puha volt, néhány kanál meleg leves hozzáadásával az edénybe öntöttem, miközben végig kavartam a levest. Néhány rottyanás után hűlni tettem.

Kevés tejszínhabbal a tetején ettük, "egyesek" képesek voltak még ebből is repetázni;)

5 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Juj de jóóóóóó!

Vittem!

Lilla írta...

gyere játszani!

egycsipet írta...

Fincsi! :)

szepyke írta...

Milyen szép színe van! Ebben a télben, ez milyen jól jön!:)

Kata írta...

Viki, nektek tuti ízleni fog!

Lilla rajta vagyok a témán.

Egycsipet, igen:)

Szepyke, tényleg, a valóságban ilyen, nem festettem:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin