2010. június 30.

Pizza újra - az új kedvenc tészta


Van már egy pizzarecept a blogon, de az ember lánya azért próbálkozik:) A múltkorában kattintgattam a neten ide-oda, valahogy odajutottam egy angol nyelvű pizzás lapra. Volt egy csomó alaprecept, ki is néztem egy gyors változatot, mert akkor azonnal akartam egyet sütni. Persze nem állt össze rendesen, egy folyékony anyag lett belőle, amit így-úgy feljavítottam, de utána remek kis pizzatészta kerekedett belőle. Voltam nagy bajban, hogy fogom még egyszer előállítani, de hál' istennek sikerült a keresztpróba, megvan a recept is. Túlságosan nagy változást azért nem kell várni tőle, mert egy jó pizzatészta liszten, vízen, olajon és élesztőn kívül nem nagyon tartalmaz mást, esetleg (és most is) fűszereket. A hangsúly az élesztő mennyiségén van, több került bele, mint a múltkoriba. Biztosan lesz, aki húzza az orrát erre az infóra, de elmondanám, hogy egyébként nem szokásom az élesztőt nagy dózisban használni. Ennek a tésztának viszont kimondottan jót tett: sokkal könnyebben kezelhető, remekül lehetett jó nagyra nyújtani. Az első esetben gyakorlatilag majdnem azonnal nyújtottam a dagasztást követően, most szépen kivártam a kelesztési időt is, de túlságosan nagy különbséget nem vettem észre, tehát használható tényleg expressz változatként is. Talán egy kicsit könnyebb lett a ráérős pizza tésztája...

Ennyi duma után jöjjön a recept!

Hozzávalók egy gáztepsinyi pizzához:

30 dkg (kenyér)liszt
175-200 ml víz
1 mokkáskanál cukor
2 dkg élesztő
1 teáskanál só
1 evőkanál olaj
szárított-morzsolt oregánó és bazsalikom

pizzaszósz innen
kb. 20 dkg vegyes reszelt sajt (normál és füstölt vegyesen)


Cukros vízben felfuttattam az élesztőt. Hozzátettem az összes többi belevalót és géppel jó alaposan összedagasztattam.
Bő fél órát letakarva kelesztettem, kinyújtottam, majd sütőpapíros tepsibe fektettem. Megkentem nem túl sok pizzaszósszal, rátettem (most egy magyaros: kolbász, szalonna, paprika, paradicsom) a feltétet, megszórtam a sajttal, hagytam kb. negyedórát pihenni.

A sütőt előmelegítettem 250 fokosra és kb. 15 perc alatt készre sütöttem benne a vacsoránkat.
Finom, ropogós, vékony tésztájú; érdemes kipróbálni!

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta, sosem lehet megunni

Dia írta...

Jól néz ki!

Chef Viki írta...

Bármikor jöhet bármekkora adagban :-)))

Milene írta...

Én is kérek! :)

Viki írta...

Én mindig csak enni jövök, ha valahol pizzát látok. Mondjátok meg, miért nem szereti az én férjem a pizzát ???? Én akár naponta is megenném. De most lehet, az asztalracsapok és egyszer nekirugaszkodok a pizzának. Ez a tésztarecept ráadásul még nagyon tetszik is :) Igy aztán vittem !

Kata írta...

Köszönöm mindenkinek!

Viki, a pizza az egyik legegyszerűbb kelt tészta! a te gyönyörű kenyereid sokkal nagyobb ügyességet kívánnak, mint ez. Lehet, ha te sütöd majd, akkor a többiek is fogják szeretni!

Andi/cuki írta...

Imádjuk a pizzát, s ez úgy néz ki, mintha kemencében sütötted volna! Nagyon guszta!:-))

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin