2010. június 4.

Rebarbarás-meggyes morzsasüti


Folytatom a rebarbarás recepteket, hátha valaki most még hasznát veszi.

Ez egy "fúziós" recept, az alapját Szepykétől loptam, a tetejét pedig Piszke útján Mammától:) Kimondottan fincsi volt, ismétlésre méltó, még ha az majd már más gyümölcsökből lesz! Egy probléma van csak vele: nem túl nagy adag, 4 személynek éppen csak elég, de ezt lehet orvosolni!

Hozzávalók a vadiúj 23 cm-es piteformámhoz:

A gyümölcsös alaphoz:

25 dkg tisztított, szeletelt rebarbara
3 evőkanál barnacukor
néhány szem (friss) meggy
1 evőkanál rum

A morzsához:

8 dkg finomliszt
8 dkg darált mandula
6 dkg kristálycukor
10 dkg vaj
csipet szegfűszeg
csipet só

kevés vaj a forma kikenéséhez

A barnacukrot száraz serpenyőben felolvasztottam, rádobtam a rebarbarát. Kicsit összerottyantottam - ez néhány perc volt mindössze. Beleöntöttem a rumot, beletettem a magozott meggyet és késznek nyilvánítottam. Félretettem, kihűtöttem.

A morzsa készítéséhez elővettem az aprítógépet, nekem a kicsi űrtartalmú van, de visítva belefért ez az adag. Beletettem az összes anyagot; a lisztet, a mandulát, a felkockázott hideg vajat, a cukrot és a fűszereket, majd néhány gombnyomás után készen állt a morzsatészta. Betettem a hűtőbe (azonnal is fel lehet használni). (Ha valakinek nincs aprítógépe, akkor a szárazanyagokat össze kell keverni, belekockázni a vajat, majd gyors kézmozdulatokkal vagy villával morzsa állagúra kell összedolgozni.)

Amikor úri kedvem úgy kívánta, a piteforma alapját kikentem egy kis vajjal. Szétosztottam a gyümölcsöt egyformán, a tetejére szórtam a morzsát.

180 fokos légkeveréses sütőben 20 perc alatt készre sült. Nem egy fotogén étel, de az íze az nagyon ott volt.

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom lehet, guszta és olyan nekem való :)

Melinda írta...

Soha nem ettem még ilyen morzsás sütit, de olyan sok jót írtok róla, hogy most már ki kell próbálnom!

Szemi írta...

Ez nagyon gusztán néz ki!

Én a napokban csináltam almás morzsasütit, de nekem nem lett olyan jó morzsálódós a tésztája... inkább ragacsos. Talán túl sokáig gyúrogattam?

szepyke írta...

Szaftos, fűszeres, imádnivaló! Kell ennél több?:)))) Jah, egy kis fagyi mellé, de azt küldtem reggel!:)))))

Rékamanó írta...

Fincsi!!

Rékamanó írta...

Szép hétvégét kívánok neked. puszi

Kata írta...

Igen, finom volt, nekünk ízlett!

Szemirámisz, elképzelhető, hogy sokáig gyúrmoltad, tényleg nem szabad. Próbáld meg inkább villával, ahogy írtam; vagy most jutott eszembe, hogy a kelt tészta dagasztóspiráljával is össze lehet dolgoztatni!

Szepyke, kösz a fagyit (és a rebarbarás fagyi receptjét is, mert isteni volt, ketten a Zurammal megettük:)

Ré, köszi, remélem, neked is jó volt!:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin