2010. szeptember 30.

Zöldbabos rakott krumpli


A Kifőztük újság 7. számában jelent meg ez a recept; még mindig lehet találni a piacon hozzá friss zöldbabot, érdemes abból kipróbálni!
Lehet, hogy első pillantásra kicsit bizarr a párosítás, de a végeredmény igazán meggyőző.

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg nagyjából egyforma krumpli
40 dkg friss zöldbab
25 dkg csirkemáj
Kb. 400 g tejföl vagy sűrű joghurt
7-8 dkg húsos füstölt szalonna
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 dkg félkemény sajt
2 evőkanálnyi friss vagy 2/3 evőkanál szárított tárkony

bors
zsiradék a tepsi kikenéséhez

A krumplit héjában megfőzzük, ha kihűlt, megtisztítjuk, karikára vágjuk. A zöldbabot megmossuk, darabokra vágjuk, sós vízben – kb. 10-12 perc alatt – roppanós puhára főzzük. A májat a nemkívánatos hártyáktól megszabadítjuk, félbevágjuk, megmossuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a sajtot hosszúkás darabokra vágjuk.

A szalonnát felszeleteljük, zsírjára sütjük, kivesszük a szeleteket a lábosból. A zsírján gyorsan átsütjük a májdarabokat, azt is félretesszük. A zsírba tesszük a vöröshagymát, megfuttatjuk, míg üveges nem lesz, akkor a fokhagymát is beletesszük, de rögtön le is vesszük a tűzről, nehogy megégjen.

Egy tálba beleöntjük a krumplit, a zöldbabot, a májat és a hagymás zsírt, óvatosan összerázzuk. Beleöntjük a tejfölt vagy a joghurtot, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a tárkonyt és újból összerázzuk. Egy közepes tepsit kikenünk zsiradékkal, beleöntjük a keveréket. A sajtpálcikákat rácsszerűen a tetejére igazítjuk.

200 fokos előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük.

Tipp: Ha már nincs friss zöldbab, akkor egy üveg leszűrt konzerv zöldbab is megfelel a célnak. A csirkemájat is lehet más húsfélével helyettesíteni, de azt készre kell párolni vagy sütni.

2010. szeptember 26.

Dicsekszem:)


Ezt a tortát kaptam a lányomtól ajándékba a hétvégén!

Élete első igazi, saját készítésű, díszített (emeletes) tortája, ráadásul fondant bevonattal! Ilyenhez én hozzá sem mernék kezdeni...

A belseje csokis trüffeltorta - a kedvencem:) -, a fondantot a Kifőztük újság 2. számából készítette.

Ugye, ügyes lányom van?

2010. szeptember 23.

Hotel Visegrád




Tavasz óta "tartozok" - leginkább magamnak - egy poszttal. A visegrádi Thermál Hotelben töltöttünk el - szuper kedvezményesen - 3 éjszakát, ahol nagyon jól éreztük magunkat. Ha valahol jó volt vagy nem annyira volt jó, azt gondolom, megéri, hogy megosszam másokkal is.

Most annak apropójából jutott eszembe, hogy hírlevélben ajánlottak egy hasonló csomagot. Aki gondolkozik, hogy hová menjen, annak csak ajánlani tudom, hogy ezt a hotelt válassza.

A wellness részleg gyakorlatilag hibátlan, van külső és belső része is, ráadásul jó nagy, sokan tudnak egyszerre valamilyen csobogást élvezni. Kint van egy feszített vizű úszómedence, ahová bentről úszva lehet kimenni; ez főleg ilyenkor, amikor már nem annyira van meleg, nagyon jó megoldás.
Én annyira nem díjazom a szaunát, de a férjem rábeszélt, hogy próbáljam ki; volt 2-3 olyan rész benne, amit még én is élveztem.


A gasztronómiai vonalról pedig csak lelkendezni tudok, mert ennyi finom ennivalóval egyszerre nem nagyon találkoztam eddig.
A vacsora sokféle és változatos volt, ráadásul mindig volt hal is valamilyen formában, én rendszerint azt ettem, valamilyen zöldséggel. De aki a nehezebb húsokat kedveli, azok sem haltak éhen:) Voltak hagyományos tészták és krumplik is, a kisebb gyerekek (és konzervatív felnőttek) azokat választották.

A reggeli volt még hatalmas meglepetés számomra; sokféle kenyér és péksütemény volt, fehér lisztből, barnábból és még barnábból egyaránt. Teából ha nem volt 40 féle, akkor egy sem... Persze volt gyümölcslé, kakaó, capuccinó, kávé is. És volt hal is, reggel is, hogy jó egészségesre egyem magamat:) Meg hagyományos felvágottak, különböző kencék, reformos müzlik, joghurtok...már szerintem nem is emlékszem mindegyikre. Meg gyümölcsök és zöldségek is, és a gyerekeknek tejbegríz, meg mákos guba...

Jó kirándulásokat tettünk a környéken, sőt még Szlovákiába is átrándultunk a Mária Valéria hídon. Nekünk ez azért volt érdekes, mert akkor voltunk arrafelé utoljára, amikor az utolsó pillérét tették helyre, azt néztük a Duna partról 2001-ben. Azóta szerettem volna átmenni rajta, na most sikerült:)

Tényleg jó élmény volt! Aki nem hiszi, járjon utána;)


(Volt nemrég egy kevésbé pozitív élményem is, lehet, hogy azzal nem várok ilyen sokáig...)

2010. szeptember 20.

VKF XXXVII. - Grillezett gomba bazsalikommal


A múltkorában, amikor az utolsó grillezésünkről írtam, említettem, hogy gombát is grilleztünk. Most itt az alkalom, hogy megmutassam; Aliz ugyanis gombás ételeket kért a VKF jelenlegi fordulójára.

Egyszerű recept, de finom volt. Unokahúgom adta az ötletet, köszönet neki érte!

Nagyjából egyforma gombákat vásároltam. Olívaolajba jó sok friss bazsalikomot vagdostam, majd a megtisztított gombákat beleforgattam, néhány órát hagytam pácolódni.

A gombákat beáztatott pálcikákra húztam, megsóztam, megborsoztam, majd rövid idő alatt megsütöttük a faszénen.

Tálaláskor citromlével alaposan meglocsoltuk.

Megnéztem, hogy mennyi gombás étel van a blogon, hát én is meglepődtem a végeredményen! Látszik, hogy szeretjük, van miből választani, tallózzatok belőle bátran!

2010. szeptember 17.

Segítsüti újra!


Nemisbéka nem is sokat pihent az előző akció befejezése után. Egyet gondolt és megszervezte a tavaszi akció 2. felvonását.

A felkérésre 27 másik gasztroblogger vette ezúttal kezébe a fakanalat, hogy isteni finomságokat ajánljon a licitálóknak. Szívem szerint az összes süteményt hosszú sorokban méltatnám, de meghagyom, hogy mindenki válassza ki a neki leginkább tetszőt.

Mivel mi, "az öregek" ezúttal nem vettünk részt a sütésben, ezért szeretném virtuálisan átadni a stafétát Mohának!:) Kicsit elfogult vagyok vele szemben, egyrészt mert volt szerencsém személyesen is megismerni, másrészt pedig kipróbáltam már jó néhány finomságot a blogjáról, és mindegyikkel maximálisan elégedett voltam. Remélem, hogy Frankfurti grillázskoszorújával sokaknak belopja magát a szívébe, és még nagyon sokan nyomják meg ezen az oldalon a licitálj gombot ennek hatására.

Aki még nem tette meg, feltétlenül nézze meg az árverés honlapját; mindenképpen érdemes, hiszen az összegyűjtött pénzt most is koraszülött csöppségek kapják.

2010. szeptember 16.

Mennyi pénzből lehet megsütni a gubarudat?




A múltkorában hirtelen akartam fasírtot készíteni, de nem volt otthon, csak nagyon friss kenyerem, ezért benéztem néhány boltba, hogy nincs-e véletlenül szikkadt zsemle. Az egyik boltban volt 1 db gubarúd (ez van az alsó képen), majd' elájultam az árától (rég nem vettem, szoktam sütni, ha kell), 58 Ft-ért adták. Megmértem itthon, majdnem 10 deka volt, tehát újkorában valószínűleg annyit nyomhatott. Na, akkor számoljunk egy kicsit!



60 dkg liszt (ha lehet, kenyérliszt) 90 Ft, még ha drágábban veszitek is, mint én
3,5 dl tej (nálunk van 150 Ft/ liter áron az automatából, de számoljunk 200 Ft-tal) 70 Ft
3 dkg élesztő 30 Ft
2 dkg cukor 5 Ft
só 5 Ft kerekítve
3 dkg vaj 80 Ft
sütés költsége kb. 70 Ft

Ebből, ha akarnánk, megspórolhatjuk a tej árát (tulajdonképpen víz is jó bele), és vaj helyett készülhet olajjal vagy margarinnal, aminek az ára kb. 30 Ft lehet.

Kis számtan: otthoni sütéssel
a "gazdag" verzió: 350 Ft
a "szegény" verzió: 230 Ft

...és van belőle kb. 1 kg kész guba, tehát 10 bolti rúdnak megfelelő mennyiség. Ráadásul biztosan nem tejjel és vajjal készül, tehát a felénél is kevesebbe kerül. És nem is nagy ördöngösség elkészíteni, itt a recept, a kommentek és az ismerőseim véleménye szerint több helyen bizonyított. A mákos gubám receptjét pedig itt találjátok.

2010. szeptember 14.

Újabb fotómodellem érkezett!


...ez a kis gyík volt a teraszon, és addig engedte magát fotózni, míg ki nem merült az elem a fényképezőgépemben.

Ha rákattintotok, jó nagy kép lesz.

2010. szeptember 13.

Körtés csirkemájragu


Egyszerű hagymás májnak indult, de menet közben – mint sokszor máskor, hirtelen ötlettől vezérelve változott a terv – került mellé még finom, édes kápiapaprika és érett körte is. Ha hiszitek, ha nem, remek volt!



Hozzávalók 2 személyre

35 dkg csirkemáj
1 közepes vöröshagyma
1 kisebb, édes pritaminpaprika
1-2 érettebb körte
olaj

őrölt bors
1-2 evőkanál száraz fehérbor

A csirkemájat megtisztítjuk a hártyáktól, és feldaraboljuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A paprikát felszeleteljük, a körtét megtisztítjuk és felkockázzuk.

Az olajon megfuttatjuk a hagymát, amíg üveges nem lesz. Rádobjuk a paprikadarabokat, meglocsoljuk a borral, és kissé megpuhítjuk. Egyszerre tesszük rá a máj- és a körtedarabokat, addig keverjük, míg a máj ki nem fehéredik. Sózzuk, borsozzuk, kis lángra tesszük, lefedjük, és még néhány percig pároljuk, amíg a máj belül is megfő.

Párolt rizzsel tálaljuk.

2010. szeptember 10.

Csípős-savanyú zöldségleves


A Nők Lapja Konyhájában jött velem szembe az eredeti recept, Chili&Vanilia tollából, több más thai recepttel együtt, amit mind ki is szeretnék próbálni.

Persze nem így hangzott, de talán nem is én lennék - 499 bejegyzéssel a hátam mögött:)) -, ha úgy főztem volna meg, ahogy le volt írva. A kamra tartalma határozta meg a leves összetételét, de meg kell mondjam, hogy a fűszerek nagy része volt itthon, tehát az ízesítés nem szenvedett (nagy) csorbát. Ilyen finom - távol-keleti ízesítésű - levest még nem sikerült itthon főzni, úgyhogy ezúton is köszönöm Zsófinak!

Hozzávalók nálam 2 személyre:

2 sárgarépa
10 dkg gomba
1 kisebb fej vöröshagyma
1 teáskanál zöld currypaszta
4 cm-es gyömbérdarab
1 teáskanál szárított citromfű
1,5 evőkanál halszósz
6-7 dl húsleves (most fél húsleveskockából...)
1 evőkanál olaj
kevés só
frissen őrölt bors

A tálaláshoz:

néhány csepp zöldcitromlé
negyedbe vágott koktélparadicsomok
apróra vágott petrezselyemzöld

A megtisztított répát (fél)karikákra, a gyömbért gyufaszál-darabokra vágjuk, a gombát felszeleteljük, a hagymát apróra felaprítjuk.
Az olajat felforrósítjuk, a hagymát üvegesre pirítjuk rajta. Hozzátesszük a répát és a gyömbért, néhányszor megkeverjük, picit megsózzuk, majd 1-2 kanál vízzel felengedve lefedjük, és kis lángon 12-15 percig puhítjuk. A fedőt levéve zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk a citromfüvet és a currypasztát. Néhány kavarás után felöntjük a húslevessel, beletesszük a gombát és a halszószt, megborsozzuk; addig főzzük, míg a gomba puha nem lesz. A főzés végén ellenőrizzük a sót.

Tányérba szedjük, csöpögtetünk bele kevés zöldcitromlevet, teszünk bele paradicsom darabokat és megszórjuk petrezselyemmel.

2010. szeptember 9.

Rablóhús - még mindig grillezünk!


Biztosan sokan ismerik, ezért hosszú leírás nem lesz róla. Múlt hétvégén sütöttük, egy kis gomba kíséretében, igazán jól sikerült. Volt hozzá expressz paradicsomsaláta és Zita kedvenc zöldbabsalátája, valamint némi sült krumpli. Jót ettünk belőle!

Hozzávalók 4 személyre:

2 csirkemell
3 közepes hagyma
20 dkg szalonna
2 zöldpaprika
4-5 paradicsom
olaj

bors
ízlés szerinti fűszerek keveréke: pl. kakukkfű, bazsalikom, oregánó, rozmaring, stb. vagy provance-i fűszerkeverék

A húst érmékre vágjuk, kisebb edénybe tesszük. Szórunk rá sót, borsot és egyéb fűszereket, meglocsoljuk olajjal, jól összekeverjük, félretesszük.


A szalonnából vékony, kisebb szeleteket vágunk.
A zöldségeket megtisztítjuk és méretüktől függően feldaraboljuk; a „nyers” képen nagyon jól látszik, hogy milyen darabokra szeltük, ez így már bevált nálunk. Nem szabad túl kicsikre, mert akkor leesik a nyársról, ha túl nagyok, akkor meg forognak a súlyuktól fogva.
Nyársra húzzuk az alkotórészeket, a hús mellett mindig szalonna legyen, egyébként tetszőleges sorrendben lehetnek rajta a húsok és zöldségek.



Faszénparázson nem túl sokáig sütjük, közben egyszer-kétszer a hús pácolajával megkenjük.

2010. szeptember 7.

Magos keksz Dulminától


Minap olvastam egy bejegyzést Jókaja oldalán, amiben azt is írta, hogy az új kedvenc kekszemben - ami mellesleg nagyon finom - rengeteg a cukor; bevallom, igaza van! Rögtön magamba néztem és kerestem valami egészségesebb receptet, hogy áthidaljam a következő egészségtelen keksz sütéséig terjedő időszakot:-D

Dulmina szezámmagos-diós kekszére esett a választásom, miután az összes összetevőjét nagyon szeretem. Nem volt itthon minden a megfelelő mennyiségben, ezért útközben kicsit átalakult, de meglepően finom lett! Tehát lehet reformosan is finomat sütni...:)

Hozzávalók nálam:

9 dkg vaj
10 dkg barna nádcukor (még nekem, édesszájúnak is elég lett)
1 teáskanál vaníliakivonat
1 evőkanál őrölt lenmag (megőröltem a kávédarálóban)
6 dkg szezámmag (ennyi volt itthon) + 2 dkg hántolt napraforgómag + 2 dkg lenmag
6 dkg dió
17,5 dkg Graham liszt
1 púpozott mokkáskanál sütőpor
1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál víz
1 csipet só
- és szerintem lehetne tenni bele 1 mokkáskanál fahéjat is, tervben volt, de elfelejtettem:(

Serpenyőben megpirítottam a diót és s szezámmagot. A diót késsel durvára vágtam.
A lisztet kimértem és összekevertem a sütőporral és a szódabikarbónával.

A vajat felolvasztottam, beleszórtam a cukrot és a vaníliát, jól elkevertem. Hozzátettem az őrölt lenmagot, a pirított szezámmagot, a napraforgót, a lenmagot, a diót, a sót és a lisztes keveréket, jól összekevertem. Beleöntöttem a vizet és (több-kevesebb sikerrel) rúddá formáztam. Folpackba csomagolva hűtőbe tettem.

Sütés előtt nagyjából 1/2 cm vastag szeletekre vágtam, sütőpapíros tepsire tettem. Légkeveréses sütőben 180 fokon 12 perc alatt megsütöttem. Sütőből kivéve kissé képlékeny volt még, de néhány perc múlva megszilárdult.

Jó kis ropogós kekszek lettek belőle!

2010. szeptember 6.

Megjelentünk!




Megjelent a KIFŐZTÜK magazin legújabb száma!

Telis-tele van az újság olyan receptekkel, amelyek szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel készültek. Ha valaki szeretné azt a trendet követni, hogy lehetőleg mindent friss alapanyagból készítsen el, akkor lapozza fel virtuálisan szeptemberi számunkat.

Találhatók benne ötletek a családok hétköznapi és hétvégi menüjének elkészítéséhez. Van jó sok leves és főétel, de megtalálhatók benne ízletes desszertek és kelttészták is. A vega szekció is serénykedett, akik ezt keresik, ők sem fognak csalódni.
Havi borajánlókban a tokaji száraz(!) borokkal ismerkedhettek meg egy kicsit részletesebben.

Ebbe a számba én ízletes, tartalmas zöldbablevessel, különleges rakottassal, finom pizzával és egy szenzációs pitével készültem. Remélem, hogy elkészítitek; kíváncsi leszek a véleményetekre!

Az újságot a szokott módon (első letöltők egy rövid regisztráció után) tölthetitek le a Kifőztük oldaláról. Tegyétek meg minél előbb!

2010. szeptember 1.

Grillezett császárhús


Még egy Kifőztük-ös recept, hátha valaki melegedni szeretne a grillsütő mellett:)

Nagyon egyszerű és mégis nagyon finom ennivaló, a titok az alapanyagban rejlik: a császárhúsban. Miután gazdagon van benne zsírtartalom - a fogyókúrázók lapozzanak!:) -, azért nagyon alkalmas a kerti sütögetésre. És talán még annyit, hogy kevés kész fűszerkeveréket használok, de ez a sertés fűszersó nagyon bevált nálunk, gyakran használom.

És egy titok: jön, jön, jön a következő újság;)


A császárhúst kb. félujjnyi szeletekre vágjuk. Megszórjuk mindkét oldalát sertés fűszersóval és kb. 1 órát állni hagyjuk.
Nyársra húzzuk és faszénparázson megsütjük. Nagyon egyszerű és nagyon finom étel!

Elég jól csöpög belőle a zsír:) A képen jobb oldalon lévő kis tálka arra szolgált, hogy az enyhén megdöntött grillező rostélyról abba folyt ki a zsír nagyobb része, nem pedig a parázsra.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin