2011. január 24.

Csirkehúsleves, ahogy anyukám készíti


A recept a januári Kifőztük magazinban jelent meg, amely - a régebbi számokkal együtt - letölthető erről az oldalról. Remek szezonális recepteket találtok benne, úgyhogy mindenképpen érdemes odamenni érte! Ja, és még mindig ingyenes!!!!

Ebbe a levesbe tehetjük azokat az összegyűjtött szárnyasaprólék-húsokat és csontokat, amelyek magukban kevesek lettek volna, ezért a mélyhűtőben, zacskóban vártak sorsukra; pl. mellcsontok, szárnyvégek, szívek a májról, stb. Persze ha frissen vásárolt húsokat használunk, abból még finomabb levest főzhetünk. Három edény (kb. 1,5-2 literes) szükséges az elkészítéséhez: egy a hús- és csontfélék, valamint azon hozzávalók részére, amiket le szoktunk szűrni vagy kidobunk a levesből. Egy másik edény a zöldségféléknek, a harmadik (ez lehet kisebb is) pedig a levesbetétnek kell.

Hozzávalók 6-8 személyre

0,6-1 kg hús és csont
1 nagyobb hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika (szezonban)
1-2 karika erős paprika (elhagyható)
1-2 szál zellerzöld
1 csokor petrezselyemzöld
1 pici fej kelkáposzta
8-10 szem fekete bors
néhány szem tarkabors
2 szem borókabogyó
2 szem szerecsendió-virág
késhegynyi reszelt szerecsendió
1 szem kockacukor

őrölt gyömbér
1/2 mokkáskanál pirospaprika

4-5 szál közepes sárgarépa
1-2 szál fehérrépa/paszternák
1 kisebb fej karalábé
1 kisebb zellergumó
1 kisebb krumpli
2-3 marék zöldborsó
1 húsleveskocka vagy 1 evőkanál (házi) vegeta

őrölt bors

15-20 dkg levestészta
1 húsleveskocka vagy 1 evőkanál (házi) vegeta


Az első edénybe tesszük az alaposan megtisztított hús- és csontféléket, valamint a felsorolt zöldségeket. A szemes fűszereket mozsárban vagy kés lapjával összetörjük, azt is beleszórjuk. Felöntjük másfél liter hideg vízzel és közepes lángon felforraljuk. Kislángra tesszük, megsózzuk, az edény fedelét nem teljesen illeszkedve a tetejére tesszük. Úgy főzzük, hogy éppen csak forrjon, nagyjából egy-másfél óra alatt lesz puha a hús benne.

A második edénybe 1 liter vizet töltünk, az ételízesítővel, sóval és borssal felforraljuk. Beletesszük a megtisztított és tetszőleges (akár egészen kicsi) darabokra vágott zöldségeket a borsó kivételével. Kislángra tesszük, lefedjük, és addig főzzük, amíg a zöldségek majdnem puhák nem lesznek. Akkor tesszük hozzá a friss vagy mirelit zöldborsót, azzal együtt készre főzzük.

A harmadik edényben főzzük a levesbetétet, célszerű akkor kezdeni, amikor a hús és a zöldségek már majdnem készen vannak. 5-6 dl vizet forralunk fel az ételízesítővel és a sóval, beleszórjuk a tésztát, és lefedve, közepes lángon 10-20 percig főzzük.

Amikor minden készen van, akkor nagyobb edénybe vagy tálba szedjük a húsos fazékból a húsokat, beleszűrjük a levét. Hozzámerjük a zöldséges és a tésztás edény tartalmát, ha szükséges, kicsit még megsózhatjuk, megborsozhatjuk. Ha kell, megmelegítjük, a húsleves csak jó forrón az igazi!

Tipp: a húslevesben főtt kelkáposzta nagyon finom, gyerekkoromban valóságos „harc” folyt érte; én mindig megeszem szűréskor a fokhagymát, a fiam és a férjem a vöröshagymát szereti benne, ezeket nem dobjuk ki belőle soha.

4 megjegyzés:

Andi/cuki írta...

Milyen alaposan leírtad, az én anyukám is így szokta, nagyon guszta!:-))

Viki írta...

Mintha csak én készítettem volna :)) Hétvégén nálunk is husi leves volt, de most egy egyszerűbb változata, amit még én is a nagyikámtól "hoztam"

Jutka írta...

Nagyon szeretjük, mi Újházy húslevesnek hívjuk :)

Kata írta...

Bianka köszi

Andi, akkor az anyukák néhány dolgot egyformán tudnak, ugye?:)

Viki, láttam nálad, szívesen ettem volna abból is!

Jutka, tényleg hasonlóan készül, most el is olvastam az újházis bejegyzésemet:

http://katakonyha.blogspot.com/search?q=%C3%BAjh%C3%A1zi+ty%C3%BAkh%C3%BAsleves

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin