2012. január 28.

Olasz minifánkok


Gabah-nál láttam, és rögtön meg is sütöttem. Pedig a sütőporos fánkokkal nem voltam jóban... eddig; de mostantól ez másképp lesz:)

Az eredeti mennyiséget írom, de csak amit tettem bele; 1-2 dolog kimaradt, mert nem volt otthon. A kettőnk fogyasztásából ítélve kb. 4 személyes adag; én a 2/3-ad részét sütöttem, de maradt belőle. Finom volt, imádtam a habkönnyű állagát és az enyhén narancsos ízét!

Hozzávalók

40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
8 + 4 dkg porcukor
3 dkg kandírozott narancshéj (én a szirupos narancsomból tettem bele; a tavaly áprilisi Kifőztükben jelent meg, az újság ingyen letölthető...)
3 dkg mazsola (legközelebb erről lemondok a narancs javára)
1 (bio)narancs reszelt héja és leve
30 ml rum

5 dkg olvasztott vaj
3 tojás
kb. 1/2-1 dl tej (nekem kevés kellett, Gabah-nál több van)

a sütéshez: olaj

a tálaláshoz: narancslekvár

A mazsolát - ha használjuk -, megmossuk, beáztatjuk. Keverőtálban összekeverjük a lisztet, a sót, a sütőport, a nagyobbik rész porcukrot, a (kandírozott) narancshéjat, (a kinyomkodott mazsolát,) a reszelt narancshéjat, a narancslevet és a rumot. Beleütjük a tojásokat, és robotgép dagasztóspiráljával verni kezdjük, közben beletesszük a vajat és annyi tejet, hogy sűrű nokedlitészta állagú legyen.

Bő ujjnyi olajat forrósítottam egy lábosban. Két olajba mártott teáskanállal a masszából kicsi diónyi gombócokat formáztam, és közepes lángon több részletben megsütöttem a fánkocskákat; jól megnőttek sülés közben. Papírtörlőn lecsöpögtettem, és kis vaníliás cukorral megbolondított porcukorral megszórtam.

Narancslekvárral ettük. Habár most, hogy elkezdtem keresgetni a blogomon, találtam egy öntetet, ami még jobb lehet hozzá.

És akkor a fánkok nálam:

6 megjegyzés:

kolozsgabi írta...

Pont most nincs itthon az ifjúság, hogy rohanhatnék a konyhába ezt megcsinálni. Életempárja nem kedveli az édességet, én meg nem ehetem most (kilóimmal harcban állok éppen). De a recept eltéve jobb napokra, az ifjúság is előkerül, na majd akkor frissiben. Narancs szirupban..meg kéne azt is néznem.

Éva írta...

Nagyon guszta, aranyosak ezek a kis fánkocskák. Mennyivel másabb mint a nagy, biztosan nagyon finom is lehet a hozzáadott finomságoktól !

trollanyu írta...

Nagyon fincsi lehet:) Éppen most készítettem joghurtos fénkot Ottistól, az is szuper:)

Vicuska írta...

A sütőporos fánkokat szeretem, nagyon gyorsan készen van és könnyed, finom! Nálam nyújtani, szaggatni kell, ez a kétkanalas formázás talán még gyorsabb megoldás!

Gabah írta...

Örülök, hogy ízlett! :-)

Kata írta...

Kolozsi Gabi, nézd meg, feltettem a narancsot! a kilóid csökkentéséhez pedig sok sikert kívánok:)

Gabah, itt is köszi!:)

Éva, Vicuska, Trollanyu, köszi:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin