Chef Vikitől lestem az eredetit, hálás köszönet érte!:) Anyukám születésnapjára készült a torta (ráadásul már 1 hónapja...), akinek minden évben valamilyen kávés "beütéssel" készülnek a neki szánt ünnepi édességek. Sajnos a megvágott tortáról már nem készültek fotók, de Vikinél megleshetők olyan fényképek is.
A xilittel készült torta elkészítéséhez a Torta természetesen blog tulajdonosának, Évinek a tanácsait fogadtam meg, köszönet neki érte!:) És a tetejére való máz is az ő receptje alapján készült, nagyon finom lett; gyönyörű fényes és puha, könnyen szeletelhető, biztos lesz máskor is ilyen! Az más kérdés, hogy a kapkodás és a türelmetlenségem miatt nem lett sima, legközelebb jobban fogok vigyázni rá...
Hozzávalók nálam 22 cm-es tortaformához
a tortalaphoz:
12 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
2 tojás
18 dkg xilit
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 teáskanál instant kávé
10 dkg vaj
1/2 dl főzött kávé
1 csipet só
a gyümölcsös krémhez:
1 nagy doboz 20%-os tejföl (450 g), lecsöpögtetve*
2 dl habtejszín
1 tasak habfixáló
8 dkg xilit
1 teáskanál (házi) vaníliakivonat
1 tasak zselatinfix
30 dkg fagyasztott eper
a tetejére:
125 g étcsokoládé
125 ml habtejszín
marcipánvirágok
*Legelőször a tejfölből 2-3 óra alatt a nagyja savót lecsöpögtetjük.
A tésztához összeolvasztjuk a vajat a kakaóporral és az instant kávéval. A tojásokat habosra verjük a xilittel, a sóval, hozzáadjuk a langyos kakaós vajat és a kávét, végül a szódabikarbónával összekevert lisztet.
A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, belesimítjuk a tésztát, és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük; akkor van készen, ha a közepe már nem lötyög. Rácsra téve teljesen kihűtjük, majd ezt követően éles késsel kettévágjuk.
A lecsöpögtetett tejfölt összekeverjük a xilittel és a vaníliával. A tejszínből a habfixálóval kemény habot verünk, összeforgatjuk a krémmel, a zselatinnal, végül az eperrel.
A tészta alsó felét visszatesszük közben elmosott formába. Rásimítjuk a krémet, majd befedjük a másik lappal. Ezután egy éjszakára vagy néhány órára hűtőbe tesszük dermedni.
Másnap a tortaformát eltávolítjuk. A mázhoz a kis darabokra vágott csokoládét egészen pici lángon simára olvasztjuk a tejszínnel, langyosra hűtjük, majd a torta tetejére kenjük, és kedvünk, valamint kézügyességünk (amiből nekem nem sokat osztottak...) szerint díszítjük. Még 2-3 óra hűtés, és tálalhatjuk.
2 megjegyzés:
Kata, ez a torta nagyon finom lehetett és nagyon szép is lett! :) Boldog szülinapot anyukádnak utólag is! :)
Hankka, köszi!:)
Megjegyzés küldése