2020. március 20.

Kovászos kenyér kacsazsírral készítve




E hónap végén lesz egy éve, hogy megsütöttem életem első kovászos kenyerét. Az elmúlt évben rengeteg segítséget kaptam erre specializálódott facebook-csoportokban, nevezetesen a "Kovászos kenyér, élesztő nélkül" csoportban, de volt szerencsém olvasgatni a vérprofikat  a "Kovászlabor " csoportban, ahol ugyancsak rengeteg tippet, trükköt kaptam a kenyérsütéshez. Így a tavalyi év közepén már egészen elfogadható külsejű-belsejű kenyereket sütöttem. Azt gondolom, most már elértem oda, hogy ugyan nem mindig egyforma, de megbízható minőség jön ki a sütőmből. 
Sokáig jénai edényben sültek a kenyerek, de többszörös nyomásra nemrég vettem egy vaslábost, amiről tudtam/olvastam, hogy jó, de immár meg is győződtem róla, hogy tényleg hozzáadott még egy kis pluszt a végeredményhez.

Nagyon sokáig gondolkoztem, mit kell ahhoz tegyek, hogy a kenyereim is felkerülhessenek a blogomra. Kicsit bonyolult az elkészítésük, valamint érteni kell hozzá a szakkifejezéseket és a speciális hajtásokat. Akit a leírtak után is komolyan érdekel a dolog, bejelentkezik egy erre szakosodott fb-csoportba, ahol fogják az ember kezét, amíg meg nem tanulja a "leckét".

Több fajta módszer van arra is, hogy kezeljük a tésztát, amíg a sütőbe nem kerül. Amit leírok, nem az egyetlen, de nekem ez jött be, ezt alkalmazom.

A kenyér sarkallatos pontja a jól karbantartott kovász. Mostanában, hogy nem igazán lehet élesztőt kapni, sokan kezdtek el kovászt nevelni. Jónéhányan a fb-on keresztül kezdtek segíteni, valós időben mutatják a kovásznevelést, csatlakozzatok ezekhez a kezdeményzésekhez! Több általam ismert csoportban készülnek ilyenre. Ha valaki kész kovászt szeretne, szóljon nekem, szívesen adok a környékünkön a sajátomból.

És akkor jöjjön az a bizonyos, faceookon megígért recept! 😀

Hozzávalók egy kb. 80 dkg-os kenyérhez:
1. fázis:
40 dkg BL80 kenyérliszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
320-340 ml langyos víz
11 dkg (komlós) kovász
2. fázis:
12 g só
15 g (kacsa)zsír - elhagyható, de segít, hogy tovább puha maradjon a kenyér
különbőző magok: chia-, len -, napraforgó-, tök-, szezámmag (elhagyható)


A vizet a kovásszal elkeverjük, majd hozzászitáljuk a lisztet. Robotgéppel vagy villával/spatulával 2-3 perc alatt összedolgozzuk. Ezt az időpontot feljegyezzük magunknak, ugyanis ez lesz az úgynevezett "bulk" kezdete. Ezután letakarva 45 percre félretesszük a tésztát pihenni - ezt hívják "fermentolízisnek".
Dagasztani kezdjük robotgéppel, 5 perc után beledolgozzuk előbb a sót, majd a zsírt. Összesen 10-12 perc munka után szép, fényes, ruganyos tésztát kapunk, Enyhén vizezett, lehetőleg négyzet alakú, átlátszó tálba tesszük (hogy szemmel tudjuk tartani a növekedését), letakarjuk, 1 órát pihentetjük.

Ezután következik a "laminálás", amikor a tésztát vzzel megnedvesített felületen (legalább 50x50 cm-es felületen, de jobb, ha ennél is nagyobb) kézzel, rétes módjára óvatosan vékonyra húzogatjuk. Ezután mint a pogácsát, fentről és lentről, valamint balról és jobbról háromba hajtjuk, a tészta végeivel lefelé visszatesszük a kelsztőedénybe, letakarjuk.

45-50 perc múlva - valamint mindezt még 2-szer ismételve - coil hajtást végzünk, majd újból letakarva pihentetjük a kenyértésztát. Ez azt jelenti, hogy a tálban középen óvatosan a tészta alá nyúlun, felhúzzuk, és a végét maga alá hajtjuk.

A végén még egy hosszabb pihentetést beiktatva - amikor már minimum 70-80%-ot nőtt a tészta - megformázzuk, és szakajtóba tesszük. Itt van a bulk vége, aminek az összideje 4-6 óra, ez is sok mindentől függ - ilyen tájban, fűtött helységben 5-6 óra szokott lenni.
20-30 percet még konyhapulton tartjuk, majd 5-6 fokos hűtőben tovább érleljük. Ezzel érjük el, hogy egészségesebb, jobban emészthető legyen a kenyér. Ennek az időtartama a 2 órától akár 20-24 óráig is terjedhet, a kovász mennyisége, a hőmérséklet, az évszak (és a gyakorlat :)) segít majd ennek az eldőntésében.

A kenyér sütése jénai edényben:
Az edényt a sütőbe téve 20-25 percig melegítjük, 250 fokra állított sütőben. (Ha valakinek az enyémhez hasonlóan gyenge sütője van, addig, amíg fedett az edény, lehet légkeverést használni.) A tésztát óvatosan sütőpapírra borítjuk, bemetsszük, majd ismét óvatosan a forró edénybe emeljük. Letakarjuk, és fél órát sütjük, majd a jénai tetejét levéve, a sütőt alsó-felső fokozaton 210 fokra állírtva , a kenyeret újabb 20-30 percig pirítjuk.

A kenyér sütése vaslábosban:
Az edényt a sütőbe téve 30-35 percig melegítjük, 250-260 fokra állított sütőben. (Ha valakinek az enyémhez hasonlóan gyenge sütője van, addig, amíg fedett az edény, lehet légkeverést használni.) A tésztát óvatosan sütőpapírra borítjuk, bemetsszük, majd ismét nagyon-nagyon óvatosan! a tűzforró edénybe emeljük. Letakarjuk, és fél órát sütjük, majd a lábos tetejét levéve, a sütőt alsó-felső fokozaton 210 fokra állírtva , a kenyeret újabb 20-25 percig pirítjuk.

Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Jó étvágyat kívánok hozzá!



2 megjegyzés:

Rékamanó írta...

Szia:) nagyon guszta lett a kenyér, igazán jól néz ki a bélzete is.:))

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin