2008. augusztus 23.

Egyszerű almás rétes


Íme itt a macera nélkül elkészíthető rétestészta. Édesanyámtól tanultam, el sem hittem volna, hogy ilyen egyszerű.



A rétes tésztájához 20 dkg lisztből 1 egész tojással és kb. 50-70 milliliternyi langyos, sós-ecetes vízzel keményebb tésztát gyúrunk; a folyadékot adagolva adjuk hozzá, illetve ha túl nagy lenne a tojás, a fehérjéből tartsuk vissza a nagyobb részét.
Lisztezett deszkán hosszúkás téglalap formára nyújtjuk.
14 dkg olvasztott, langyos margarint összekeverünk 16 dkg liszttel. Ha teljesen kihűlt, rákenjük a tésztára, és szoros hengerbe sodorjuk.
6-8 darabra vágjuk, hidegre tesszük pihenni (legalább 3-4 órát kell állnia, de többet is lehet).

Az almás réteshez 8-10 almát meghámozunk, lereszelünk. hozzáadunk ízlés szerint cukrot és fahéjat, enyhén megpároljuk.
A hengereket vékonyra nyújtjuk. Konyharuhára tesszük, kevés olajat vagy olvasztott vajat szétkenünk rajta. A rövidebb végére kb. 5 cm-es csíkban kekszmorzsát vagy enyhén cukros darált diót szórunk. Erre tesszük a kihűlt, nedvességétől nagyrészt kinyomott almát, és a konyharuha segítségével feltekerjük. Megkenjük olvasztott vajjal a tetejét.
Forró sütőben aranybarnára sütjük. A tetejét langyosan porcukrozzuk.

Tipp: lehet a tésztából többet készíteni, és a maradékot lefagyasztani. Felhasználás előtt éjszakára áttesszük a normál hűtőtérbe, másnap lehet vele dolgozni.



Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin