2008. október 16.

Tarhonyaleves


Anyósom révén el vagyok látva házi tarhonyával. Úgy évente kétszer érkezik egy adag saját készítésű, úgy, ahogy kell, vászonzacskóban. Nagy kincs ez, van azért különbség a házi és a boltban vásárolt között.

Néhány napja tarhonyaleves készült. Lehet, meg sem írtam volna, ha főzés közben nem lett volna időm keresgélni a szakácskönyveimben (van néhány!), hogy miként kell ezt "hivatalosan" főzni. És nem találtam sehol, csak lebbencsleves recept van (amit ismereteim szerint egyébként ugyanígy kell készíteni, csak kocka formájú vagy igazi "lebbencstésztával"), és az is turbósítva volt, kolbásszal. Amit leírtam, az az a változat, amit nagymamám és anyukám főz(ött), lehet biztosan gazdagítani más zöldségekkel és valami kolbászfélével is, és akkor ki lehet váltani az ételízesítőt is. Az ételízesítő használatával kapcsolatban egyébként gyűlnek a gondolataim, nemsokára le is fogom írni.
A fotót leginkább a tarhonya miatt csináltam, természetesen most sem tetszik, tele van hibával, bocsi, de majd igyekszem!

Hozzávalók 4 személyre:

5 dkg tarhonya (lehet, hogy boltiból 2-3 dkg-mal több kell), 1 bő evőkanál olaj vagy zsír, 1 közepes hagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 4 közepes krumpli, 1 húsleveskocka, só, bors, 1 szál zellerzöld, 1 zöldpaprika és 1 paradicsom (helyette lehet 2-3 kanál lecsó)

A hagymát apróra, a krumplit kisebb kockákra vágom.
A zsiradékot felforrósítom, a tarhonyát sárgásbarnára pirítom benne. Hozzáteszem a hagymát, átkavarom néhányszor, vigyázok, hogy meg ne égjen sem a hagyma, sem a tarhonya. Lehúzom a tűzről, belekeverem a pirospaprikát, bő 1 liter hideg vízzel felöntöm. Beleteszem a krumplit és a többi hozzávalót. Felforralom és lassú tűzön addig főzöm, míg a krumpli és a tarhonya puha nem lesz.

7 megjegyzés:

BeckZsu írta...

Múltkor barátnőm főzött tarhonyalevest, és a rokonsága azt mondta: ki a csoda főz ilyet! Most elküldöm neki a linkedet, hogy lám, más is főz. Köszi :)

Kata írta...

Nincs mit...nálunk ez hétköznapi leves, ami ilyentájt - ősztől tavaszig - megfordul időnként, főleg, ha nem jut semmi érdekes az eszembe.

Névtelen írta...

A kedvenc levesem! :)

Névtelen írta...

A minap rájöttem, hogy a krumpli főzővizét nem szabad kiönteni. Ebből készítettem a tarhonyalevest.

Kata írta...

Ez jó ötlet, köszi!

Névtelen írta...

Na bakker, a köményre gondoltam még bele, de nem tettem bele se paprikát, se paradicsomot, nem csoda, hogy kicsit ízetlen lett... De azért beleraktam három macskapöcse-paprikát:)

Amilyen egyszerű, olyan jó. A rántott leves mellett a másik gyors kedvencem:)

Kata írta...

Névtelen, akkor hajrá, tegyél bele ezeket is, biztos javítanak az ízén. De a zellerzöld is nagyon tuti benne!:) jah, és én sem vetem meg a csípőspaprikát;)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin