2009. július 9.

Sárgabarack lekvár



Lekvár, nem dzsem; több órás folyamat, nem 3 perces. Meg kell érte dolgozni rendesen, de megéri! Ez jó lesz majd a süteményeket megkenni, mert ez a "sütésálló" lekvár, nem folyik ki idő előtt a rendeltetési helyéről. Tehát rajta!

Végy egy jó nagy kosár barackot! Mosd meg őket rendesen, hogy tiszták legyenek. Válaszd ketté, a magját ki kell venni, ha csúnya a héja, azt is el kell távolítani, egyébként az maradhat rajta. Egyből lehet egy patyolattiszta, jó nagy lábosba dobálni. Ha elfogyott a barack, kezeddel gyurmold össze a gyümölcsöt, utána bőszen gyújts alá, míg felforr, utána lehet kissé mérsékelni a hőfokot. Közben vedd elő a lekvárfőzésre használatos nagyobb fakanaladat, ha nagyon bugyog, meg kell kavarni; meg egyébként is ezzel lehet megelőzni az aljának odatapadását a láboshoz. Türelmesen kell kevergetni, jó, ha van közben, aki időnként levált ebben a tevékenységben. Amikor már nehéz kavargatni, sőt meglátszik a fővő lekvárban a fakanál útja, akkor azt kell megfontolni, mennyi cukor kerüljön bele. Nem kell túlzásokba esni, általában jó érett barackból főzi az ember, ezért kevés is elég. A mostani adag lekvárhoz - nagyjából 9-10 kg gyümölcshöz - 1 azaz egy kg cukor került, az előző adaghoz is arányaiban ennyi kellett. Természetesen ha valaki édesebben szereti, lehet többet is tenni bele, meg kell kóstolni. Tehát belekerült a cukor, ezzel még kb. 20-30 percig kell kavargatni, amíg visszasűrűsödik a lekvár.
Ekkor az alaposan megtisztított-kicsírátlanított üvegekbe méred a lekvárt, ráteszed a kupakot, fejreállítod 5-10 percre. Utána visszaállítod őket a talpukra, mehet szárazdunsztba 2-3 napra.

Az idén kavargatós segédeimmel együtt 2 adagot főztünk, 11 üveggel lett belőle, 720 ml-es űrtartalommal.

10 megjegyzés:

szepyke írta...

:D Tetszett, hogy nem folyik ki a rendeltetési helyéről! :D

sedith írta...

És biztos, hogy megáll tartósítószer nélkül? Én mindig attól félek, hoyg nehogy hiába dolgoztam volna, illetve hiába dobtam volna ki a pénzt a gyümölcsre/zöldségre!
Citromfűügyben gondolkodtál valamin? Mert írtam mailt, csak nem írtál választ... (Bocs', hogy ilyen szemtelenül sürgetlek!:-$)

Chef Viki írta...

Hallod, ilyen hőségben VALÓDI lekvárt főzni, Dzsemfix nélkül, bámullak! S igen, ez az igazi :-)

Gyönyörű lett!

Renata Kalman írta...

Én is hamarosan felrakom a lekvárt, csak idő kellene...

Kata írta...

szepyke, örülök, hogy tetszik! (remélem, ezt szereted?!)

Sedith! a szomszédban ígértek nagyobb gyökeret, arra vártam, de lehet, hogy nem várok tovább...

Viki, nálunk bent a lakásban nincs annyira meleg; meg a lekvárt valamiért mindig este vagy éjszaka főzöm, nyitva van minden ajtó-ablak, így nem szörnyű! Ja és majd jön a szilva is, de azt tavaly is könnyített üzemmódban főztük, rajta van a blogomon is.

Renáta, ehhez tényleg idő kell és nyugalom (lehet, hogy az utóbbi még nehezebb...)

Kata írta...

Sedith, bocs, még annyi, hogy lehet a tetejére egy kis szalicilt tenni, de akkor nem szabad megfordítani. Én pont azért fordítom, mert azzal légtelenítem az üveget, és az már egy tartósítás, plusz még dunsztba is teszem, ez már a második tartósítási folyamat. Ha nem bízol benne, tegyél rá pici tartósítót (régebben én is tettem).

szepyke írta...

Igen, ezt igen.
Szégyenlős szepy smile...:D

Kata írta...

Jól van no, nem azér' írtam:DDD

Gyöngyi írta...

Én szerencsés vagyok, Anyukám főzi be a baracklekvárt nekem minden évben.. és garantáltan sütésálló:) Kata kedves, ajándékom van Számodra, remélem elfogadod!
Szép hétvégét kívánok!

szepyke írta...

Jól van, én sem úgy gondoltam. Iszonyat, hogy mennyire nem eszem meg semmit, ilyenkor jövök rá.... :D

De ez nem baj, hogy rájövök, csak az a baj, hogy ez nem változik. :)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin