Évekig fagyasztottam a zöldbabot, ahogy a nagykönyvben le van írva; blansírozás, szárítás, zacskózás, mélyhűtő. Azután először a mélyhűtő volt kicsi, siránkoztam, hogy nem férek bele. Utána pedig a raktározott mennyiség fogyott el idő előtt. Szomszédasszonyom tanácsára vettem üveges zöldbabot a salátához. Meglepődtem, mert finom volt, sőt, lehetett borítani egyből a fokhagymás majonézbe. Utánanéztem, hogy lehet házilag elkészíteni. Tavaly már csak ilyet készítettem, az idén is elkészült az első 3 üveg.
Hozzávalók 3 db 7 dl-es üveghez:
1,10 kg tisztított zöldbab, 1,5 l víz, 2,3 dkg só, 1/2 dl 10%-os ecet, 1 g (néhány gyöngyöcske) nátrium benzoát
Az üvegeket alaposan kitisztítom, tiszta törlőkendőre borítom.
A zöldbabot tetszőleges darabokra vágom, esetleg egyben is lehet hagyni, ha köretnek szánom. Egy jó nagy lábosban vizet forralok, és egyszerre maroknyi mennyiségekkel a bugyogó vízbe teszem, hogy közben ne álljon le a víz forrása. Szűrővel kiszedem, az előkészített üvegekbe rakom, közben lehet alulról ütögetni, hogy elférjenek.
Elkészítem a levet; a vizet az ecettel és a sóval felforralom, hozzáteszem a tartósítószert, és így melegen a babra öntöm. Az üvegeket lezárom, meleg vízzel félig teli edénybe teszem, közepes lánggal felforralom. Amikor forrni kezd, onnantól 10-15 perc, attól függ, mennyire volt zsenge a zöldbab. Addig hagyom a vízben az üvegeket, amíg tökéletesen ki nem hűlnek. Polcra fel, és kész!
Ha ebből főzök télen levest, akkor elkészítem a levesalapot, csak ekkor teszem bele a babot, berántom vagy habarom, 10-15 perc főzés után hagyom kicsit állni, akkor átveszi az ízeket. Ugyanígy lehet mást is készíteni belőle, roppanós marad, mint nyáron. Azt a kicsi tartósítószert meg elviseljük; egyrészt alig teszek valamibe, másrészt meg a levét úgyis leöntöm...
/Forrás: Planétás kártyák/
Hozzávalók 3 db 7 dl-es üveghez:
1,10 kg tisztított zöldbab, 1,5 l víz, 2,3 dkg só, 1/2 dl 10%-os ecet, 1 g (néhány gyöngyöcske) nátrium benzoát
Az üvegeket alaposan kitisztítom, tiszta törlőkendőre borítom.
A zöldbabot tetszőleges darabokra vágom, esetleg egyben is lehet hagyni, ha köretnek szánom. Egy jó nagy lábosban vizet forralok, és egyszerre maroknyi mennyiségekkel a bugyogó vízbe teszem, hogy közben ne álljon le a víz forrása. Szűrővel kiszedem, az előkészített üvegekbe rakom, közben lehet alulról ütögetni, hogy elférjenek.
Elkészítem a levet; a vizet az ecettel és a sóval felforralom, hozzáteszem a tartósítószert, és így melegen a babra öntöm. Az üvegeket lezárom, meleg vízzel félig teli edénybe teszem, közepes lánggal felforralom. Amikor forrni kezd, onnantól 10-15 perc, attól függ, mennyire volt zsenge a zöldbab. Addig hagyom a vízben az üvegeket, amíg tökéletesen ki nem hűlnek. Polcra fel, és kész!
Ha ebből főzök télen levest, akkor elkészítem a levesalapot, csak ekkor teszem bele a babot, berántom vagy habarom, 10-15 perc főzés után hagyom kicsit állni, akkor átveszi az ízeket. Ugyanígy lehet mást is készíteni belőle, roppanós marad, mint nyáron. Azt a kicsi tartósítószert meg elviseljük; egyrészt alig teszek valamibe, másrészt meg a levét úgyis leöntöm...
/Forrás: Planétás kártyák/
5 megjegyzés:
De ügyes vagy, Kata! Nekem ebben a forróságban semmihez sincs lelkierőm.
Hát igen...a meleg miatt én is így vagyok.
Minden elismerésem!!!
Szerintem 100 dkg akart lenni, nem???
Lányok, elárulom, ezt az elutazásunk előtti egyik napon csináltam...akkor 5-6 fokkal kevesebb volt...
Trin, bocs, 1,10 kg, tehát 110 dkg...megmértem, hogy pontos legyek. És ez pont befért a 3 üvegbe.
Javítok!
2-3 évig minőségromlás nélkül eláll, ha sok a bab, én tartósítót se teszek bele. Sokkal jobb a mirelitnél.
Teljes mértékben egyetértünk, Gondaanyu! és ha tartósító nélkül is eláll, az még jobb, köszi az infót!:)
Megjegyzés küldése