Nálunk még mindig hullik az alma... Az ivólé után még egy felhasználási ötletet adok, ebben sem fog csalódni, aki kipróbálja. A recept eredetileg ugyancsak a szeptemberi Kifőztük magazinban jelent meg.
Kollégista
gyerekeim kedvére kezdtem készíteni évekkel ezelőtt ezt a házi „konzervet”, nálunk
nagyon bevált. Hús mellé, de akár desszertnek is fogyaszthatjuk. A cukor
mennyisége függ az almától, de nem érdemes túlédesíteni, hagyjuk a gyümölcs
ízét érvényesülni. Ugyanez érvényes a fahéjra is, habár az utóbbit akár el is hagyhatjuk. Ebből az almamennyiségből kb. 9
dl szósz lesz.
Hozzávalók 3 kis üveghez
1 kg érett alma (85-90 dkg almahús tisztán mérve)
3-5 dkg cukor (almától és ízléstől függően)
csipet őrölt fahéj (ízlés szerint)
Az almát meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk,
a húsát kockára vágjuk. Lábosba tesszük, és közepes lángon, fedő alatt pároljuk,
párszor átkeverjük. Néhány perc alatt az alma megpuhul (egy része szét is
esik); akkor rászórjuk a cukrot, a fahéjat, és még 3-5 percig főzzük.
Forrón tiszta üvegekbe szedjük, és száraz
dunsztban hagyjuk kihűlni. Akár egy évig is eláll a kamrában.
4 megjegyzés:
Egyszer ettem ilyet palacsintával a barátainknál (isteni volt), azóta is adósok a recepttel :-))
Köszönöm :-)
Nekem pedig van egy receptem, amibe almapüré kell, most már tartósítani is tudom, úgyhogy én is köszönöm! :))
Nincs mit lányok, vigyétek!:)
és milyen drága a boltban, úgyh köszi!
Megjegyzés küldése