2012. szeptember 21.

Gyros hús és tzatziki mártás




A júliusban posztolt pitához ez is járt, sajnos elfelejtődött ide bekerülni, de akkor most pótolom. A recept eredetileg az augusztusi Kifőztükben jelent meg, azóta már a szeptemberi szám is letölthető, sőt, gőzerővel készül az októberi is;)))

Hozzávalók 8 pitához:

50 dkg csirkemellfilé
2 evőkanál gyros fűszerkeverék
só (ízlés szerint)
frissen őrölt bors
1 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj

a tzatziki mártáshoz:
1 kis doboz tejföl (175 g)
1 kis doboz joghurt (175 g)
3 gerezd fokhagyma
2 kicsi uborka ( kb. 20 dkg)
csilipehely (elhagyható)

A húst megmossuk, papírtörlőn leszárítjuk, vékony csíkokra vágjuk. Rászórjuk a fűszerkeveréket, összekeverjük és félretesszük.
A mártáshoz az uborkát megmossuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Elvegyítjük a tejfölt és a joghurtot, belekeverjük az uborkát, a zúzott fokhagymát, a csilipelyhet, és sózzuk. Hűtőbe tesszük, hogy kicsit összeérjenek az ízek.
Tapadásmentes serpenyőben az olajat felforrósítjuk, beletesszük a húst, és nagy lángon megpirítjuk, borsot hintünk rá.  A hagymát félbevágjuk, majd szeleteljük, és a húshoz adjuk. Ha szükséges, kicsit még sózzuk a keveréket. Addig sütjük, míg a hagyma is meg nem puhul.

A húst és a mártást a felmelegített pitákba töltjük. Adhatunk hozzá tetszés szerint más zöldségeket is, mi sóval, borssal és fokhagymás olívaolajjal meglocsolt paradicsomot tettünk mellé.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin