Tavalyi recept, és nem is értem, hogy nem került fel ide, mert tavaly többször ismételtünk belőle, az idén pedig már másodszorra készült az elmúlt hétvégén. Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy a sima, mezei főzőtök nem csak kaporral, hanem ezzel a mediterrán ízvilággal is remek párost alkot. Mostanában csak friss zöldfűszereket használok, így még finomabb. Aki nem hiszi, járjon utána 😏
Hozzávalók 4 személyre
a töltött tökhöz:
50 dkg darált hús
10 dkg basmati rizs
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só
őrölt bors
1 teáskanál morzsolt oregánó
1 teáskanál aprított bazsalikom
1-2 paradicsom (héja nélkül)
2 evőkanál reszelt parmezán
2-3 kicsi, zsenge tök (kb. 1,6 kg)
zsír
2 tojás (elhagyható, nem muszáj bele)
a paradicsomszószhoz:
a tök bele
1 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
6 dl házi, sűrű paradicsomlé vagy 60 dkg héja nélküli, felaprított paradicsom
só
őrölt bors
néhány csepp édesítőszer
csilipaprika
1 teáskanál morzsolt oregánó
1 teáskanál aprított bazsalikom
1 evőkanál olaj
2 mozzarellagombóc (2 x 12,5 dkg)
a tálaláshoz:
néhány friss bazsalikomlevél
Az apró kockára vágott vöröshagymát kevés zsíron megfuttatjuk, a darált húst hozzáadjuk, fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a bazsalikomot, az oregánót, a felaprított paradicsomot és fokhagymát, majd puhára pároljuk. A rizst a térfogatához képest kétszeres mennyiségű, sóval és borssal ízesített vízben puhára főzzük.
Közben a tököt alaposan megmossuk. Félbevágjuk, kimagozzuk, a belét félretesszük a szószhoz. A tök húsát sózzuk, és állni hagyjuk, amíg elkészül a töltelék.
A langyosra hűlt húst és rizst összekeverjük a parmezánnal, a tojással (ha használjuk, de enélkül is szépen összeáll sütés közben a töltelék). A tökhajókból óvatosan kiöntjük az összegyűlt folyadékot, a tököt megszórjuk borssal, majd megtöltjük a masszával.
Enyhén kizsírozott tepsibe sorakoztatjuk, kb. 2 dl vizet öntünk alájuk, és fóliával letakarva, 200 fokra melegített, légkeveréses sütőben a tök puhulásáig, kb. 35 percig sütjük. Ekkor a fóliát eltávolítjuk, a tölteléket beborítjuk a vastagabb szeletekre vágott mozzarellával, és a sütőbe visszatolva kb. 15 percig pirítjuk.
Amíg a sütő dolgozik, elkészítjük a szószt. Kevés zsíron megdinszteljük az apróra kockázott vöröshagymát, hozzáadjuk a feldarabolt tökbelet, a paradicsomlevet, a fűszereket. A mártást felforraljuk, és takaréklángon ízlés szerinti sűrűségűre rotyogtatjuk. Ügyeljünk arra, hogy kissé erőteljes íze legyen, ha szükséges, a végén utánafűszerezzük. A tök mellé kínáljuk.
Tálaláskor az ételt megszórjuk friss, tépkedett bazsalikomlevéllel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése