2018. október 7.

Gombás gratin


Régebbi Kifőztük magazinból, jó kis egytálétel.



Hozzávalók 3 személyre
45 dkg csiperkegomba
1 evőkanál olaj
25 dkg darált hús
1 közepes vöröshagyma
füstölt Cayenne-csilipaprika (ízlés szerint)
friss, aprított petrezselyemzöld
3 közepes krumpli

őrölt bors
15 dkg túró
1 csomag mozzarella (125 g) kockákra vágva
3 evőkanál tejföl
1 púpozott teáskanál morzsolt oregánó
1 púpozott teáskanál morzsolt kakukkfű
1 tojás
1/2 piros kaliforniai paprika
a tetejére:
1-2 paradicsom
1 csomag mozzarella (125 g)
olaj
a tepsi kenéséhez: 
zsiradék

A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre dinszteljük. Az egyik felét kivesszük, a maradékra borítjuk a darált húst. Nagy lángon fehéredésig pirítjuk, majd lefedve és – ha szükséges – kevés vizet aláöntve készre sütjük. Fűszerezzük sóval, borssal, finomra vágott, füstölt csilipaprikával.
Kevés olajra kanalazzuk a félretett hagymát, rádobjuk a megtisztított, feldarabolt gombát, sóval, borssal, kakukkfűvel megpároljuk, majd zsírjára sütjük. 
A megpucolt krumplit kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük.
Nagyobb tálban összekeverjük a túrót, a tejfölt, a mozzarellát, sózzuk, oregánóval, bazsalikommal ízesítjük, végül hozzáadjuk a tojást. Belekeverjük a gombát, a krumplit, valamint a paprikakockákat. A massza felét közepes nagyságú, kizsírozott tepsibe szedjük, rásimítjuk a húst, majd beborítjuk a maradék zöldséges masszával. A tetejére karikára vágott paradicsomot teszünk, amit – szilikonos ecsettel – kevés olajjal megkenünk, kicsit sózzuk és borsozzuk. 200 fokos, légkeveréses sütőben 30 percig sütjük. Ekkor egy mozzarellagombócot összetépkedünk, és az étel tetejére osztjuk. További 10-15 percig pirítjuk, amíg a sajt kis színt nem kap.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin