2008. október 30.

Néger kocka


Habos süteményre vágytam a hétvégén. Olyanra, ami nem bonyolult és nem kell hozzá tej (mert az elfogyott). Legalább fél óráig keresgéltem, amikor a néger kocka nevezetű süti mellett döntöttem. Mondanom sem kell, a készítés elején rájöttem, hogy a tej mégis megbújt az összetevők között... Gyors hűtőmustra után találtam egy nagy doboz gyümölcsös joghurtot, aminek a fele megmentette a helyzetet, sőt még puhább lett tőle a tészta. Mi ebből a tanulság? Legközelebb a joghurtot fogom először keresni, és talán jó lesz a tej is helyette...

Hozzávalók a tésztához:

3 tojás sárgája, 10 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 12,5 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg liszt, 1 evőkanál sötét kakaópor, kb. 1,5 dl tej vagy 200 g joghurt, pici só
+ savanykás lekvár a tészta tetejére (barack, meggy)

Hozzávalók a habhoz:

3-5 tojás fehérje, a fehérje száma x 5 dkg cukor, pici só

A tojáshabbal szoktam kezdeni. A fehérjéket a sóval felverem, utána annyiszor 5 dkg cukor kerül bele egymás után kis szünettel, mint a fehérjék száma. Ha kész, beteszem a hűtőbe.
A sárgákat felverem a cukrokkal, ha már fehéredik, belekerül a margarin, ezzel is jól ki kell keverni. A lisztet összekeverem a kakaóporral és a sütőporral. A nedves alkotókhoz megy a lisztes keverék, és közben keverem hozzá a tejet vagy a joghurtot. Annyi kell az utóbbiból, hogy keverhető legyen a tészta, nem önthető!!! (a piskótánál sűrűbb marad)
Egy (30x21 cm-es) kizsírozott-lisztezett tepsibe belekenem egyenletesen és 180 fokos sütőben megsütöm - nekem 18 perc volt most. Kiveszem, lekvárral nem túl vastagon megkenem és rásimítom a habot. Visszateszem a sütőbe, 145 fokon még 30-35 percre, és rászárítom a habot.
Hidegen kockákra vágom.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hiányzik a tetejéről a kakaó-cukor-kanálka vízből főzött csokimáz. Attól négerkocka: a két barna réteg közül kivillog a fehér hab.

Kata írta...

Kedves Névtelen, lehet, hogy olyan recept is van - sőt meg is néztem most, de én így kaptam egy ismerősömtől a leírást. Talán legközelebb majd úgy is kipróbálom, köszi a kiegészítést.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin