2009. április 2.

Feketeerdő-giotto torta


Ezt a tortát tavaly már megsütöttem a keresztlányom nyolcadikos ballagására (fénykép itt), nagy siker volt. Most emeletes tortát készültem belőle gyártani. Sajnos annyira kicsi volt a különbség a két forma között (az egyik 26, a másik 22 cm-es), hogy nem igazán adta ki az emeletet, de akkor már rajta volt...
Könnyű, nem laktató torta, a pudingos meggy adja meg az alapízt, a hamis tejszíntől pedig nem lesz zsíros, csak egy finom vaníliás krém íze marad belőle.

A hozzávalókat a nagyobbik, 26 cm-es formához adom meg, ha valaki mindkettőt elkészíti így, emeletesen, 2/3-dal több kell hozzá az alapanyagokból.

Hozzávalók:

...a tésztához: 6 tojásból piskóta lap

...1. krémhez: 1 üveg meggybefőtt (nekem saját volt itthon, abban jóval több van, ha bolti, akkor legalább másfél üvegnyit tennék belőle), 1 csomag vaníliás puding, 1 ek vaníliás cukor, + ízlés szerint cukor (nekem nem kellett bele)

...2. krémhez: 3 csomag tejszínhabpótló por + 4,5 dl tej, 2 dl tejföl, 2 ek vaníliás cukor, ízlés szerint porcukor (nekem ide sem kellett, a por önmagában édes), 2 ek Horváth Rozi étkezési zselatin + 1,5 dl tej, 1 nagyobb csomag mogyorós ostyarúd (40 dkg-os) egy része

...a díszítéshez: kész diós krokant vagy 5 dkg cukorból és egy marék dióból készített, összetört grillázs (nálunk ebből volt), maradék ostyarudak (valamint lehet marcipánt és egyebeket is használni...)

A kihűlt piskótát 3 felé vágtam.
A meggyet leszúűrtem, a levét felfogtam. 3 dl meggylét (ha kevesebb, vízzel kell pótolni) a pudingporral összekevertem, felforraltam, hozzákevertem a vaníliás cukrot, a végén a meggyet is. Félretettem, kihűtöttem.
A 3 csomag tejszínport a hideg tejjel utasítás szerint habbá vertem. A tejfölt összekevertem a van.cukorral és a habhoz kevertem. A zselatint összegyöngyöztettem a tejjel, kicsit hagytam hűlni, majd a habhoz adtam. Betettem a hűtőbe, ott gyorsan sűrűsödik.
Az ostyák felét összetörtem késsel.
A piskóta alját a formába raktam, rákentem a meggykrémet, ment a hűtőbe. Kb. fél óra múlva rákentem a fehér hab harmad részét. Rátettem a 2. lapot, óvatosan rá lehet nyomni, kiegyenesíteni. Kevés habkrémmel megkentem, rászórtam az összetört ostyát, utána rátettem a krém nagy részét, 4 evőkanálnyi kivételével. Rátettem a 3. lapot, ment a hűtőbe kb. 1 órára.
A végén a karimát levéve körbekentem a maradék krémmel, (Ha emeletes lesz a torta, akkor ráhelyezzük a kisebbik torta harmadát, és ugyanúgy "felépítjük", mint az előzőt.) Amikor kész volt az egész, a tetejét megszórtam a diós cuccal, meggyel és ostyákkal lett díszítve.

Ezt az emeletes tortát most a lányom fejezte be, ő díszítette ki, mert meglepi volt, én pedig nem tudtam elszabadulni. Itt és most is köszönöm neki!

10 megjegyzés:

duende írta...

Tyű de gyönyörűűűű! :))
És a feketeerdő torta az egyik kedvencem! :))
Isteni szép!

Chef Viki írta...

Feketeerdőt kaptam a szülinapomra a férjemtől. Imádom!!!

Káprázatosan gyönyörűre sikerült, gratulálok!

erős ildikó írta...

Imádom a feketeerdőt, a kedvencem!

Kata írta...

Örülök, hogy tetszik nektek is:)

trinity írta...

Szép lett-a lánykád is ügyes!!!!

Cukroskata írta...

Igazán gyönyörű :-)

Kata írta...

Köszi, a lányomnak is átadtam:)

Ottis írta...

Szép torta!Gratula!

Unknown írta...

Elkészítettem, fantasztikusan finom! Nagy sikert arattam vele. Köszönöm a receptet. Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Kata írta...

Ottis, köszi:)

Csongi, örülök, hogy nektek is ízlett! Nektek is jó húsvétot kívánok!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin