2009. április 6.

Gesztenyés-kávés torta


Ezt a tortát nem a kinézete miatt teszem fel, hanem azért, mert igazán nagyon finom lett.
Édesanyám születésnapjára kb. 7-8 éve minden évben sütök egy kávés vagy kávé-beütéses tortát, mert neki az a kedvence. Érdekes módon - habár elvileg senki sincs oda a családban a kávés sütikért, desszertekért - mindig jó étvággyal el is fogyasztjuk. Nem volt ez másként most vasárnap sem, amikor felköszöntöttük.
Mindenképpen valamilyen klasszikus tortát szeretettem volna sütni, mert annak a krémjével lehet díszíteni, a tejszínesekkel nekem még nem sikerült, szétfolytak, ezért főzött krémes receptet választottam. Margit2 oldalán találtam az eredeti receptet, néhány dolgot megváltoztattam benne.

Hozzávalók:

egy 4 tojásos kakaós piskóta (23 cm-s formában sütve, a lisztmennyiségből 2 dkg-ot kicseréltem ugyanennyi sötét kakaóporra)

1., 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg porcukor
2., 4 dl tej, 4 púpos evőkanál liszt, 4 lapos evőkanál cukor
3., 25 dkg gesztenyemassza, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál őrölt kávépor

Magát az elkészítést érdemes a főzött krémalappal kezdeni, mert ennek teljesen ki kell hűlnie ahhoz, hogy utána jó krém legyen belőle.
4 dl tejbe habverővel beledolgozom a 4 kanál lisztet, felteszem közepes lángra, és folyamatos keverés közben sűrű péppé főzöm. Mikor kezd sűrűsödni, akkor hozzáteszem a 4 kanál cukrot és készre főzöm. Félreteszem hűlni, néha megkavarom.

A piskótalapot megsütöm a leírtak szerint, egy rácsra teszem hűlni.

20 dkg szobahőmérsékletű margarint robotgéppel összekeverek jó habosra 15 dkg porcukorral. Ha kész, nagyjából kettéválasztom. A valamivel nagyobb részét tovább keverem a gesztenyemasszával és a rummal. A kisebbik részébe belekeverem a kávéport.

A kihűlt tortalapot kettévágom, rákenem a gesztenyekrémet. Tetejére teszem a másik lapot, az oldalát és a tetejét megkenem a kávékrémmel. Kidíszítem (csokilapocskák kerültek rá és az oldalára), néhány órára hűtőbe teszem, hogy a krémek megszilárduljanak.

4 megjegyzés:

Gabriella írta...

Hú látom ti is tortáztatok. Mi nagyon szeretjük a kávés finomságokat. De sajnos a kicsi miatt most egyenlöre az ilyen jellegü édességek hanyagolva vannak. :-))))

erős ildikó írta...

Szeretettel kívánom a legjobbakat Édesanyádnak!

duende írta...

Nagyon szép! És én is rajongok a kávés édességekért... :))

Anyukádat Isten éltesse sokáig!

Kata írta...

Gabriella, mi most gyakorlatilag csak tortázunk. Annyi szülinsp-névnap van, tele vagyok a családban megrendelésekkel. Hátha közben fejlődnék egy kicsit külalakilag...

Anyukámnak pedig átadom a jókívánságokat, köszönjük szépen:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin