2009. április 14.

Képek a kertből I.


Évek óta vetek-ültetek-palántázok, leginkább fűszernövényeket, de eddig minden cserépbe vagy ládába került. Az idén a férjem felajánlása volt a kis magasított fűszerkert, amit ő "épített" nekem. Így most a növénykék nagy része kikerülhet oda. Már vetettem oda petrezselymet, koriandert, rucolát és tépősalátát is kísérletképpen. A rucola az, ami már ki is kelt azóta. Kaptam egy tő lestyánt, az jól is érzi magát szemmel láthatóan, valamint három tárkonyt is, azok egyelőre várakozó állásponton vannak...

Egy kis mini palántázóba vetettem magokat: bazsalikom, majoranna, rozmaring és miniparadicsom van benne. A rozmaring kivételével már mindegyik ki is kelt.
A paradicsomot még nem döntöttem el igazán, hogy odaültetem-e a kiskertbe, mert tavaly elég sok gondom volt vele, többször kellett permetezni. Ha odakerül, akkor a szélére fogom ültetni.


A nagy boldogságom, hogy a tavaly vásárolt csüngő epreim túlvészelték a telet, hála Grenadine tanácsainak. Ezúton is hálás köszönetem neki, mert szebbek a palánták, mint az előző idényben. Kaptak egy kis friss földet a tetejükre, látszik, rengeteg virággal hálálták meg a gondoskodást.


A két levendulabokor teteje is elkezdett hajtani a dézsákban.

A citromfüvet is most kaptam, a snidlinget nemrég vettem, ki fogom ültetni a kiskertbe.


Bújik a csüngő begónia is, már látom a szélét a gumóknak, átültetés előtt vannak. Legalább 10 éve megvannak, a leghálásabb növények; télen nincs velük gond, áttelelnek a sötét garázsban, májustól októberig pedig szakadatlanul virágoznak, és soha nem betegek.


Múlt héten vásároltam a tiroli muskátlikat. Lassan el is kezdenek majd virágozni, mehetnek a helyükre a balkonra.

Ja, és majdnem elfelejtkeztem az "albérlőinkről"; egy feketerigó család költözött a vadszőlő rejtekébe, 4 éhes fiókának hordják a szülők az eleséget naphosszat... Nem semmi munka lehet a sok állandóan éhes aprónépet táplálni:)



10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyönyörűek a növénykéid, látszik, hogy szívvel ápolod őket. Nekem a citromfű HATALMAS lett:) Már most is szép, de nyáron húúúú. Csináltam belőle a gyerekeknek tavaly citromfű szörpöt. Imádták:) Így idén is neki fogok látni a szörp gyártásnak. Nézz be hozzám ha gondolod, kitettem én is a citrom füves, mentás kis képeket, meg a tavat is. Én a mellé ültetem, mert imádja a vizet:)

Ancsika írta...

szia Kata! örülök, hogy rendszeres olvasóm lettél! :) Köszi! Jövök én is hozzád "szomszédolni"!
A citromfüvel kapcsolatban: nálam is van a kertben és komolyan mondom, kiírthatatlan! Gyökérröl szaporodik, így az ültetés helyétöl sokkal távolabb is bújkálnak ki a friss hajtások. Vigyázz vele, mert, ha a kis kertedbe teszed, a végén mindent el fog nyomni! Jó nektek, hogy már kertészkedhettek; nálunk május 15. elött sajnos nem szabad semmit kiültetni, mert sokszor van még fagy éjszakánként. Bár most itt is tombol a korai nyár!
Jó munkát!

Kata írta...

Mian, hasonlóan örülök én is:)

A citromfűről már én is ezt olvastam, úgyhogy az marad a cserépben, a snidlinget akarom csak kiültetni. Legalább 1 napot töltöttem a böngészgetéssel azokról, ami magot vettem, de még így is a tépősaláta titok számomra, hogy milyen lesz, csak a zacskón találtam némi infót.

A többi növénykét még én sem fogom kiültetni, majd valami nagyobb helyre kipikírozom, és májusban ültetem a helyére, de tényleg jó ez a kis meleg...de megérdemeltük, sokat fáztunk a télen:))

Renata Kalman írta...

Szia Kata!
Örülök ennek az új sorozatodnak!!!
Ügyes a férjed, nagyon jól néz ki az ágyás!
A citromfű nálunk is uralkodik, pedig első évben kipusztult, teljesen betege voltam, mert imádom. Aztán túl lett féltve, meghagytam mindenhol, ahol felütötte a fejét. Majd tavaly ősszel elkezdtem kicsit megnyesegetni a terjedését, amit kiszedtem azt teának felhasználtuk, -nagyon jó a megtépázott idegeknek-, vagy megszárítottam.
Csüngő epreim nem voltak még, vagyis egyszer hozott a férjem, leérett oszt annyi lett neki.
Mit alkalmazol rájuk?

Kata írta...

Reni, az ötletet lopkodtam...nem is tudom, hol láthattam?:)))..pl.

A csüngő epreket tavaly Volldünger tápsóval locsoltam, de a többi növény is azt kapott. Egy idős bácsi ajánlotta, akinél minden nagyon szép volt. Különösebben nem voltak abajgatva, én a téltől féltem, de azt átvészelték:). Az átültetés ősszel elmaradt, mert még novemberben is volt rajtuk eper, de most majd ősszel arra is sor kerül.
A tavalyi citromfüvem tönkrement, én Fruzskához hasonlóan szörpöt készítettem az ősszel belőle, az nagyon finom volt, de teának is biztosan finom, majd kipróbáljuk.

Kata írta...

Jut eszembe, az utolsó képet jól megnéztétek? A fiammal mit küzdöttünk, hogy kisrigót fényképezzünk nektek, és még nem is láttátok....brühühü:((((

Ancsika írta...

Látjuk a kisrigót! :))))

Renata Kalman írta...

Most már igen :) Akkor várhatjátok a kisrigókat is majd!
Elkönyveltem, hogy érdekes formájú ágak stb., mentségemre legyen mondva mínusz 6-os kontaktlencséket hordok...

Eper: nálunk egyszerűen kiszáradt és nem éledt fel.
Mondjuk az ilyen nagyáruházakban vett dolgokkal még sosem volt szerencsém. Ezt a férjem sztem valamelyik barkácsáruházból hozta.

erős ildikó írta...

Nagyon szépek a növényeid, és látszik, hogy sok munka, gondoskodás van bennük. Nálunk a citromfű magától is burjánzik... csüngő epret viszont én is szeretnék majd.

Gabriella írta...

Na most aztán jó irígy lettem!!!! :-))))

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin