2009. április 20.

Malacsült medvehagymás krumplipürével


Ez volt a péntek esti vendégség fő fogása. Nem is malacot akartam sütni, hanem csirkemellért indultam szerdán délelőtt a húsboltokba. Azután egy helyen megláttam egy csomó malachúst és el voltam veszve. A disznóhúsból kiindulva lapockát akartam sütni, de az csak 1 darab volt és kevésnek tűnt, a hentes fiú rábeszélt még egy darab oldalasra, hogy higgyem el, az is jó lesz...na az annyira jó lett, hogy legközelebb majd csak azt szeretnék sütni!

Csütörtök este a húsokat - volt összesen több, mint 5 kiló - egy fejnyi fokhagyma gerezdjeivel megdugdostam, a húsos felükön alaposan besóztam, beborsoztam, szórtam még rá őrölt köményt és majorannát is. A bőrös részeket hosszan bevágtam, a vágásokba fokhagymapép-köménymag-chilipehely-olaj keveréket dörzsöltem.

Másnap dél körül egy jó nagy tepsibe egy fél kilónyi zsírt tettem, ráhelyeztem a húsokat bőrrel felfelé, öntöttem hozzá 1 üveg sört, lefedtem alufóliával, forró sütőbe tettem. Amikor rotyogott, 150 fokra tettem, és csekély 5-6 óra leforgása alatt puhára sütöttem. Közben kb. fél óránként a levével locsolgattam, és rendkívül nyugtalan voltam, mert abszolút nem tűnt úgy, mint ami valaha is készen lesz.... Amikor a húshőmérőm jelzett, hogy elérte a hús a megfelelő hőmérsékletet, akkor a fóliát levettem róla, és pirosra sütöttem a tetejét.

Köretnek medvehagymás krumplipürét készítettem. Amikor már a krumpli majdnem teljesen megfőtt, akkor párolóedénykében tettem fölé 20 medvehagyma levelet. Amikor kész volt a krumpli,a szokásos módon pürét készítettem, és a végén a medvehagymát közé kevertem.

2 megjegyzés:

duende írta...

Jaj de megenném most! :))

erős ildikó írta...

Milyen rég nem ettünk malacot...!
A medvehagyma nálunk is nagy kedvenc lett.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin