2009. április 22.

A "süllyedős" csokitorta


Még húsvét előtt beneveztem Tintaleves Eszterhez a nyereményjátékára, nagy szerencsémre és örömömre újólag nyertem tőle egy füzetet, 25 csokis finomság receptjével. Ezúton is hálásan köszönöm; gyanítom, hogy 1-2 kivétellel végig fogom sütni őket.


Az első ez az érdekes csokitorta lett, ami tulajdonképpen egy tömény csokiédesség; gyakorlatilag étcsoki és tojás némi kiegészítéssel egy kis 23 cm-es formában. Liszt nincs is benne, csak 3 dkg mandula. És bevállaltam vele, amit vendéglátóként nem szoktam; nevezetesen azt, hogy a vendégeimnek előétel és főétel után mindössze egy ilyen kiporciózott tortaszeletke volt a desszert. Senki nem is reklamált, nekem személy szerint elég volt némi amarettós tejszínhab kíséretében (a vendégeknek pedig üzenem: itt lehet reklamálni megjegyzésben, ha nem így gondolják!).


Hozzávalók:

250 g 70 %-os csoki (nekem vegyesen volt 60 és 75 %-os) kis darabokra törve, 150 g vaj kockákra vágva, 150 g porcukor, 5 tojás szétválasztva, 30 g darált mandula, 1 evőkanál amarettó likőr, kakaópor a szóráshoz

A krémhez: 142 ml (nálam 150:)) habtejszín, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál amarettó likőr

Mikróban összeolvasztottam a csokit a vajdarabkákkal. Kézbe vettem egy kézi habverőt, simára kevertem. Kicsit hagytam hűlni, utána hozzákevertem 1 tojássárgát és 50 g porcukrot, majd amikor szép egyenletes volt a massza, a többi tojássárgát is gondosan hozzákevertem, végül a mandulát és az amarettót is.
A tojásfehérjékből gépi habverővel jó kemény habot vertem egy csipet sóval, beletettem 100 g porcukrot, azzal vertem egészen készre. Egy szilikonos keverőkanállal óvatosan hozzákevertem a csokis mixet, nagyon vigyázva, hogy minél kevésbé törjön a hab (írta ezt a recept, hát sikerült, ahogy sikerült...én vigyáztam:)).
Az előzőleg kivajazott-lisztezett 23 cm-es tortaformámba öntöttem, és betettem a sütőbe. A recept 160 fokos sütőt írt és 30-35 percet, de nekem 35 perc után is nagyon lágy volt a teteje, még 180 fokon sütöttem kb. 10 percet. Azt hiszem, legközelebb eleve 180 fokon indítok.
Egy rácsra tettem hűlni, 15 perc után levettem az oldalsó formarészt, mikor kihűlt, akkor az alját is leválasztottam egy kés segítségével. Felül kicsit ropogósabb, középen lágy, krémes jellegű, intenzíven étcsokis finomság lett belőle.
Írja a recept, hogy semmi gond, ha megsüllyed a közepe...hát tényleg megtörtént, de így nem aggódtam rajta:)

Elkészítettem az amarettókrémet; felvertem a tejszínhabot a cukorral, a végén hozzáadtam az amarettót, készre vertem. A torta tetejét kis szita segítségével megszórtam holland kakaóval.
A tortát szeletekre vágtam, a tetejére tettem egy kanálnyi krémet, és megettük teljes megelégedéssel:)

5 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Gyengém a tömény csokis süti :-) Erősen emlékeztet Stahl Ördögi csokitortájára, isteni finom lehetett!

trinity írta...

Szerintem a vendégek elégedettek lehettek! Jó ez a csokitorta!!!

Kata írta...

Szerintem is jó volt, olyan "ismétlős" fajta:)

Tintaleves írta...

Örülök, hogy tudod használni a füzetet, további jó sütögetést!

Kata írta...

Eszter, köszi:) nem ez volt az utolsó!!!!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin