2009. április 25.

Tejfölös csokikuglóf


Kerestem valami gyorsan elkészíthető édességet ajándékba. Lapozgattam a spéci kinyomtatott szakácskönyvemet; amikor a kuglófokhoz érkeztem, gyorsan lapozni kezdtem tovább, de megakadt a szemem az egyetlen olyan általam ismert kuglófrecepten, ami tényleg 40-45 perc alatt megsül. Pillanatok alatt a tettek mezejére léptem, és picit több, mint 1 óra múlva ott illatozott vaníliás porcukorral megszórva egy rács tetején a konyhaasztalon, szállításra készen.

Hozzávalók:

200 g kristálycukor, 2 tojás, 0,6 dl olaj, 200 g tejföl, 1 dl vaníliával megbolondított tej vagy narancslé, 300 g rétesliszt, 50 g holland kakaó, 1 cs sütőpor, 1 mk szódabikarbóna, 1 csipet só
+vaníliás porcukor a szóráshoz

Egy kisebb tálban alaposan összekeverem a szárazanyagokat: a lisztet, a kakaóport, a sütőport , a szódabikarbónát és a sót.
Egy nagy tálba teszem a cukrot és a tojásokat, és gépi habverővel jó habosra verem. Hozzáöntöm az olajat, majd néhány keverés után a tejfölt, majd a tejet vagy narancslevet. Ezután egész lassúra állítom a gépet, és a szárazanyagokat lassanként-adagonként hozzákeverem.
Én most egy szilikonos formát használtam, abba csak bele kell önteni a kész masszát; hagyományos formát kizsírozok és kilisztezek nagyon alaposan, ezután megy bele a massza.

Előmelegített 180 fokos alsó-felső sütésen sütöm, kb. 40 percig. Ha nagyon égne a teteje, akkor úgy 30 perc táján le kell takarni egy sima géppapírral. Általában ki szokott repedni a tetején a tészta, de semmi pánik, mert az úgyis alulra kerül a végén:)

Ha a tetejét megnyomva a tészta stabilnak tűnik, illetve kicsit megrázva a formát hajlandónak tűnik alul is megmozdulni, akkor van készen. Sütőből kivéve kb. 10 percig még formában hagyom a rácson hűlni, utána megmozgatás után a rácsra borítom. Ha kihűlt (most erre nem volt idő), akkor megszórom vaníliás porcukorral, de le lehet önteni csokimázzal is, akkor duplacsokis lesz!

/Forrás: Apoletta receptje az Nlc fórumról, némiképp átdolgozva/

10 megjegyzés:

duende írta...

Ez nagyon jól néz ki Kata!

Megyek és megnézem, hol a kuglófformám... :)))

Ancsika írta...

szépséges!

Chef Viki írta...

Épp készülök meghalni valami édességért, itt sóhajtozok :-)

Most megyek, és reprodukálom ezt a gyönyörűséget! Köszönöm!

erős ildikó írta...

Ez tényleg gyönyörű, s valóban jó ajándékötlet, ha ilyen gyorsan sül.

Kata írta...

Köszi lányok:)

Viki, milyen lett??? (valószínűleg messzebb lakhatsz tőlünk, mert nem érződik ide a porcukor illata...)

trinity írta...

Biztosan örült a megajándékozott ennek a szép kuglófnak!

Chef Viki írta...

Kata, megsütöttem! Dobtam bele két marék aszalt ribizlit, ne árválkodjon a zacskóban, isteni finom lett, kakaós-csokis, egyben nem is tudtam lefotózni :-) Porcukorra meg végképp nem volt ideje :-)

Recept nélkül, hivatkozással Rád postolom a héten!

Ráadásul képzeld, Napmátkánál láttam, hogy Békéscsabáról írsz... Én is...

Kata írta...

Viki, örülök, hogy nálatok is bejött:) Azt pedig, hogy egy helyen lakunk, én már régóta kiszagoltam:)))

Névtelen írta...

Szia Kata! Most keresgéltem kuglóf receptek után a neten, pont én is ajándéknak szánom. Ez a csokis nagyon tetszik és holnap meg is sütöm reggel, hogy a délutáni vendégségbe már ezzel menjek. Egy kérdésem lenne, a szódabikarbónánál írod, hogy a mértékegység "mk". Hát az mi? Gondolom nem merőkanál... de nem tudom. Megmondod? Előre is köszi. Noémi

Kata írta...

Szia Noémi! Bocsi, de nem voltam netközelben; remélem, ha mégis elkészítetted, sikerült. Az mk az mokkáskanál, tudod, az a nagyon pici kanál.

Át kellene írjam a blogom elején a mértékegységeket, manapság már pont ezért kiírom teljesen, hogy ne legyen félreértés belőle.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin