2009. július 31.

Karalábé csőben sütve


Nincs mentségem arra, hogy miért nincs fénykép magáról az ételről... Pedig 2 nap is ettük, mert szép mennyiséget készítettem belőle; igaz ezért senki sem panaszkodott, mert tényleg nagyon finom volt. A képen a köret látható; egyszerű, párolt szarvasi rizs, semmi olasz vagy "mittudoménhonnanvaló"; ugye nincs semmi kivetnivaló benne?

A "rakottas" receptjét muszáj lejegyeznem, mert menet közben alakult ki, és biztosan lesz ismétlés belőle. Viszont egy kisebb adagot írok, 4 személyre redukálom. Ez nem kerül bele a gyors kategóriába, mert idő szükségeltetik hozzá, de garantálom, hogy megéri!

Hozzávalók:

4 közepes, zsengébb karalábé, 40 dkg darált hús, só, bors, olaj, 1 közepes hagyma, 2 duci gerezd fokhagyma, kevés csípős paprika
a besamelmártáshoz: 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dl tej, só, bors, 1 tojás
a tetejére: 3 meghámozott paradicsom darabokra vágva, 1 ek zsemlemorzsa és némi reszelt sajt (nálam 5-6 dkg füstölt és trappista keveréke)

A karalábékat talpukra állítottam és 2-3 mm-es szeleteket vágtam belőlük. Egy jó nagy teflonserpenyőben olajat melegítettem, közepes lángon a szeleteket mindkét oldalukon átsütöttem, míg villával bele lehetett szúrni - ez olyan félpuha állapotot jelent. Amelyik készen volt, egy jénai tálra tettem. Ez egy kissé hosszadalmasabb folyamat, de közben lehet készíteni a többi alkotórészt.

Az apróra vágott hagymát egy ek. olajon megpirítottam, rátettem a darált húst (én most sertéslapockát vettem hozzá), fehéredésig kevertem. Sóztam, borsoztam, kevés csípőspaprikát vagdostam rá, kis vizet kapott, lefedve pároltam 20 percet.

A besamelhez a vajat felolvasztottam, habverővel hozzákavartam a lisztet, amikor habzott, beleöntöttem a felmelegített tejet, sóztam, borsoztam, keverések közepette sűrítettem, félretettem.

Egy közepes tepsibe csöpögtettem azt az olajat, ami a kész karalábészeletekről lecsöpögött, ezzel kikentem a tepsi alját. Rátettem egy sor sült karalábészeletet, sóztam, borsoztam. Rátettem egy adag húst, rá újból karalábé-hús-karalábé következett, a tetejére szórtam a paradicsomot. A besamelhez kevertem egy egész tojást, ráöntöttem a tepsi tartalmára. A tetejére szórtam a zsemlemorzsát, fóliával letakartam, és 20 percig sütöttem előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben. Akkor levettem a fóliát, megszórtam reszelt sajttal, pirosra sütöttem a tetején.

Amíg sült, bőven elkészült a köret: 1 bögre rizs-2 bögre vízzel a leírt módon (természetesen most borsó nélkül).


Tulajdonképpen meg is lehetett volna párolni a karalábét, az gyorsabb lett volna, de a sültnek egészen más íze van, szerintem megéri a macera. Olyan muszaka jellegű lesz kicsit, csak nyilván ez a zöldség soha nem lesz annyira szottyos, mint a padlizsán. A kész étel azért szaftos lett, jól illett hozzá a rizs.
Ha több készül, lehet magában is enni, úgy is finom.

6 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Nagyon finom, ilyet én is kreáltam már, csak paradicsom és köret nélkül - de tényleg Isteni:)

Vegavarázs írta...

Jókor jött ez a recept, már régóta tűnődöm rakott karalábén, épp utána akartam nézni. Köszi!

Ancsika írta...

Kár, hogy nem fotóztad le. De a receptért köszi! :)

Kata írta...

Gyöngyi, kösz a megerősítést:)

Hémangi, ha kipróbáltad, ugye írsz?

Mian, az úgy volt, hogy a teljes tepsit hülyeség volt, mert nem látszott volna rajta semmi. Mikor megbontottuk, akkor nem volt szép. Utána pedig elmaradt...ennyi a történet:(

duende írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
duende írta...

Kata, gyere játszani! A bakancslista címszó alatt találod a "feladatot". :)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin