Trinitytől lestem a receptet; amikor megláttam, azonnal tudtam, hogy ez nekem kell. Mégis vártam vele vagy 1 hetet, mire sorra került. Most meg néhány napig nem volt fényképezőgépem és mire észbe kaptam, addigra a képen látható egyetlen szem maradt belőle. Ennyit az ízéről:)
Nem volt itthon minden eredeti receptben lévő hozzávaló, de pótoltam őket mással. A fűszerezésből is valamennyit visszavettem, mert nálunk inkább a kicsit visszafogottabb ízek jönnek be.
Hozzávalók és elkészítés nálam:
1 dl langyos tej
5 dkg friss élesztő
kevés porcukor
kevés liszt
A langyos tejbe beleszórtam a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hozzákevertem a lisztet, letakarva félretettem, míg kimértem a következő fázis hozzávalóit.
1,5 dl langyos tej
1 egész tojás
10 dkg porcukor
1 csipet só
1 evőkanál vaníliás porcukor
1 narancs és 1 citrom reszelt héja
1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér
néhány reszelésnyi szerecsendió
20 dkg olvasztott vaj
50 (+5) dkg liszt
A liszt kivételével a fenti tételeket összekevertem egy kézi habverővel. A lisztet átszitáltam; először a fél kg-ot, de sok kellett még hozzá, főleg, mikor a következő fázisban a rumos mazsola is belekerült. Úgyhogy én azt gondolom, simán belefér még 5 dkg liszt, legközelebb annyival indítok. Tehát a liszthez hozzáadtam a nedves anyagokat és az élesztős keveréket, 10 percig dagasztógéppel jól átdolgoztattam. Letakartam, meleg helyen hagytam duplájára kelni.
Közben összeállítottam a belevaló aszalt gyümölcsöket.
20 dkg megmosott mazsola 3 cl rummal összekeverve
7,5 dkg kandírozott citromhéj és narancshéj vegyesen
7,5 dkg kockára vágott birsalmasajt
5 dkg mandulapehely kicsit összevágva
10 dkg marcipánmassza kockára vágva
A megkelt tésztát kicsit kinyújtottam, rászórtam vegyesen a gyümölcsöket, majd összegöngyöltem és átgyúrtam. Én is 48 golyót formáztam belőle, majd sütőpapíros tepsire raktam őket. Az első tepsin lévő golyókat letakartam, 20 perc után légkeveréses 170 fokon 22-24 percig sütöttem. A másik két tepsit kivittem hűvösebbre, biztos ami biztos alapon, nehogy túlkeljenek, amíg sorra kerültek a sütőben.
Amikor kivettem a sütőből, kicsit hagytam állni. Előkészítettem a következőket:
7,5 dkg olvasztott vaj
7,5 dkg porcukor
A még meleg golyókat szilikonos ecsettel megkentem a vajjal, majd porcukorba forgattam, lezárható dobozba tettem kihűlés után.
Úgy működött, ahogy Trinity leírta; minél tovább állt, annál finomabb volt... Élt 7 napot:))
A férjem a fotózás közben jegyezte meg, hogy ezt ugye nem csak karácsonykor lehet sütni...
Nem volt itthon minden eredeti receptben lévő hozzávaló, de pótoltam őket mással. A fűszerezésből is valamennyit visszavettem, mert nálunk inkább a kicsit visszafogottabb ízek jönnek be.
Hozzávalók és elkészítés nálam:
1 dl langyos tej
5 dkg friss élesztő
kevés porcukor
kevés liszt
A langyos tejbe beleszórtam a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hozzákevertem a lisztet, letakarva félretettem, míg kimértem a következő fázis hozzávalóit.
1,5 dl langyos tej
1 egész tojás
10 dkg porcukor
1 csipet só
1 evőkanál vaníliás porcukor
1 narancs és 1 citrom reszelt héja
1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér
néhány reszelésnyi szerecsendió
20 dkg olvasztott vaj
50 (+5) dkg liszt
A liszt kivételével a fenti tételeket összekevertem egy kézi habverővel. A lisztet átszitáltam; először a fél kg-ot, de sok kellett még hozzá, főleg, mikor a következő fázisban a rumos mazsola is belekerült. Úgyhogy én azt gondolom, simán belefér még 5 dkg liszt, legközelebb annyival indítok. Tehát a liszthez hozzáadtam a nedves anyagokat és az élesztős keveréket, 10 percig dagasztógéppel jól átdolgoztattam. Letakartam, meleg helyen hagytam duplájára kelni.
Közben összeállítottam a belevaló aszalt gyümölcsöket.
20 dkg megmosott mazsola 3 cl rummal összekeverve
7,5 dkg kandírozott citromhéj és narancshéj vegyesen
7,5 dkg kockára vágott birsalmasajt
5 dkg mandulapehely kicsit összevágva
10 dkg marcipánmassza kockára vágva
A megkelt tésztát kicsit kinyújtottam, rászórtam vegyesen a gyümölcsöket, majd összegöngyöltem és átgyúrtam. Én is 48 golyót formáztam belőle, majd sütőpapíros tepsire raktam őket. Az első tepsin lévő golyókat letakartam, 20 perc után légkeveréses 170 fokon 22-24 percig sütöttem. A másik két tepsit kivittem hűvösebbre, biztos ami biztos alapon, nehogy túlkeljenek, amíg sorra kerültek a sütőben.
Amikor kivettem a sütőből, kicsit hagytam állni. Előkészítettem a következőket:
7,5 dkg olvasztott vaj
7,5 dkg porcukor
A még meleg golyókat szilikonos ecsettel megkentem a vajjal, majd porcukorba forgattam, lezárható dobozba tettem kihűlés után.
Úgy működött, ahogy Trinity leírta; minél tovább állt, annál finomabb volt... Élt 7 napot:))
A férjem a fotózás közben jegyezte meg, hogy ezt ugye nem csak karácsonykor lehet sütni...
3 megjegyzés:
Nah, ez nálam kimaradt, de még van egy csomó napunk szilveszterig...:))
Jah, és az a stangli az előbbi posztban. Jááááj!:)))
En is terveztem Karacsonyra, de elmaradt. Sajnos nem lett semmi a beigert szabadsagbol, igy nem volt idom ra.
De ez a golyo gyonyoruen nez ki! Engem meggyozott. Es szerintem nem csak Karacsonykor lehet elkesziteni...
Kedves Kata!
Hadd kívánjak Neked sikeres, boldog, egészséges és receptekben gazdag új esztendőt!
Megjegyzés küldése