2010. január 4.

Hamis Cumberland mártás


Nem is én kezdtem hamiskodni, hanem Fehérnyúl:) Utána meg én folytattam és nem bántam meg. Az történt, hogy az idén is Fehérnyúl ünnepi kacsasültjét ettük, csak a köret volt más, mint tavaly. Úgy látszik, fejlődik a család gasztronómiai fejlettsége, mert 1 évvel ezelőtt még hallani sem akartak arról, hogy lemondjanak a párolt lilakáposzta köretről. Most azért volt némi ráhatás, mégpedig az én hibámból, ugyanis teljesen elfelejtkeztem a káposzta megvásárlásáról, és mire erre rájöttünk, addigra az üzletek zárva voltak (utólag mondom, szerencsére).
Így maradt a krumplipüré, de az ugye nem annyira ünnepélyes, ezért feldobtam szavazásra, hogy legalább cumberland mártást készítsünk mellé, igaz, ribizlizselé hiányában nálunk is csak hamisan. Na legyen, mondta mindenki. Elolvastam Fehérnyúlnál, Rákóczi János szakácsmester könyvében is megnéztem, ő miként készíti, összeadtam, kivontam, osztottam és hozzákezdtem:)

Hozzávalók nálam:

1 dl félédes vörösbor
1 narancs
1 citrom
1 ek mustár
néhány tekerésnyi bors
35 dkg meggylekvár

A bort a narancs és a citrom lereszelt héjával felforraltam. Beleöntöttem az egész narancs és fél citrom levét, a mustárt és a borsot. Beletettem a lekvárt is (ez a mennyiség nagyjából egy kisebb üveg lekvárt jelent), na ebből egy elég híg valami lett. Férjem megjegyezte, hogy nyugodtan forraljam tovább, biztosan jó lesz úgy is. Így az egészet összeforraltam annyira néhány perc alatt, hogy normál mártás sűrűségű legyen. Utána kihűtöttem. Nagyon ízlett mindenkinek!

Ami hús az első körben megmaradt, azt püré helyett sült krumplival ettük, és a mártást jó volt a azzal is mártogatni...
Jó lehet a mártás még sült csirke vagy pulyka mellé is, ezért jegyeztem le, hogy megmaradjon magunknak.

5 megjegyzés:

szepyke írta...

Káposztával kapcsolatban pacsizhatunk...Én a szilveszteri káposztát felejtettem el. 31-én szégyenszemre zacskós 15 dekás változatból kellett hármat vennem!:)

Viszont ez a "cucc" nagyon jól hangzik!:)

Unknown írta...

Holnap Apósom hoz egy frissen levágott kacsát, amit hétvégén megsütök. Kipróbálom hozzá ezt a mártást, nagyon megtetszett. Szenteste is kacsát sütöttem, de én akkor aszalt szilvából készítettem hozzá mártást, az is fincsi volt :)

Gabriella írta...

Ez jól hangzik.

Boldog újévet neked és családodnak. Meg persze az anyukádnak is.

Kata írta...

Szepyke, te legalább javíthattál:)

Csongi, azt az aszaltszilva mártást nem osztanád meg velünk?

Gabriella, köszi, írtam neked:)

Fehérnyúl írta...

Ha így haladtok, jövőre akár a gesztenyés muffin is a terítékre kerülhet. :):):)

Nagyon jó volt olvasni. Köszönöm.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin